ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:347/1038)

Drożdżówki z jabłkami 194

pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niemieckie bułki na zakwasie 187

Użyłam zakwasu wcześniej nie dokarmionego, lekko tylko ogrzanego po wyjęciu z lodówki.  Wszystkie suche składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól, cukier) umieścić w robocie z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać. Dodać miękkie masło, wodę, cały zaczyn, wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 10 minut. Wyłożyć ciasto na blat, przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut

Stare Gary
Zwijane bułeczki pizzowe 814

zrobić zwijane bułeczki pizzowe? Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser długo dojrzewający na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i salami kroimy w średnie kawałeczki. Przygotowane ciasto drożdżowe (powinno być dobrze wyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami

Kuchnia Łukasza
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 139

mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa

Zrób to smacznie
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 195

mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa

Zrób to smacznie
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 186

już niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa  ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
CYNAMONKI-cinnammon rolls i brudna kuchenka 180

postaw w ciepłym miejscu jeszcze raz wyrób i...też urośnie!!! Wykonanie nadzienia: Cukier wymieszaj z cynamonem i miękkim(ale nie roztopionym!) masłem. Jak zrobić ślimaczki? Otóż... 1.Rozwałkuj ciasto drożdżowe na obraz i podobieństwo prostokąta rysowanego z nudów na wykładzie. 2. Posmaruj je nadzieniem 3. Zwiń ciasto w rulonik 4. Rulonik podziel nożem na tyle ślimaczków ile masz ochotę Wyłóż

Fiolka w kuchni
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 184

Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Gorąco polecam. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Croissanty 108

ludziom, że croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta, mniej lub bardziej skomplikowane. Każdy światowej klasy kucharz/cukiernik ma swój przepis wypracowany

Marder&Marder Manufacture
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 102

ciągłym biegu. Pomiędzy kroplami deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna

My simple kitchen
Adżarskie chaczapuri 128

Drożdżowe chlebki pełne serowego   ciągnącego się nadzienia   z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów  w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :)  z każdymi smakuje bardzo dobrze, można dać kozi, halloumi, feta, parmezan i co Wam tylko przyjdzie(...)smaku     Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami , solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę , dodać jogurt i całość   zagnieść w jednolite gładkie ciasto Az zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką

Wanilia i Kardamon
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 124

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate(...)ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.  Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym 202

już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie(...)dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży, z tym, że mleko musi mieć temperaturę minimum pokojową. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto

greenscarf
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 203

nazwą "mazanec", a w Nowej Zelandii do ciasta dodaje się kakao i siekaną czekoladę i sprzedaje się je przez cały rok. Co takiego niezwykłego mają w sobie te bułeczki? Drożdżowe ciasto z mąki chlebowej z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki i cynamonu, z rodzynkami i skórką pomarańczową i obowiązkowo z krzyżem z białego ciasta na wierzchu. Stąd ich nazwa - bułeczki

Obiad gotowy
Pączki serowe w 5 minut 271

zupełności wystarczy, aby usmażyć pączki. Jeżeli nie masz multicookera ani termometru, to w naczyniu z grubym dnem nagrzewaj olej przez około 3-5 minut, wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej ma już odpowiednią temperaturę. 3. Natłuść dłonie olejem i formuj kuleczki o średnicy około 3 cm. Smaż pączki z każdej(...)obniżać za bardzo temperatury oleju. 4. Usmażone pączki przełóż na papierowy ręcznik i poczekaj aż przestygną. Na koniec posyp cukrem pudrem.  Skąd się wzięły pączki Małe kawałki ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu nie są bynajmniej nowym przepisem. Pierwsze pisemne wzmianki o nich pochodzą z arabskich książek kucharskich z XIII wieku i dotyczą przepisu na luqmat al-qadi (kąski

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania