Prawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju
kgwjanczewoprostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakilkanaście minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać pozostałe składniki, wyrośnięty rozczyn i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. 3. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne (starajcie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie klejące). 4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski oprószonej lekko mąką
W mojej kuchniSzybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 Składniki
Ze smakiem i z pasjąciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka
Trzeci talerzmiękkie (po ok 20 minutach) odcedzamy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę (można też zrobić to blenderem) dodajemy sól, pieprz, mąkę i jajko. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy
Szybko Tanio Smacznieszklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni
Karczma HonoriettyCiasto duńskie pyszne jest, wiedzą to nie tylko Duńczycy. Cudownie się listkuje, niczym ciasto francuskie, a przy tym jest niezwykle puszyste i lekkie. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe na zimno, a następnie wałkować je z masłem dokładnie w ten sam sposób, co ciasto francuskie. I już! Brzmi skomplikowanie? Ja się z moim wyrobiłam wczoraj w godzinę, czyli
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawy kuchni włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJednak nie tylko wnętrze tego ciasta jest zachwycające, już same okruszyny smakują wyśmienicie za sprawą dodatku wiórków kokosowych...cudowne... delikatne...maślane, jednocześnie zupełnie inne niż te tradycyjne rodem z ciasta drożdżowego, te są miękkie i nieziemsko rozpływają się w ustach. Wszystkim zapaleńcom cynamonu gorąco polecam!!! Ciasto: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli
Kuchenne aromatynadmiar spowoduje, że bułki po upieczeniu będą twarde. Pod sam koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę. Całość ponownie ze sobą połączyć. Żurawina musi być równomiernie rozprowadzona w cieście. Ciasto drożdżowe wstawić do miski, przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (ciasto musi podwoić objętość; będzie to trwało 1-1,5 godziny). Po tym czasie, ciasto przełożyć
Ugotowaćsmaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednicy ok. 18 cm potrzebujemy: 20g drożdży 1 kubek gorącej wody 1 łyżeczkę soli odrobinę cukru 550g mąki pszennej 6 ząbków czosnku ketchup ser żółty oregano Zagniatamy ciasto drożdżowe łącząc drożdże, sól i cukier z gorącą woda. Dodajemy mąkę stopniowo i zagniatamy aż ciasto będzie delikatne i będzie odchodziło od rąk Odstawiamy do urośnięcia
Kolejny blog o gotowaniubyło takiej możliwości, żeby w tym roku zabrakło ciasta drożdżowego z jagodami. Obojętnie w jakiej postaci. Postawiłam na bułeczki drożdżowe, w środku jagody, a na wierzchu słodka kruszonka. Czytaj więcej
bistro mamaCiasto :) cóż kiedy pierwszy raz je zobaczyłam, skojarzyło mi się z ciastem drożdżowym z owocami. Muszę powiedzież , że coś z niego ma :). Różni się czasem - wykonanie mojego ciasta zajmuje ok 15 min I to jest duży plus. Jest puszyste I delikatne, rozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr self
Smaki Edyty