ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:340/1072)

Bułeczki zajączki z powidłami i cytrynowym lukrem 196

Witam Kochani :) Wielkanoc już za kilka dni, więc przychodzą do Was z fajnym przepisem :) Chcę Wam pokazać jak zrobić słodziutkie bułeczki-zajączki. Są zrobione z mięciutkiego ciasta drożdżowego, ich brzuszki nadziane są powidłami (można nadziać dowolnym nadzieniem) pokryte są lukrem cytrynowym :) Buźki mają zrobione z cukrowych ozdób :) Myślę, że to fajny pomysł, szczególnie takie zajączki spodobają się dzieciom :) Zapraszam(...)dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma być  pulchne,  miękkie wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie urywamy kawałeczek z ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babeczki jagodzianki 139

Minijagodzianki z foremki na muffinki są delikatne i mięciutkie, no i oczywiście, wypełnione jagodami. JAKIE SKŁADNIKI BĘDĄ POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA MINIJAGODZIANEK? mąka - na ciasto najlepiej użyć pszennej typ 550 (luksusowa lub podobna dedykowana do ciast drożdżowych), albo orkiszowej typ 630-700, natomiast do kruszonki polecam dodać krupczatkę, która doda więcej kruchości i chrupkości drożdże - moim zdaniem najlepsze będą świeże(...)dżemu jagodowego cukier - w tym przepisie użyłam 3 rodzajów cukru - drobnego do ciasta, pudru (do uzyskania gładkiej kruszonki) i waniliowego do jagód (można zastąpić pudrem lub drobnym) budyń waniliowy lub śmietankowy - można zastąpić go mąką ziemniaczaną JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ MINIJAGODZIANKI? Jak w przypadku w większości drożdżowych wypieków - jak najkrocej. Najlepsze są w dniu pieczenia, ale na drugi dzień też

Pełny talerz
Babka makowiec 44

Babka makowiec to wyjątkowe połączenie tradycyjnej babki drożdżowej z aromatycznym nadzieniem z masy makowej, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To ciasto, które łączy w sobie puszystość drożdżowego wypieku z bogactwem makowego nadzienia, tworząc harmonijną kompozycję smaków idealną na wielkanocny stół. To moja wielkanocna propozycja dla fanów makowca – u nas na Wielkanoc obowiązkowa! W dzisiejszym wpisie na blogu(...)makowej Jak zrobić babkę makowiec: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, aromat, sól, margarynę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, zwarte, elastyczne ciasto (podsypujemy mąką gdyby było za rzadkie lub dodajemy odrobinę mleka gdyby było za gęste – wszystko zależy od wilgotności mąki). Wyrabiamy co najmniej 10 minut. Ciasto odstawiamy

Dorota Smakuje
Dania z kurkami - 3 przepisy (recenzja robota planetarnego GÖTZE & JENSEN SB600K) 129

miksera planetarnego, maszynki do mielenia mięsa oraz blendera kielichowego. Aż trzy sprzęty w jednym! Zalety robota planetarnego Götze & Jensen SB600K: wiele funkcji w jednym robocie - miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, blendowanie, mielenie  mięsa duża misa o pojemności 4,2 l wykonana ze stali nierdzewnej z pokrywką zestaw mieszadeł: mieszadło płaskie, hak do zagniatania i trzepaczkę do ubijania maszynka(...)cebuli oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego

Kuchnia MagdaLeny
Dania z kurkami - 3 przepisy (recenzja robota planetarnego GÖTZE & JENSEN SB600K) 129

miksera planetarnego, maszynki do mielenia mięsa oraz blendera kielichowego. Aż trzy sprzęty w jednym! Zalety robota planetarnego Götze & Jensen SB600K: wiele funkcji w jednym robocie - miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, blendowanie, mielenie  mięsa duża misa o pojemności 4,2 l wykonana ze stali nierdzewnej z pokrywką zestaw mieszadeł: mieszadło płaskie, hak do zagniatania i trzepaczkę do ubijania maszynka(...)cebuli oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z rybą po grecku 105

Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu(...)Tarta z rybą po grecku jest efektowna i smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto

Niedzielny kucharz
Babeczki wielkanocne 162

Piękne i puszyste babeczki wielkanocne , to świetny wybór na jeden ze słodkich, świątecznych wypieków. Drożdżowe babeczki polane apetycznym lukrem to najlepszy pomysł na mini babeczki wielkanocne do koszyczka. - proste ciasto drożdżowe - dokładny opis wykonania i dużo porad - najlepsze babeczki drożdżowe w wersji mini

AniaGotuje.pl
Kopytka z kurkami 93

miękkie (po ok 20 minutach) odcedzamy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę (można też zrobić to blenderem) dodajemy sól, pieprz, mąkę i jajko. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto pierogowe (bez jajek) 136

ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić na chwilę

Kocham..lubię..gotuję..
Uszka z grzybami 194

dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Pierogi z kapustą i grzybami 192

mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 157

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 150

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 255

tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy

Mieszam w Garnku
Drożdżowe, twarogowe ślimaczki z kremem czekoladowym Torras 147

Lubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki, rolady i rogaliki ale nie było jeszcze ślimaczków 🐚 🐚  Zamiast jajek czy musu z dyni, którego często używamy do tego typu ciasta użyłyśmy twarogu aby utrzymać ich wilgoć. Nadziane zostały pysznym czekoladowym kremem słodzonym

Candy Pandas
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 164

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 171

tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy

Mieszam w Garnku
DOMOWE BAGIETKI W STYLU WŁOSKIM 146

Domowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka

Kuchnia w oparach