ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:370/1038)

Szybka pizza z domowym sosem pomidorowym 81

Szybkie ciasto na pizzę robione na skróty. Po 50 minutach pachnąca pizza jest już na stole. Ciasto jest na drożdżach więc jest to naprawdę krótki czas. Pizza szybsza niż z dostawy Ciasto na pizzę potrzebuje czasu, żeby urosnąć. Najlepiej czuje się w lodówce, gdzie w niskiej temperaturze dojrzewa sobie spokojnie nawet 2 dni. To przepis typowo slow foodowy, przygotowany(...)wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Na początek możecie do wymieszania składników użyć kuchennego robota, ale potem trzeba sprawy wziąć w swoje ręce, zakasać rękawy i solidnie wyrabiać ciasto przez 10 minut. Ciasto zrobione na drożdżach, które wcześniej nie wyrastały lecz zostały bezpośrednio połączone z mąką, nie jest tak elastyczne jak tradycyjne ciasto drożdżowe, jest zwarte

Niedzielny kucharz
Oliwne chlebki z rukolą i cukinią 140

Delikatne ciasto drożdżowe na oliwie z oliwek przygotowałam, do którego pieprz marynowany i kapary dodałam. Żeby było jeszcze smaczniej i zdrowo z rukolą i cukinią całość połączyłam, a na wierzch ciasta, ser w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać

Moniki Smakołyki
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 157

łyżeczka) po powierzchni wody i odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników.  Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać wodę z drożdżami i miksować całość, aż ciasto

Gospodyni Miejska
Pączki 454

jednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka/chałka piernikowo-pomarańczowa 147

powiem Wam, że to jest hit do potęgi :) Gdy w piekarniku, piecze sie to ciasto drożdżowe z dodatkiem skórki z pomarańczy i przyprawy do piernika, w domu rozchodzi się tak niesamowity zapach, że czas na minutniku zdecydowanie zaczyna się dłużyć. Drożdżówkę upiekłam z ciasta na chałkę, więc nie jest za bardzo słodka. Dlatego można ją podawać z konfiturą, kremem czekoladowym

Mienta blog
Parówki z serem w cieście drożdżowym 278

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.  6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki

Szefowa kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym 123

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym Składniki: Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g Rabarbar – 2 łodygi Daktyle – 10 sztuk Drożdże – 50g Mąka – 1 szklanka Mleko – 1 szklanka do ciasta

Kuchnia Bon Appetit
Drożdżówki serca z serem 153

chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która

dom-agi.pl
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 168

Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą jest to, że ciasto drożdżowe musi kilkakrotnie rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje

Pełny talerz
Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym 158

rana mam dobry humor , tak sobie podśpiewuje . Jestem ciekawa jak mi wyjdzie moja drożdżówka . Pierwszy raz robię w takim kształcie , ale to naprawdę frajda .     Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g drożdży 1 jajko 5 łyżek cukru 100 g stopionego letniego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania ciasta Wykonanie

Różowa kuchnia
Drożdżówki z rabarbarem 126

się do wypieków i domowej lemoniady. Jego dodatek sprawia, że wypieki nie są przesadnie słodkie. Drożdżówki, które dzisiaj dla Was przygotowałam są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ciasta drożdżowego – pracuje się z nim bardzo fajnie! Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją.   Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki

Pasja Smaku
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 130

pomarańczy 1 łyżka masła sezamowego 1 łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy.   Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy

Kto ugości moich gości?
Migdałowy makowiec 176

Jeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.   Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g

mojewypiekiinietylko
Chlebek bułgarski 157

Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu

UgotujmyTo.pl
Panini z szynką 435

propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowe zachcianki ze śnieżnej lepianki 138

coś ostatnio szczęścia do ciasta drożdżowego. Albo wyjdzie za rzadkie, albo nie wyrośnie. Zawsze robię je tak samo, a jednak nie zawsze się udaje. Dzisiaj kolejne podejście... tym razem do bułek z truskawkami, mrożonymi oczywiście. Bo u nas już śnieg do pasa i w ogródku ciężko ich szukać :D Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego już  przepisu , tyle że suche drożdże(...)Skoro wyszło raz, to teraz też musi ;) Dodatkowo przygotowałam truskawki (po 2-3 na bułkę), cukier waniliowy i 1 jajko (plus 1 łyżka mleka) do posmarowania bułek.  Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 części (można też na 8 większych). Z każdej uformowałam kulkę, którą następnie spłaszczyłam. Wszystkie wstawiłam na 10-15min. do piekarnika (50st.) do drugiego wyrośnięcia. Następnie

bastalena
Rogaliki z budyniem 39

buszowanie po galerii handlowej, ale lejący deszcz sprawił, że nie chciało mi się wystawić nosa za próg mieszkania. Ciemno, zimno, mokro na taką pogodą jest tylko jedno lekarstwo - domowe ciasto drożdżowe. Przez chwilę pomyślałam, ze na taką aurę najlepsze byłyby aromatyczne cynamonki, ale córka szybko sprowadziła mnie na ziemię, że ona chce rogaliki i to z budyniem, a jeszcze lepiej

Cynamonowe szczęście
drożdżowa gwiazda makowa 173

sobie z tym poradzi! Nie zrażajcie się i próbujcie, bo na prawdę warto :) DROŻDŻOWA GWIAZDA MAKOWA inspiracja - Every Cake You Bake // tortownica 22-26cm ~450g mąki (u mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła

chili & sugar
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 108

smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań.  Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać.  Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych

Smakołyki Asi
Rolada bezowa 81

Rolada bezowa, to odpowiedź na pytanie “Co zrobić z białkami, które zostają po pieczeniu kruchego lub drożdżowego ciasta”? My ostatnio białka jajek najczęściej wykorzystujemy je do zrobienia rolad bezowych , które wypełniamy ubitą kremówką z różnymi dodatkami. W tym przepisie do rolady bezowej dodaliśmy kostkę zrobioną z kolorowych galaretek, co przyniosło wspaniały efekt – słodycz i miękkość piankowej bezy

niecodziennikpary
Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem 126

zapachy, nie, nie uwielbiam...kocham, kocham cudowny zapach cynamonu, zapach pieczonych pierniczków, zapach suszonych pomarańczy. Czekam już na te święta :) Ale się rozmarzyłam...a tym czasem zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe, taki zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Udał mi się ten drożdżowiec, oj udał. Częstujcie się proszę :) Drożdżowe zawijańce podałam na pięknym talerzu

Izabelawkuchni