Moja najlepsza przyjaciółka Tereska jest miłośniczką ciasta drożdżowego. Śmiem powiedzieć, że robi najlepsze drożdżówki na świecie. Ile razy się spotykamy to stara się mnie gościć tym ciastem. Oczywiście robi je pod różnymi postaciami i zawsze są rewelacyjne. Ten przepis pochodzi z jej zeszytu, a bułeczki, które są na zdjęciu to już moja praca. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznienowy impuls, nową, świeżą myśl do działania. Bo przecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”. Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości. Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki(...)sól dodać do zaczynu i zmiksować. Dodać rozdrobnione jabłka i wymieszać. Naczynie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20minut. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWielkanoc w mojej rodzinie piecze się zazwyczaj ciasto drożdżowe i serniki . O pieczeniu mazurków dowiedziałam się dopiero po wyprowadzeniu na Mazowsze. Nie należą one do moich ulubionych ciast, bo są zbyt słodkie od wypełniających je mas. Dlatego do mazurków przygotowuję nadzienia roślinne. W ten sposób słodki blat łączę z kwaskowatym smakiem raczej soczystych mas i mazurki zjadają wszyscy 😋 To wygodne
Weekendy w domu i ogrodziepieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna 550 g. jaja średnie
Kuchnia PaulettesPuszyste, delikatne, cudownie pachnące, a w smaku obłędne. Nie sposób powstrzymać się przed zjedzeniem kilku za jednym posiedzeniem. Znikają więc błyskawicznie. Ciasto drożdżowe do rogalików przygotowałam w nieco inny sposób niż zwykle. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem, co sprawiło, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne. Wychodzi nieco luźne, czym nie należy się przejmować, bo im luźniejsze
Smakowity Blog Kulinarnyfarszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym
Di gotujeTaka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposypać cukrem pudrem lub polukrować: cukier puder wymieszać z wodą/ sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody/ soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Wskazówki: Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia
Domowa Cookierenka AgiKolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł! Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne! Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto. Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki: 500 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compampuchy (zwane w okolicy pempuchami). Dotąd wydawało mi się, że pampuchy to potoczna nazwa robionych u mnie w domu klusek na parze. Myliłam się - pampuchy powstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu
KUCHARNIAłyżki sezamu do posypania 2 łyżki otrąb do wysypania foremki 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Wykonanie: do zakwasu przesiać mąki,dodać sól,i wodę.Wymieszać mieszadłem do ciasta drożdżowego na 2-3 prędkości około 7 minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat cukru ze stewią w proporcji 50 na 50 %.Zawsze to o połowę cukru mniej.Trzeba też wiedzieć,że ciasto drożdżowe na czystej stewii nam po prostu nie wyrośnie.To pieknie wyroslo.Buleczki sa pyszne i bardzo pulchne. Skladnik na ciasto: 500 g maki (350 g pszennej pelnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło. Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki
Pasja Smakuminut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne
Niezły Młynekkojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie doleć resztę mleka, dosypać cukier, sól i zacząć wyrabiać dolewając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zarobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części
Cakes By Kejtspełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-) Składniki ciasto: kostka masła 1 jajko około 5 dag /pół kostki drożdży 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół(...)ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku i soli. PALUCHY DROŻDŻOWE
potrawyregionalneBabka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Jedni dodają do niej rodzynki, inni orzechy, a jeszcze inni nie dodają do niej nic. Moja wersja jest wzbogacona o mieszankę keksową. Babka z tego przepisu jest pyszna, pulchna, miękka i wilgotna, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. U kogo w domu babka będzie gościła na świątecznym stole(...)mąki i ponownie zamieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podrośnie należy dodać do niego pozostałe składniki (masło trzeba prędzej rozpuścić). Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota. Na końcu wsypać mieszankę keksową, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, zakryć ścierką i odstawić, by ciasto podwoiło
Zrób to smacznieminimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć w kuchni . Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta. Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika . Składniki : 4 szklanki mąki 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 lekko roztrzepane jajka
Malinowa Kawiarenkawielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 150 g marcepanu szczypta(...)kandyzowanej startej/ albo aromat pomarańczowy/ 60 g masła polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 100 ml śmietany kremówki dekoracja: 2 łyżki płatków migdałowych kulki kokosowe z migdałem Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Żółtka ubijam mikserem
wesoła kuchniamące zagłębienie, w którym rozprowadź drożdże z niewielką ilością wody (ROZCZYN) - odstaw na 15 minut - po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, wodę, kefir i zacznij wyrabiać ciasto - ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut - dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy
SMYKWKUCHNI