ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:337/1072)

Świąteczne ciasta – 12 przepisów 109

puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii. O palmę pierwszeństwa walczą również serniki i makowce. Równie często serwuje się keksy oraz efektowne ciasta drożdżowe. Wiele osób woli jednak eksperymentować

okolicepalnika.pl
Pizza góralska 100

ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić

niecodziennikpary
Pizza ze szparagami i boczkiem 103

ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos serowy: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokruszyć

niecodziennikpary
Pizza z pieczarkami i szynką 154

ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię

niecodziennikpary
Oponki i malutkie pączki serowe 119

naprawdę nieskomplikowane. Ciasto robi się nie na drożdżach lecz na mieszance proszku do pieczenia i sody, więc wyjdzie zawsze i każdemu. Z pączkami bywa różnie, bo niektórzy boją się ciasta drożdżowego i sami pączków nie smażą. Kiedy Ania piła herbatę, ja szybko zagniotłam ciasto, wykroiłam oponki i usmażyłam. Oponek wyszło tak dużo, że postanowiłam przypomnieć Wam przepis w nowej odsłonie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 277

tartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji – u mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp. pieprz Pełny przepis tutaj. Tosty francuskie z rokitnikiem Macie “wczorajsze” ciasto drożdżowe na zbyciu? Przeróbcie je na tosty francuskie, są jeszcze lepsze niż świeże ciasto. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii dżem

Ugotowane pozamiatane
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 185

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka W naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki

Trzeci talerz
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim 87

zaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem

Pink Envelope
Maślane rogaliki śniadaniowe 210

drewnianą łyżką) do połączenia składników. Następnie wsypać 2 szklanki mąki i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła (lub drewnianą łyżką), aż składniki się dobrze połączą. Zmienić mieszadło na hak do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia miksera) i miksując na najniższych obrotach, do miski/misy z ciastem powoli wsypać pozostałą mąkę (2 i 1/2 szklanki mąki - patrz Uwagi do przepisu, punkt

Gospodyni Miejska
LUKSUSOWE BUŁKI DO BURGERÓW 201

gorące)mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych, tzw. haka. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, a gdy ciasto będzie jednolite, zaczynamy dodawać miękkie masło. Kolejną porcję masła, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się ciastem

cool and minty
Oszukana drożdżówka z truskawkami 229

Kolejny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :) Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto

Ugotować
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim 199

zaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem

Pink Envelope
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 160

maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki

Słodkie inspiracje
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 168

Puchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;)  Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli

Słodkie inspiracje
bułki "gyros" 176

pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa. Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem

chleba naszego
Bananowe pączusie 285

Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki  smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu

Ugotować
Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) 179

Rzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz

Di gotuje
Donaty w wersji świątecznej! 176

górze w kubku pianka. Żółtka rozmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto drożdżowe. Masło stop w rondelku i dodaj do masy, zagniataj tak aby napowietrzyć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na blat i wycinaj donaty np. szklanką a dziurkę

SMYKWKUCHNI
Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 217

alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji,   będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy

Słodka Strona
Domowa pizza 184

podwoiło objętość. W międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące, aby je rozprowadzić używamy mleka lub oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze

Gotowanie moimi oczami
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 165

obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki

potrawyregionalne
Bułki na miodzie 154

gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość (mniej więcej 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża

Ugotować
Rogaliki babci Marysi 178

Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła 0,5 kg mąki

kgwjanczewo
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 256

Pamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczone pączki z konfiturą 311

mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.     Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy

sama złodycz
Pizza-kości na Halloween 176

pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są  trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu! Składniki na 12 kości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo – śliwkowe 170

Sezon na śliwki cały czas trwa … a ja cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością! Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem! Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki! A muffinki jak to muffinki łatwe

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem i razową kruszonką 174

powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty. W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar! Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta. Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki ciasta z jej największą ilością. Dzisiaj zapraszam

