Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 165dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie
moj przepis na
Bułki nocne II 170lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami ze względu na udział
Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 450Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą makową, albo nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem
Kawa z mlekiem
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 227cukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną
Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 214Dziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni. Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta. Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Na obiad, na imprezę. Prosta i szybka a la pizza na cienkim cieście. 307kiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup na spód Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciast drożdżowych – używam takiej) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, odrobinę oleju (około 2 łyżeczki), wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie można z niego
Słodkie okruszki
Bułki śniadaniowe 179Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu
O kuchni z uczuciem
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 237Pizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże
kulinarne odsłony pati
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 210Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie dziwi już fakt, że każdy nowy przepis próbuję niemal natychmiast. I tak też było tym razem. Ciasto jest na samych żółtkach, śmietance, z dużą zawartością masła i to dzięki tym właśnie produktom
Rozpustne gotowanie
MLECZNE BUŁECZKI 148Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce
Marcepanowa kuchnia
Pączki jak u mamy - najlepsze 289dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką( tak, aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe miejsce na 45- 60 minut, aż podwoi swoja wielkość( ja ciasta drożdżowe wstawiam zawsze pod kaloryfer lub zamykam w pomieszczeniu gdzie jest najcieplej i nie ma wahania temperatur ani przeciągów. Gdy ciasto jest już wyrośnięte można formować pączki- dużą łyżkę zamaczam
Kubki smaku
Drożdżowe placki z mięsem mielonym 211Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 300g mięsa mielonego
Szefowa kuchni
Chlebek arabski. 249mnie ta wersja jest lepsze – jeśli chcemy mieć je delikatniejsze należy piec je krócej lub zmniejszyć temperaturę. Niezużyte surowe ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Ciasto drożdżowe, które przez noc poleży w lodówce jest lżejsze dla żołądka Następnego dnia można upiec kolejne świeże chlebki z niewykorzystanego ciasta. Dla porównania umieszczam zdjęcia jak wyglądał chlebek, który piekłam
rozgotowana
Tarta z łososiem 242suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze
Świat Domowej Kuchni
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 232dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie
moj przepis na