może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku) - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki
Wielopokoleniowomoże na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku) - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki
WielopokoleniowoDziś zapraszamy na drożdżówki z serem, a wokół niego w cieście ukryta jest jeszcze niespodzianka w postaci jabłka z suszoną żurawiną. Do niedawna ciasto drożdżowe wydawało mi się bardzo trudne i pracochłonne, dziś mam swoje trzy przepisy na nie, które mnie jeszcze nigdy nie zawiodły. Z jednego z nich przygotowałam drożdżówki, polecam go wypróbować. Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka + 1 białko(...)Czekamy aż się rozpuszczą i delikatnie spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy masło (może być delikatnie ciepłe) i kefir, dodajemy jajka i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto. Na początku może się kleić, ale nie podsypujemy mąką. Na koniec powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne, ale wciąż delikatne i mięciutkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto
Ratunku obiadjakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki. Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły(...)masła 500g twarogu 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy
Amatorka kuchennatrwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki
Izabelawkuchniprzeszło tygodniowym postoju w pieczeniu, zabrałam się ostatnio za ciasto drożdżowe. Miałam taki niedobór słodkiego, że sama do końca nie wiedziałam, co przygotować najpierw ;) Padło jednak na cynamonki, bo stwierdziłam, że po grypie żołądkowej nie ma co zbytnio szaleć i jeśli zjeść coś na słodko, to tylko delikatnego. Za ciasto zabrałam się rankiem, tak by do przedpołudniowej kawy mieć już
Kuchnia w czekoladzieJako szczęśliwa posiadaczka ostatniej paczki drożdży, wydzieliłam 1/4 jej zawartości i upiekłam śniadaniową brioszkę. A brioszka od klasycznego drożdżowego różni się tym, że zawiera dość sporo masła, a jajka i żółtka utarte są z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu ciasto jest delikatne i ma delikatniejszą strukturę. Brioszki mają różne kształty, ale ich wspólnym mianownikiem, oprócz wyżej wymienionych cech(...)ostatnio nawet włączyłam... jogę. Spodobało mi się! Wersja dla początkujących, bo wcześniej nigdy jogi nie ćwiczyłam. A po ćwiczeniach (tak wewnętrznie czuję), że jak zjem dwa kawałki drożdżowego to jakbym nic nie zjadła :) Nie da się tej brioszce oprzeć, niestety. Składniki: forma o średnicy ok. 18 cm 180 ml mleka 25 g świeżych drożdży
bistro mamamarmolada. Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : ) ciasto drożdżowe ( na około 10- 12 dużych ósemek) Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastaCzekolada w duecie z drożdżami to rozkosz dla podniebienia sama w sobie. Małe co nie co dla wszystkich łasuchów :) Składniki ; 7 żółtek 1 szklanki cukru
Apetyczna babeczkaPodobno, gdy się zacznie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to z każdym kolejnym wypiekiem apetyt tylko rośnie. W moim przypadku właśnie tak jest. Chyba się ze mną zgodzicie, że to wspaniałe uczucie upiec coś samemu i móc się dzielić tym z bliskimi. Domowe, świeże i pachnące bułeczki to moja propozycja na udane śniadanie. Drożdżówki jogurtowe z ulubionymi dodatkami zasmakują(...)łyżka cukru + 1 łyżeczka do rozczynu szczypta soli 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych) 50g masła 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek 200g jogurtu gęstego typu greckiego 100 ml letniego mleka dekoracja: cukier puder PRZYGOTOWANIE drożdżowych bułeczek: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 1 łyżeczkę cukier
kulinarnyJaDziś chcę się podzielić z wami przepisem na placek drożdżowy dla leniucha. Przepis nie jest skomplikowany, zawsze wychodzi. Placek drożdżowy dla leniucha - składniki: 10 dag drożdży 1 i 1/2 szklanki cukru 4 całe jajka + 2 żółtka 20 dag masła 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka 1 cukier wanilinowy 1 kg mąki Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, zasypać(...)posypujemy kruszonką. Kruszonka jest prosta w wykonaniu. Potrzebujemy do niej 3/4 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, pół kostki masła. Wszystko mieszamy do uzyskania grudek i posypujemy ciasto. Do ciasta drożdżowego najlepiej pasuje kruszonka z mąki typu 500. Ps. Jeżeli Twój piekarnik zbyt mocno przypieka ciasto lub nie grzeje, polecam naprawę piekarnika w Technikan.pl
Jak u mamyŁadnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI / 9 SZT. 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 żółtka 75 g miękkiego masła 2 łyżeczki czarnuszki WYKONANIE Masło(...)miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Mieszamy. Dolewamy rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można nim wypłukać miseczkę po zaczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy 2 żółtka, a gdy połączą się z ciastem, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Miksujemy 7 minut, do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Lekko
cool and mintyUwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże. Mieszam ręką. Dodaję jajko i powolutku wlewam ciepłe mleko, zagniatam, powstaje dość gęste ciasto. Wyrabiam ciasto do połączenia, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym
Zasmakuj Kuchniwyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem
Opowieści z piekarnikaJuż pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone... 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu(...)mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną
Moje domowe kucharzenie