Pora coś zjeść
Oszukany arbuz 178

pokazać? oto jest pytanie...Zastanawiałam się czy wstawić post..po prostu ciasto-chlebek  nie wyszło, a zapowiadało się tak pysznie...oj , ale kury sąsiadki zjadły ze smakiem...Ciasto drożdżowe po prostu mi nie wyszło..drożdże odmówiły mi posłuszeństwa..nie miałam świeżych i dałam suszone, ale chyba były już nie dobre, bo ciasto nie chciało urosnąć..tzn.tylko troszkę urosło

Moje domowe kucharzenie
Chałka 98

mąkę. Następnie dodaję rozczyn i pozostałe mleko (2/3 szklanki). Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą z części

I LOVE LIFE
Rogaliki z marcepanem 170

bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki mleka

Smakołyki Asi
Domowe lubelskie cebularze 152

znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. Przygotowanie cebularzy w domu najlepiej zacząć od zamarynowania cebuli i pozostawienia jej na min. 3-4 godziny, następnie zagnieść pszenne drożdżowe ciasto. Domowe lubelskie cebularze  Składniki (na 16 sztuk): 400g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 25g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru

Obiad gotowy
Drożdżówki z malinami, czekoladą i kokosem 227

dodać spienioną mieszaninę z drożdżami. Krótko zmiksować i dodać jajka. *uwaga: warto zostawić około 1 łyżki mieszaniny jajecznej do posmarowania drożdżówek. Całość mieszać w misie miksera używając haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut. Nastplnie stopniowo dodawać kawałeczki masła. Całość wyrabiać 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W tym czasie zetrzeć

Mohiella
Jagodzianki najlepsze 135

Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei, że również zostałam obdarzona "drożdżowym" genem. Upiekłam - wyszły baaardzo smaczne, a jednak już nie takie

Pełny talerz
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 147

rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”.  Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską blachę, papier do pieczenia, drewniany

blog.moje-pasje.info
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 208

wakacji. Bułeczki z jagodami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka(...)rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
drożdżowe zawijańce 140

Drożdżowe bułeczki z twarogiem w każdym wydaniu są pyszne. Ciężko jest im się oprzeć.   Składniki na ciasto drożdżowe: 100g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 400g mąki pszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła(...)cytryny Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy

Słodki Zakątek
Drodżowe bułeczki z cynamonem 164

kardamon, goździki, pełen słodyczy mód, rozgrzewające chili i wiele innych przypraw wypełza z zakamarków kuchennych szuflad i szafek. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem. Składniki: około 3,5 szklanki mąki pszennej(...)drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, grubości około 0,5 cm. Rozwałkowane

kolorowotorcikowo
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 128

Przepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru

słodki bratek
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 207

była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę bo po wyjęciu z lodówki, ciasto w zależności od temperatury w domu musi najpierw

Leśny Zakątek
UNIWERSALNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 388

Miękkie i pachnące bułeczki drożdżowe. Ładnie wyrośnięte, lekkie i delikatne jak piórko. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Idealne do domowych burgerów. Krótko podgrzane, na dobrze rozgrzanej patelni, będą dobre przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej 1 i 1/2  łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczkę soli. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a gdy połączą się z ciastem, w kilku partiach dodajemy po kawałku miękkiego smalcu lub masła. Miksujemy 10 minut, aż ciasto

cool and minty
Rogaliki drożdżowe 117

powiedziałam sobie dość tego. Zakasłam rękawy, wsypałam co trzeba do misy robota, który doskonale wyrobił ciasto. Niecierpliwie poczekałam aż wyrośnie, potem z miłością rozwałkowałam ciasto i nadziałam pysznym dżemem brzoskwiniowym, a dalej to już tylko chwil w piekarniku. Cały dom otulony pysznym aromatem drożdżowego ciasta i moje szczęśliwe podniebienie. I tak się kończy przeglądanie portali społecznościowych w moim przypadku. Dość

Cynamonowe szczęście