Ciasto uniwersalne sprawdza się w wielu wypiekach. Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza ( klik ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc
Stare Garymojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków(...)jedno całe jajko, jedno żółtko -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku
Gawron w rosoleszklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru (około 3/4 łyżeczki). Drożdże dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy (jeśli nie macie takiej jak ja do ciast drożdżowych z pokrywką, to przykrywamy ją ściereczką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie
Słodkie okruszkiTradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno
Słodkie okruszkijednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno
Słodkie okruszkiUwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju. Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół
Tradycyjna Kuchniapłaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla
Smakowity Blog Kulinarnypamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam, i szukałam. Grunt, że znalazłam!!! Receptura pochodzi z blog I Adore Cynamon i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :) Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wiśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wspaniałe, wiosenne ciasto drożdżowe, rabarbar dodaje mu niecodziennej kwaskowatości, na ciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne... Składniki: 1 kg mąki 6 jajek 0,5 litra mleka 10 dag drożdży 0,5 szklanki cukru 6 łyżek oliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki
kgwjanczewodużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku
Domowa Cookierenka Agimuszą być okrągłe? Nie ja. Wycinanie kształtów od foremek to fajna zabawa dla dziecka, a Ty przy okazji możesz upiec coś, co ono zje. Nigdy wcześniej nie próbowałam z ciasta drożdżowego wycinać innych kształtów niż okrągłe lub kwadratowe, ale wyszło całkiem dobrze. Najpierw zrobiłam ciasto : Na patelni stopiłam 1/3 kostki masła i odstawiłam do ostudzenia. Następnie do filiżanki odłożyłam łyżkę
apetytnapieczeniemiski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi
Smakowy Rajmiski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu
Smakowy Raj