zapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne
Wędrówki po kuchniMega pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho drożdżowe z truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 140 ml ciepłego mleka 2 jajka 50 g roztopionego, przestudzonego masła 70 g cukru Kruszonka(...)kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec
Domowa Cookierenka Agirozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać. Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć
Gospodyni Miejskamąki ale kolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone były ze smakiem.Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz mam lepsze urządzenie i zajmuje mi to dosłownie kilka minut,do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże
Moje domowe kucharzenieprostszy! Po prostu wymieszaj wszystko w jednej misce i usmaż na patelni! Przepis na racuchy pieczarkowe jest bardzo podobny do naszych słodkich racuchów drożdżowych z jabłkami , tylko zrobionych z solą zamiast cukru. Podstawą racuszków jest drożdżowe ciasto oraz podsmażone wraz z cebulą pieczarki. Smaki uzupełnia żółty ser oraz klasyczne przyprawy. Jeśli nigdy wcześniej nie szykowałeś racuszków w wersji wytrawnej, możesz(...)pamiętaj, aby je wcześniej nieco dłużej podsmażyć, dzięki czemu dobrze odparują wodę. Przepis na racuchy drożdżowe z pieczarkami Przygotowanie: Do wykonania racuchów potrzebne będą też: patelnia, deska do krojenia, gęste sitko, miska, tarka do warzyw oraz standardowe akcesoria kuchenne. Przygotowanie przepisu na racuszki drożdżowe z pieczarkami zacznij od pokrojenia grzybów i cebuli. Następnie na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podmaż
Kuchnia Na Wypasielubię skróty w kuchni, to żadna tajemnica, lubię sobie ułatwiać życie i już. Dla mnie pizza musi pachnieć drożdżami, być lekko puszysta i mocno pomidorowa. Wiadomo, ciasto drożdżowe lubi macanie, lubi żeby je dopieścić, a wtedy odwdzięcza się swoją fakturą. Ta propozycja wprost przeciwnie, mało pracy, krótki czas i mamy jeśli nie oryginał to na pewno namiastkę. szklanka mąki łyżeczka(...)Mąkę i suche składniki mieszamy razem, wlewamy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką, do momentu gdy nie będzie suchej mąki. Patelnię przecieramy olejem, najlepiej dłonią i tą samą tłustą dłonią ( ciasto się nie klei) rozprowadzamy ciasto po patelni. Przykrywamy pokrywką i niech sobie rośnie. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch. Gdy ciasto wyrośnie, bardzo wolno je podgrzewamy. Jeśli zajdzie
Dieta moja pasjatylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja(...)drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki
Smakołyki Asiłyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 280ml ciepłej wody (nie może być gorąca) Przygotowanie: Ciasto na pierogi lubi być dobrze i długo wyrobione, aby jego konsystencja po rozwałkowaniu była bardzo delikatna. Ja należę do osób, które lubią ciasto na pierogi oraz ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie, ale jeżeli preferujesz to oczywiście bez problemu można je wyrobić mikserem :) Mąkę przesiewamy
ChilliJemymąki. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, przygotować nadzienie, czyli ugnieść widelcem masło z cukrem i cynamonem. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto drożdżowe wyjąć na blat oprószony mąką. Lekko wyrobić, by je odgazować. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować na duży prostokąt (mój miał (53×38) cm). Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe
Weekendy w domu i ogrodzietwarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem cytrynowym. To sama rozkosz! - sprawdzony przepis na drożdżówki z serem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - idealne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.plDzisiejszy przepis jest uniwersalny. Dlaczego? Bo to drożdżówka. Dobre ciasto drożdżowe jest pyszne, chętnie po nie sięgamy i zjadamy z powidłami, miodem, z mlekiem, herbatą i do kawusi. Dodajemy do niego owoce każdej maści lub pieczemy bez nich. I zawsze jest to ciasto ekstra. Potrzebujemy
Tylko pyszniepodanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple – najbardziej lubi temperaturę 20-30*C. A, no i jeszcze jedno – jeżeli nie chcecie, aby chleb wyszedł popękany tak jak na zdjęciach, przed
A to pestkatylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut
Różne smaki w kuchnipieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiały być z cukrem. Ja z niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej
Weekendy w domu i ogrodzie