ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:337/1038)

Chleb nocny na zakwasie (z garnka) / Overnight Sourdough Bread 100

Odstawić na 30 minut. Dodać sól, złożyć ciasto kilka razy (nałożyć boki ciasta do środka), uformować kulę, upewniając się, że sól zostało równomiernie rozprowadzona po cieście. Ciasto powinno przypominać ciasto drożdżowe - można podsypać mąką, gdyby bardzo się lepiło. Odstawić na 8-10 godzin (w temperaturze pokojowej). Zagnieść ciasto kilka razy i przełożyć do obficie oprószonego mąką koszyka do wyrastania

Lekcje w kuchni
BŁĘDY najczęściej popełniane w kuchni. 83

cukru do jej usztywnienia. Może to skutkować zmarnowanymi przebitymi jajkami, a w najlepszym wypadku straconym czasem. 3. Używanie starych lub przeterminowanych składników. Czy Wy też znacie to uczucie kiedy ciasto drożdżowe nie wyrasta? A sprawdziliście datę ważności suchych drożdży , których używacie? To podstawowy błąd popełniany przy wyrobie ciast. Nieświeże produkty mogą nam mocno zepsuć smak i zniweczyć nasze wysiłki

SmartBake.pl
Ciasto ucierane z figami 113

Ciasto ucierane z figami jest bardzo łatwym oraz dość szybkim przepisem. Na pewno posmakuje tym, którzy lubią drożdżowe ciasta z owocami. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i dobrze nawilżone. Figi, które są lekko kwaskowate, komponują się w nim doskonale. Takie ciasto ucierane możecie również przygotować z innymi owocami sezonowymi, jak na przykład śliwki, jabłka czy morele. W moim przepisie użyłam

Kuchnia Bazylii
ROGALIKI DROŻDŻOWO - MAŚLANE + FILMIK 91

rogalików  PRZYGOTOWANIE :   Do miski lub dzbana robota dodajemy pokruszone drożdże, cukier i część mleka, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka i masło, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie. Odkładamy je nakryte ściereczką do całkowitego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując mąką zagniatamy, następnie tniemy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 128

kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 °  C/obr.2 .   Dodać(...)resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwał.]  Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Do dzbanka thermomiksa włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6. Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt,równo rozsmarować dżemem, zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.Roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na maślance 372

Wilgotny, prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty.. Ciasto na maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak

AniaGotuje.pl
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 94

minut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić

Słodkie inspiracje
Pizza torpeda 188

dzisiejsza pizza jest przykładem na to że smaczna jest , nawet bardzo , ale nie zbyt zdrowa , ale czasem można i tak zgrzeszyć, raz nie zawsze  . Składniki  1 ciasto drożdżowe gotowe  6 plastrów sera żółtego  6 plastrów mortadeli  4 łyżki sosu tzatzyki  Wykonanie  Na gotowe rozłożone ciasto na blaszce , smarujemy sosem tzatzyki  następnie wykładamy

Mój Smak
Pizza z dynią i gorgonzolą 198

pomidorowego 1 łyżeczka miodu oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz * poza sezonem mogą być z puszki Przygotowanie: Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę  Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką

Słodki Kompromis
Pizzowe wariacje - 10 pysznych propozycji 285

moje propozycje wszelkiego rodzaju pizz w różnych formach. Ile ludzi tyle pomysłów na pyszne pizze, jak i smakowite farsze. Każdy z nas ma swoje ulubione smaki i rodzaje wytrawnych ciast drożdżowych z dodatkami. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na podzielne małe pizze, którymi zaskoczycie gości na domowych imprezach. Ciasto do pizzy niekoniecznie musi być podane w formie cienkiego bądź grubszego placka

VioletoweKucharzenie
Wegański Bread and butter pudding 149

przegryzł” przez noc, a rano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone , była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja, aż się wierzyć nie chce, że to Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia

greenscarf
Drożdżówki z jabłkami 199

pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niemieckie bułki na zakwasie 197

Użyłam zakwasu wcześniej nie dokarmionego, lekko tylko ogrzanego po wyjęciu z lodówki.  Wszystkie suche składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól, cukier) umieścić w robocie z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać. Dodać miękkie masło, wodę, cały zaczyn, wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 10 minut. Wyłożyć ciasto na blat, przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut

Stare Gary
Zwijane bułeczki pizzowe 821

zrobić zwijane bułeczki pizzowe? Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser długo dojrzewający na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i salami kroimy w średnie kawałeczki. Przygotowane ciasto drożdżowe (powinno być dobrze wyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami

Kuchnia Łukasza
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 146

mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdy kawałek ciasta umieścić w foremce (u mnie foremki były małe, ale jeśli foremka jest większa

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania