ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:348/1072)

Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik 94

Poza tym warto go upiec po prostu na deser.  Istnieje mnóstwo przepisów na sernik, dzięki czemu trafia w rozmaite gusta. Zobacz, jakie wersje serowego ciasta przygotowaliśmy dla Ciebie. Sernik – co to za ciasto? W serniku pierwszoplanową rolę gra ser. Aby masa była idealnie puszysta i lekka, najlepiej skorzystać z twarogu tłustego lub półtłustego. Należy go zmielić, najlepiej trzykrotnie. Można(...)bogactwo form podania. Ciasta różnią się między sobą nie tylko rodzajem spodu, ale też sposobem dekoracji. Polewa czekoladowa sprawia, że sernik jest słodszy. Tradycyjnie stosuje się ciemną, gorzką czekoladę, ale w niektórych przepisach można znaleźć też białą. Z czekoladą dobrze łączą się również wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. Kruszonką najczęściej ozdabia się szarlotkę lub ciasto drożdżowe, lecz nic nie stoi

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z szynką i persymoną 76

grudniową pizze w świątecznej odsłonie. Smakuje wybornie jeśli jesteście wielbicielami połączeń słodko słonych. Szynka i owoc kaki to pyszne połączenie – do tego cienkie, pyszne ciasto pieczone na kamieniu! Mniam! Do przygotowania ciasta na pizze użyłam specjalnej włoskiej mąki typ 00 Verde – czyli Mąki z miękkich gatunków pszenicy do wypieku pizzy o właściwościach(...)wpływ na kulinarny efekt. Zobaczcie niżej przykłady siły(W)i do jakich wypieków dobrać poszczególne mąki: * W90-130 – biszkopt, ciasto kruche; * W130-200 – grissini; * W170-200 – lekkie pieczywo; * W220-240 – bardzo popularna mąka, której używa się do bagietek, ciast drożdżowych wymagających krótkiego wyrastania,(hydratacja od 65% do 75%); * W250-310 – makaron jajeczny, bagietki, pieczywo pszenne i ciasto na pizzę

Dorota Smakuje
Kajzerki 62

rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać nie krócej niż około 7 minut ( wyrabiałam w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10 minut ). Następnie dodać olej

Opowieści z piekarnika
Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata 125

wykonać proste zadanie konkursowe. Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką Prosciutto i serem Burrata ➤ czas przygotowania: 1 godz. + 1 godz. wyrastanie ciasta Składniki / na 1 pizzę o średnicy 26-28 cm: ciasto na pizzę: 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej typ 500 lub do pizzy(...)wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana. Do misy robota dodaj mąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Jeżeli nie masz robota kuchennego, możesz wyrobić ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb nocny na zakwasie (z garnka) / Overnight Sourdough Bread 115

Odstawić na 30 minut. Dodać sól, złożyć ciasto kilka razy (nałożyć boki ciasta do środka), uformować kulę, upewniając się, że sól zostało równomiernie rozprowadzona po cieście. Ciasto powinno przypominać ciasto drożdżowe - można podsypać mąką, gdyby bardzo się lepiło. Odstawić na 8-10 godzin (w temperaturze pokojowej). Zagnieść ciasto kilka razy i przełożyć do obficie oprószonego mąką koszyka do wyrastania

Lekcje w kuchni
BŁĘDY najczęściej popełniane w kuchni. 110

cukru do jej usztywnienia. Może to skutkować zmarnowanymi przebitymi jajkami, a w najlepszym wypadku straconym czasem. 3. Używanie starych lub przeterminowanych składników. Czy Wy też znacie to uczucie kiedy ciasto drożdżowe nie wyrasta? A sprawdziliście datę ważności suchych drożdży , których używacie? To podstawowy błąd popełniany przy wyrobie ciast. Nieświeże produkty mogą nam mocno zepsuć smak i zniweczyć nasze wysiłki

SmartBake.pl
Ciasto ucierane z figami 134

Ciasto ucierane z figami jest bardzo łatwym oraz dość szybkim przepisem. Na pewno posmakuje tym, którzy lubią drożdżowe ciasta z owocami. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i dobrze nawilżone. Figi, które są lekko kwaskowate, komponują się w nim doskonale. Takie ciasto ucierane możecie również przygotować z innymi owocami sezonowymi, jak na przykład śliwki, jabłka czy morele. W moim przepisie użyłam

Kuchnia Bazylii
ROGALIKI DROŻDŻOWO - MAŚLANE + FILMIK 112

rogalików  PRZYGOTOWANIE :   Do miski lub dzbana robota dodajemy pokruszone drożdże, cukier i część mleka, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka i masło, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie. Odkładamy je nakryte ściereczką do całkowitego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując mąką zagniatamy, następnie tniemy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 153

kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 °  C/obr.2 .   Dodać(...)resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwał.]  Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Do dzbanka thermomiksa włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6. Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt,równo rozsmarować dżemem, zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.Roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na maślance 414

Wilgotny, prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty.. Ciasto na maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak

AniaGotuje.pl
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 116

minut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić

Słodkie inspiracje
Pizza torpeda 200

dzisiejsza pizza jest przykładem na to że smaczna jest , nawet bardzo , ale nie zbyt zdrowa , ale czasem można i tak zgrzeszyć, raz nie zawsze  . Składniki  1 ciasto drożdżowe gotowe  6 plastrów sera żółtego  6 plastrów mortadeli  4 łyżki sosu tzatzyki  Wykonanie  Na gotowe rozłożone ciasto na blaszce , smarujemy sosem tzatzyki  następnie wykładamy

Mój Smak
Pizza z dynią i gorgonzolą 217

pomidorowego 1 łyżeczka miodu oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz * poza sezonem mogą być z puszki Przygotowanie: Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę  Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką

Słodki Kompromis