ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:377/1072)

Idealnie delikatne ciasto na pierogi 155

łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 280ml ciepłej wody (nie może być gorąca)  Przygotowanie:   Ciasto na pierogi lubi być dobrze i długo wyrobione, aby jego konsystencja po rozwałkowaniu była bardzo delikatna. Ja należę do osób, które lubią ciasto na pierogi oraz ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie, ale jeżeli preferujesz to oczywiście bez problemu można je wyrobić mikserem :)  Mąkę przesiewamy

ChilliJemy
Obwarzanki cynamonowe 178

mąki.  Ciasto przykryć i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, przygotować nadzienie, czyli ugnieść widelcem masło z cukrem i cynamonem. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto drożdżowe wyjąć na blat oprószony mąką. Lekko wyrobić, by je odgazować. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować na duży prostokąt (mój miał (53×38) cm).  Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z serem 162

twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem cytrynowym. To sama rozkosz! - sprawdzony przepis na drożdżówki z serem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - idealne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Drożdżówka marzenie 156

Dzisiejszy przepis jest uniwersalny. Dlaczego? Bo to drożdżówka. Dobre ciasto drożdżowe jest pyszne, chętnie po nie sięgamy i zjadamy z powidłami, miodem, z mlekiem, herbatą i do kawusi. Dodajemy do niego owoce każdej maści lub pieczemy bez nich. I zawsze jest to ciasto ekstra. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej 165

podanych miar, inaczej chleb może się nie udać. Przepis opiera się na drożdżach, dlatego pamiętajcie o tym, aby składniki z których będziecie przygotowywać ciasto miały temperaturę pokojową. Co więcej, ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple – najbardziej lubi temperaturę 20-30*C. A, no i jeszcze jedno – jeżeli nie chcecie, aby chleb wyszedł popękany tak jak na zdjęciach, przed

A to pestka
Makowiec zawijany 166

tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut

Różne smaki w kuchni
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 204

pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 179

miały być z cukrem. Ja z niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
PĄCZKI BEZGLUTENOWE Z NADZIENIEM JABŁKOWYM 197

niezmiennym jest fakt, że pączki muszą być. Obowiązkowo!     Poniższy przepis w całości znajdziecie na drugim blogu, pod adresem: http://karmel-itka.pl/paczki-nadzieniem-jablkowym/ .     Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego najważniejszy jest etap wyrabiania. To właśnie wtedy uwalniają się z mąki glutenowej frakcje białek gliadyny i gluteniny, które podczas ugniatania łączą się ze sobą, tworząc gluten, który odpowiada

W kuchni Karmel-itki
Stollen 276

ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam ciekawa jego smaku, bo trochę niecodzienne jest leżakowanie drożdżowego ciasta przez okres 5 tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest to w sumie ostatni dzwonek, a rozpakowujemy

charlotte gotuje
Makowiec zawijany 846

tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut

Słodkości i nie tylko
Bułki drożdżowe z serem i owocami 252

trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...   Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 500g sera z wiaderka - 1 żółtko(...)resztę składników i mieszamy kilkanaście minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę, podsmażyć jabłka i rozrobić masę serową. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy  krótko i dzielimy na 23 porcje (u mnie ok 50g każda) Formujemy kulki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając na płasko. Smarujemy

Wypieki Rene
Racuchy z rabarbarem – puszyste jak chmurka i obłędnie pyszne 73

deser do kawy. Nie są bardzo słodkie, a dodatkowo rabarbar nadaje im lekko kwaśnego smaku, dlatego świetnie smakują polane syropem klonowym czy miodem. To najlepszy przepis na racuchy drożdżowe, z którego zawsze korzystam, nie tylko dodając rabarbar, ale również inne owoce czy nawet bez żadnych dodatków. Składniki na racuchy z rabarbarem (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży(...)Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą robota kuchennego przez kilka minut. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie na patelnię wlej olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzej go. Do ciasta wsyp rabarbar i wymieszaj. Ciasto drożdżowe nakładaj

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch - kuchnia podkarpacka 73

Ciastka krucho-drożdżowe to popularny wypiek w naszym regionie. Dzieje się tak za sprawą domowego smaku ciastek przygotowanych z takiego ciasta, ale również z powodów bardziej praktycznych, takich jak łatwość przygotowania i trwałość wypieków. Ciasto krucho-drożdżowe łączy w sobie zalety zarówno ciasta kruchego, jak i drożdżowego. Z jednej strony drożdże zapewniają ciastkom puszystość i miękkość, z drugiej strony tłuszcz(...)mąki, mieszamy i odstawiamy. Pozostałą mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto na początku będzie twarde, ale zmięknie w trakcie robienia ciastek, kiedy drożdże zaczną działać. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Radełkiem lub nożem kroimy je na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy

Trzeci talerz
Brioszka dwukolorowa 151

Może to nie jest do końca brioszka ,a w planach była dwukolorowa brioszka i pięknie spleciona itd , ale po przebojach z ciastem drożdżowym [ nie będę już tu opisywać co i jak] i tak w ogóle jestem zadowolona , że coś z tego wyszło.Na blogu jest zawijaniec z masą i tam można zobaczyć zdjęcia jak to mniej więcej zrobić(...)minut.Do mąki dodać zaczyn, jajka, sól i mieszać przez 3 minuty a potem powolutku dodawać miękkie masło.Zajmie to jakieś 20 minut (taki mini sekret żeby powoli masło dodawać ;) ciasto będzie trochę klejące. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Podzielić na połowę, do jednej części

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki 343

wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.  Polecam je Wam z całego serca! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 16 łyżek jagód 2 łyżki

Smakołyki Asi