Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 215Ciasto drożdżowe zawsze wymaga dużo pracy, wyrabiania, brudzenia się itd... - na szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki. Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej
dlaSmaQ
PIZZOWE BUŁECZKI 179krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką
Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 180krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką
Kuchnia MagdaLeny
Strucla z makiem 142wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć
cucinare
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 175Uwielbiam Ciasta drożdżowe , z owocmi i te z powidłami i dżemem. Do tego posypane kruszonką. Pychotka. W dodatku ciasto z tego przepisu zawsze się udaje :) Jest puchowe , nie za słodkie , po prostu pyszne:) Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA Dużą drożdżówkę blacha o wymiarach
Gotowanie Patki
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 178Chaczapuri to gruziński placek z serem. Sama potrawa jest bardzo prosta bo jest to ciasto drożdżowe z farszem serowym. My w tym postanowiliśmy nadać grillowaniu troszkę gruzińskiej nuty i ugrillowaliśmy placki. CIASTO: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży suszonych 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka ulubionych ziół (u nas oregano
Kuchnia w oparach
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 289razem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania: 30-40 minut Czas wyrastania
AniaGotuje.pl
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 223Jakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka
Jeść, by żyć w zdrowiu
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 377opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i pokrojoną cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie
Słodkie okruszki
Domowa pizza – najlepsza pizza 322wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej
Słodkie okruszki
Sylwestrowa pizza na grubym cieście 346wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest
Słodkie okruszki
Czy przekąski to ZŁO? 2197days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę
bistro mama
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 297mąki. Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie
Food Square
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 228przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
VioletoweKucharzenie
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 209sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1(...)pączki zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu
Ostra na Słodko