ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:357/1038)

Trdelnik (trdlo) 98

Trdelnik to wypiek pochodzący ze Słowacji, popularny także w Czechach oraz na Węgrzech. Robi się go z cienkich pasków ciasta drożdżowego, obtaczanych w posypce cukrowo-cynamonowej i zapieczonych na chrupiąco. Najlepsze podawane na ciepło. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowanie ciasta, proponuję najpierw postarać się o foremki. Można kupić w sklepie (takie jak tutaj ) albo zrobić samemu. Ja wykorzystałam tekturowe

Arabeska waniliowa
Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami 155

pyszne dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych.  Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem.  Składniki: ciasto: mąka pszenna 6 szklanek, cukier

kulinarne odsłony pati
Papatacze 149

Hej! Dziś propozycja z innej beczki. Na razie zostawiam przetwory i piekę ciastka drożdżowe. Są to papatacze z wielką ilością bakalii i polane lukrem. Moi chłopcy

Tylko pysznie
Ciasto ziołowe ze szparagami 163

Ciasto drożdżowe z świeżymi ziołami 🌾🌿 i powkładanymi do niego szparagami, tak sobie wymyśliłam i w mniej niż 30 min ⏳ zrobiłam.  Składniki na ciasto zmiksowałam, do niego posiekane zioła dodałam, pieprzem wyostrzyłam 😈 i solą doprawiłam. Ciasto rosło, a ja 👩 w tym czasie szparagi w wodzie chłodziłam, następnie ręcznikiem papierowym osuszyłam. Ciasto na blachę przełożyłam, szparagi dołożyłam i tylko pieczenie zostało

Moniki Smakołyki
Chałka sześcioramienna 178

wodzie. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wodę z solą, cukier, zaczyn i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli nie wiecie kiedy jest gładkie, liczcie – wg starej lasowiackiej tradycji ciasto drożdżowe wyrabia się ręką tyle razy, ile jest dni w roku). Pod koniec wyrabiania dłoń moczymy w maśle i chwilę wyrabiamy ciasto, następnie powtarzamy tę czynność

Trzeci talerz
Gisia i mini hot dogi 185

Domowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :)  1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas  trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce.  Na  rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy

chleba naszego
Drożdżówki z serem 200

Drożdżówki tata bardzo często kupował mi na śniadanie w piekarni, najlepsze były te z serem. Ostatnio robię dużo wypieków na bazie drożdży dlatego postanowiłam zabrać za ich zrobienie. Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne.  Składniki: 20 g świeżych drożdży

Delusional Trine
Pączki hiszpańskie 170

potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek. Przygotowuje się je szybko, bo nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Potrzeba jedynie nieco wprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 83

Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy

Bullio
chrupiące drożdżowe paszteciki z pieczarkami 193

dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy łyżką stopionego masła i wkładamy do miski. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Rosnące c iasto wyrabiamy jeszcze dwukrotnie (staramy się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza). W tym czasie  n a  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, łyżkę masła(...)cebulę  i smażymy  na niewielkim ogniu. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w cienkie plastry pieczarki, sól oraz pieprz. Całość  smażymy   przez dziesięć minut. Wyrośnięte drożdżowe ciasto dzielimy  na  cztery części, każdą  z nich formujemy w rękach w podłużne wałki. Każdy kawałek ciasta rozkawałkowujemy na cienki podłużny płat, a następnie   rozkładamy

Miód i pieprz
Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą 145

posmarowania bułek sezam do posypania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do dużej miski i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można ręcznie bądź mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt

Nastoletnie Wypiekanie
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 359

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz

Smakołyki Asi
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 161

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 195

miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Makowiec zawijany 181

podwoić objętość. Gotową masę przełożyć do rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm i długości 35-40 cm.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania