pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta, a raczej szarą maź. Postanowiłam jednak zobaczyć, co z tego wyjdzie i wyszło super!) Gotowe ciasto na chleb przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą no do lodówki (ok. 12 godz
Ratunku obiadTruskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru truskawki 1 budyni np.malinowy cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki
Moje domowe kucharzenieBardzo szybka i prosta w przygotowaniu drożdżówka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią(...)odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć pracować, pienić się. Po tym czasie wlewamy pozostałe letnie mleko z tłuszczem, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone
Made By Mom And SonSposób przygotowania: Do misy miksera wlać wodę. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, na najniższych obrotach, do dokładnego połączenia składników (około 1 - 2 minuty). Następnie wlać oliwę, zwiększyć obroty miksera o jeden stopień i wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto stanie
Gospodyni MiejskaPrzepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleczka. składniki: 75 g świeżych drożdzy 1 szklanka cukru
Monia miesza i gotujepodsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie(...)może być tak dobre! Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie 100 g kostki masła 40 g świeżych drożdży 1 op. cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka
Kuchnia MagdaLenypodsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie(...)może być tak dobre! Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie 100 g kostki masła 40 g świeżych drożdży 1 op. cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry! Wiecie jaki zapach jest moim ulubionym w domu? Zapach drożdży. Więc jak tylko mam czas i drożdże w lodówce to staram się robić jak najczęściej coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postawiłam na trochę greckie smaki czyli chlebki/drożdżówki z papryką, cebulą, serem feta i oregano. Pachną ciepłem i wakacyjnym słońcem. Więc jeżeli tęsknicie za latem to zdecydowanie
CzarnawisienkaDziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem. Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos. Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 125 g * drożdże suszone – 1 łyżeczka * cukier(...)szczyptą soli. Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami. Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum. Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami
Ostra na Słodkodrożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was! Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne(...)posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy ok 5 minut by całkowicie roztarło się w cieście. Kiedy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do czystej
Dzieje kuchennej WiewióryTakie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj konfitury również dobieramy według naszych potrzeb. Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu(...)dowolna konfitura Babeczki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Do ciepłego (nie wrzącego) mleka wrzucamy drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione masło, a następnie powoli dodajemy mąkę i sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej
Słodka StronaCzasem są takie momenty, kiedy chce się coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji Pomidorowego zawrotu głowy powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli(...)łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić
Moje domowe kucharzenieciasto drożdżowe jest przepyszne! Rolada jest mięciutka, puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Można ją nadziać czym tylko dusza zapragnie – orzechami wymieszanymi z cukrem, kajmakiem, dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem – tak jak ja to zrobiłam. Z ciasta można robić rolady, ale równie dobrze można uformować bułeczki z różnymi nadzieniami. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200ml ciepłego mleka(...)smażyć jabłka do miękkości mieszając od czasu do czasu. w razie potrzeby podlać wodą. Miękkie jabłka posypać cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, wyłożyć nadzienie (na całą powierzchnię prostokąta) i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Przenieść roladę
Smaki ArmineOdrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli
Blog z Apetytem