ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:340/1072)

Focaccia z oliwkami z ciasta uniwersalnego 185

Ciasto uniwersalne  sprawdza się w wielu wypiekach.  Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza (  klik  ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc

Stare Gary
Babcine jagodzianki 149

mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków(...)jedno całe jajko, jedno żółtko  -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku

Gawron w rosole
Pizza z wędzonym kurczakiem na cieście z prażoną cebulką 199

szklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru (około 3/4 łyżeczki). Drożdże dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy (jeśli nie macie takiej jak ja do ciast drożdżowych z pokrywką, to przykrywamy ją ściereczką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie

Słodkie okruszki
nadziewane jabłka w murzynku 161

Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 230

jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno

Słodkie okruszki
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 259

jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno

Słodkie okruszki
Pizza z patelni w 15 minut 497

Uwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju.    Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół

Tradycyjna Kuchnia
Pita 176

płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla

Smakowity Blog Kulinarny
Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 191

pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam, i szukałam.  Grunt, że znalazłam!!!  Receptura pochodzi z blog  I Adore Cynamon  i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim.  Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :)   Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka królewska - trzy smaki 234

białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego   Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wiśnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowiec z rabarbarem 233

Wspaniałe, wiosenne ciasto drożdżowe, rabarbar dodaje mu niecodziennej kwaskowatości, na ciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne... Składniki: 1 kg mąki 6 jajek 0,5 litra mleka 10 dag drożdży 0,5 szklanki cukru 6 łyżek oliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki

kgwjanczewo
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1201

dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku

Domowa Cookierenka Agi
Stasiowe bułeczki 213

muszą być okrągłe? Nie ja. Wycinanie kształtów od foremek to fajna zabawa dla dziecka, a Ty przy okazji możesz upiec coś, co ono zje. Nigdy wcześniej nie próbowałam z ciasta drożdżowego wycinać innych kształtów niż okrągłe lub kwadratowe, ale wyszło całkiem dobrze. Najpierw zrobiłam ciasto : Na patelni stopiłam 1/3 kostki masła i odstawiłam do ostudzenia. Następnie do filiżanki odłożyłam łyżkę

apetytnapieczenie
Kebab z kurczaka w wersji domowej 197

miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi

Smakowy Raj
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 254

miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu

Smakowy Raj