ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:340/1038)

Makowiec II 195

Korzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę

peggiwkuchni
Strucla serowa 171

Jest sobota i jest zimno, czas na herbatkę i małe co nieco. Dziś wykończyłam zapas świeżych drożdży, więc przez jakiś czas odpoczniecie od czasochłonnych, ale jakże pysznych ciast drożdżowych. Na pożegnanie, to co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik, tym razem przybrał formę strucli. Jest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak. Składniki: ciasto

greenscarf
Czeburek idealny 186

mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie

sierotka maRysia w kuchni
TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe 182

Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica. Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem

Ostra na Słodko
40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania. 109

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Obecnie mamy sezon na rabarbar więc aż żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!   Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krem mleczny 273

każdym mieście, to byłoby niemożliwe :) ) to przepisy staram się powoli poznawać i dzielić się nimi z Wami - oczywiście mówię o tych słodkich przepisach. Przepis na kruche ciasto, drożdżowe, parzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele, jak wiele jest osób je przygotowujących - trudno wszystkie poznać z dnia

Słodkie Przyjemności
Domowa Pizza Hawajska 251

Pizza Hawajska to popularna pizza charakteryzująca się tradycyjnym drożdżowym ciastem, sosem pomidorowym i dodatkiem szynki oraz ananasa. Mimo, że ananas często kojarzy się głównie z deserami - w wersji wytrawnej również smakuje wyśmienicie.  Domowa Pizza Hawajska - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju

Słodka Strona
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 209

lubię! Jednak najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto, które według mnie tak naprawdę decyduje o efekcie końcowym. Ponieważ wciąż szukam idealnego przepisu, pokusiłam się przy tej okazji o wypróbowanie ciasta na drożdżowym zaczynie ( poolish / biga ), które podpatrzyłam na blogu Bei . Jej receptura ( oryginał pochodzi z książki Rustic Italian Food , chyba muszę przyjrzeć się tej książkę ) sprawdziła się doskonale! Nie mam zbyt(...)przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą.    Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie)   ciasto z przepisu Bei , odsyłam do niej, jeżeli chcecie zrobić ciasto w robocie kuchennym na 2 mniejsze lub 1 dużą pizzę   Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej

Chilli Czosnek i Oliwa
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 213

urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje.  U mnie mąż z dziećmi zajadał się jeszcze ciepłymi...aż nie nadążałam ze smażeniem:)) A wy lubicie doughnut's czy wolicie zwykłe pączki z nadzieniem? Z przepisu wychodzi około 40 sztuk. Warte skosztowania. ;-) Składniki: - 50g świeżych drożdży lub drożdży suszonych(...)miski wsypać 2 szklanki mąki, ksylitol, sól, mleko, jajka i tłuszcz oraz rozpuszczone drożdże. Wymieszać mikserem lub za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodawać resztę mąki. Mieszać do momentu aż ciasto nie będzie się przyklejało do ściany. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, gdy po wetknięciu

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe buły nadziane pesto 131

Uwielbiam pieczywo, ale to już wiecie. Postanowiłam spożytkować pesto z rukoli w sposób najbliższy memu sercu, czy raczej podniebieniu, mianowicie w formie drożdżowych bułek, które uwaga: na trzeci dzień są równie miękkie i puszyste co w dniu pieczenia. Smakują same jak i w postaci kanapki z pomidorkiem.   Składniki na 8 sztuk: 450 g mąki pszennej 50 g otrębów(...)łyżka truflowej (jeśli macie) pesto około 150 g (przepis na pesto z rukoli znajdziecie tu , zużyłam połowę) słonecznik do posypania bułek   Przygotowanie: z podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto odgazuj poprzez szybkie wyrobienie, a następnie rozwałkuj

greenscarf
Bułeczki z pesto 116

Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć

wyzwania kuchenne
Bułeczki z pesto 131

Wytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć

wyzwania kuchenne
DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM 132

Paluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Najlepsze jeszcze ciepłe... mniam :) Koniecznie spróbujcie ;) Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 7 g suchych drożdży * 1 szklanka ciepłego mleka * 1 łyżeczka cukru * 1 jajko + 1 jajko do posmarowania * 4 łyżki oleju * szczypta łyżeczki soli(...)Zakryć miskę ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (prócz 1 dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości

Zrób to smacznie
Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 225

Temperatura jest tutaj kluczowym czynnikiem. Uruchamiamy robot na poziomie 2-3 (średnie obroty) – i powoli wlewamy gorącą wodę. Po wlaniu całej wody prędkość nieznacznie zwiększamy. Ciasto zagniatamy hakiem do ciast drożdżowych przez około 8-10 minut – musi być idealnie wyrobione, gładkie, elastyczne i całkowicie odejść od ścianek miski. Jeśli widzicie, że ciasto jest za mokre i po 4 minutach mieszania(...)ściereczką misce na 15-30 minut w ciepłym miejscu, do napuszenia. Powinno o połowę zwiększyć objętość. Ja puszyłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba, ale nie jest to obowiązkowe. Ciasto wykładamy delikatnie na podsypany lekko mąką blat i formujemy bochenek (np. jak tutaj ). Odkładamy bochenek łączeniem do dołu na blachę z papierem do pieczenia i dajemy mu jeszcze

Karo in the Kitchen
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 148

Dziś środa, więc u Nas jak zawsze coś słodkiego. Ja ostatnio zakochałam się w cieście drożdżowym i pysznościach wykonanych z niego właśnie. Te bułeczki są idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie.  Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami. Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła(...)wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a następnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania