Na pewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę , ale w środku z dodatkiem
bistro mamaciasta aby nie chłonęły tłuszczu + cukier puder Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i za pomocą widelca rozetrzeć w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka, jogurt, masło i wszystko razem wymieszać. Na koniec wsypać mąkę. (do ciasta warto dodać łyżkę octu lub spirytusu, aby nie chłonęły dużo oleju). Wszystko razem wyrobić w misce. Ciasto będzie rzadsze od ciasta drożdżowego
Kulinarne przygodysoli, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Wlać przestudzone masło i łyżkę wódki, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 90 minut do wyrośnięcia. Na oprószony mąką blat wyłożyć drożdżowe ciasto na donaty, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy np. kubka i nakrętki wycinać koła z dziurką, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
niecodziennikparywystygnięcia. Wracamy do ciasta. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać do miski z mąką i drożdżami. Wlać masło, dodać sól, olejek gałkę, wszystko dokładnie wyrobić, najlepiej ręcznie. Ciasto drożdżowe lubi ciepło nie znosi metalowych misek, łyżek itp dlatego też polecam tradycyjne ręczne wyrabianie. Ale to nie obowiązek , jeżeli robimy to inaczej i ciasto wychodzi to jest
gotuj ze mnąChrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny. składniki na ciasto: 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 150 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki wody letniej
wesoła kuchniaoraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować z kulką drożdżowego ciasta. Na szczęście są przepisy na ciasto bez zagniatania, które robi się samo. Nie ma w tym żadnej magi. Po prostu całą robotę jaką wykonują mięśnie biorą na siebie drożdż
Niedzielny kucharzoraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować z kulką drożdżowego ciasta. Na szczęście są przepisy na ciasto bez zagniatania, które robi się samo. Nie ma w tym żadnej magi. Po prostu całą robotę jaką wykonują mięśnie biorą na siebie drożdż
Niedzielny kucharzJesień to taki okres, kiedy najwięcej u mnie gości ciast ze śliwkami. Ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, tarty ze śliwkami i wiele innych słodkości króluje na moim stole. Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami – kruche z budyniową pianką i chrupiącą kruszonką. Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia
Ostra na SłodkoDawno nie było parówek w cieście drożdżowym. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] parówki Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść
Moje domowe kucharzenieZamiast rodzynek wykorzystałam czereśnie namoczone w winie, a zamiast margaryny dodałam masło. Zrezygnowałam z kremu cytrynowego, natomiast wykorzystałam wanilię, świeże maliny i miętę. Babeczki jeszcze przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować
Mienta blogChrupiące paszteciki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami z cebulką, takie nieduże, na kilka kęsów. Idealne do barszczu czerwonego. I znacznie mniej pracochłonne niż ich siostry z ciasta drożdżowego, a w zabieganym przedświątecznym czasie to ogromny plus :) Składniki: ok. 350- 400 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko Cebulę i pieczarki
Simply FoodKorzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie
Słodka Stronaminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość
Słodka StronaTradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka
Bullio