ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:326/1038)

Pączki mini 94

puszyste pączki mini. Te pączki są drożdżowe, tylko że małe i bez nadzienia, obtoczone na gorąco w cukrze z cynamonem. Mini pączki cynamonowe, małe, na drugi dzień wciąż były świeże. Polecam zróbcie je na karnawał, na Tłusty Czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie trochę cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Ta pyszna słodka posypka z cynamonem(...)najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini . lub oponki serowe z lukrem. Składniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 7 g drożdży instant 2 żółtka 3 łyżki cukru 40 g masła roztopionego 1 łyżka rumu szklanka o poj. 250 ml Olej rzepakowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
rogaliki drożdżowe z masą makową 115

Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową(...)ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, masło stopić i wystudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 115

prawdziwą labę to i  kuchni się podciągnę. Ale, żeby nie było i na dziś coś Wam przygotowałam, a właściwie nie "coś" tylko Drożdżowy wianek z jagodami i kruszonką. Są tu jacyś chętni na to letnie ciasto?" Składniki : 65 g masła 120 ml mleka 13 g drożdży 2,5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 1,5 szklanki mąki pszennej żółtko

Słodkie Przyjemności
Drożdżówka z kandyzowaną skórką pomarańczową 117

Idealna drożdżówka dla Wszystkich, którzy boją się wyrabiania ciasta drożdżowego. Jest pulchna, mięciutka i rozpływa się w ustach :) Składniki: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 g świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 2 szklanki mleka - 1 kg mąki pszennej - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy drożdże, wlewamy olej i mleko. Całości(...)mieszamy, tylko odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy przesianą mąkę i skórę pomarańczową. Ciasto mieszamy, ale nie wyrabiamy. Odstawiamy na 10 minut a następnie przekładamy ciasto do keksówki. Drożdżówkę pieczemy około 1 godziny w 180 C. Źródło: Program telewizyjny Ewa Gotuje z drobnymi zmianami

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe babeczki z bakaliami 157

Pyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki

Ciastkozercy
DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI 140

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
PĄCZKI z cukrem pudrem 104

garnka i dalej jeszcze chwilkę ubijamy, aż masa stanie się gęsta. Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie. 3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około(...)minutki z każdej strony.  6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Uwagi:   Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym. Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków. | TUTAJ   znajdziesz inne moje przepisy na tego typu słodkości. Obserwuj RITA creative na ➡️ INSTAGRAMIE Jeżeli interesuje Cię co się

RITA food channel
Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką 77

Takie drożdżówki chodziły za mną już od dłuższego czasu. Idealne drożdżowe ciasto, pyszne nadzienie, które wymyśliłam sama i maślana kruszonka. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Uwielbiam drożdżowe wypieki i piec i jeść, zawsze mi się udają, może dlatego, że wkładam w to co robię całe serce. Upieczcie takie pyszności. Można je zabrać do pracy, na wycieczkę czy na piknik, a nawet(...)szkoły. Udanych wypieków.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek oleju ewentualnie ciepłe mleko   Na nadzienie: 2 szklanki borówki amerykańskiej 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy   Kruszonka

Izabelawkuchni
Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami 128

życiu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż.  Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja

Kuchnia Ellie
Potrawka gulaszowa 178

ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dokładamy dokładnie ugniecione, ugotowane w słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może(...)być zbyt twarde, jednak też nie może przyklejać się do rąk. Można dosypać więcej mąki (może zajść taka potrzeba w przypadku, gdy używamy tej poniżej i grubości 450 do ciast drożdżowych) lub, jeśli jest zbyt zbite, dołożyć kwaśnej śmietany. Wyrabiać kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około

Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM 99

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i mega pyszne chlebki z ciasta drożdżowego z farszem. To danie idealne na pyszna przekąskę na ciepło. Robię je od wielu lat, są na prawdę łatwe, zawsze wychodzą. Można je odgrzać na drugi dzień.  Ja podaję je polane niewielką ilością ketchupu. Bardzo Wam je polecam i zapraszam po przepis(...)również na film.  SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi dużo chlebków około 18 (ilość zależna jest od wielkości) CIASTO -50g świeżych drożdży -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 177

przetestowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe... i wreszcie znalazłam swój ideał :) Składniki: (na 24 szt.) -3,5 szklanki mąki pszennej 450 -120 g masła -200 ml mleka -2 jajka -2/3 szklanki cukru pudru -1/3 łyżeczki soli -80 g świeżych drożdży -dowolna marmolada, np. różana Wykonanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki(...)ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość rzadką i lepiącą konsystencję. Lepiej jednak nie dosypywać mąki, gdyż jej nadmiar sprawi

KasiekGotuje
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 165

przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja postanowiłam zamienić jabłka na borówki, dzięki temu w smaku trochę przypominają jagodzianki. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy same lub posypane cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
Chaczapuri adżarskie 2458

zwłaszcza jeśli chodzi o doznania smakowe:) Dla Gruzinów chaczapuri znaczy tyle co chleb z serem;) Dla mnie to po prostu drożdżowe łódeczki z miksem fety i mozarelli oraz zapieczonym jajkiem. Całościowo mega pyszne danie. Zwłaszcza z ciasta jestem dumna, bo chyba nigdy nie byłam tak bliska ideału, jak dziś(...)Wyszło idealne. Maczane w roztopionych serach smakowało po prostu wyśmienicie. Nie zapominajmy również o jakże ważnym elemencie tego dania, jakim jest jajko. Rozlewające się żółtko również idealnie współgrało z drożdżowym ciastem. Przepis, z którego korzystałam zakładał 3 porcje, ja przygotowałam 4. Nie wiem czy przygotowałam zbyt dużo farszu, czy to przez zwiększenie ilości łódeczek lub wykorzystane przeze mnie jajka były

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki 537

trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut

Ciastkozercy