ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:327/1038)

Drożdżowe pierogi z soczewicą 60

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 72

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 127

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 151

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól

moj przepis na
Racuszki z karmelizowną gruszką wg. przepisu Pawła Małeckiego 173

świątecznym ucztowaniu mam dość ciast, dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuję racuszki To pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie.    Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki(...)łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy  na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy

Cynamonowe szczęście
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 153

Wymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… Zapraszam! Bułki drożdżowe(...)łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki- oprócz kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce

UgotujmyTo.pl
Proste bułeczki pszenne 137

czyli zwykłe bułki śniadaniowe upieczone z białej mąki - uniwersalne, do wytrawnych i słodkich dodatków. Proste bułeczki pszenne nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale jeśli wybierzecie tę drugą opcję, warto wykończyć zagniatanie ręcznie, bo ciasto jest dość zwarte i nabiera lepszej struktury po wyrobieniu w dłoniach. Zwykłe

Lekcje w kuchni
Portugalskie bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami czyli Chleb Boga 61

W Portugalii te małe bułeczki z owocami i kokosową kruszonką zwane są Chlebem Boga. Portugalski Chleb Boga czyli Pao de deusz to raj dla podniebienia. Polecam

Moje Małe Czarowanie
CIASTO CZEKOLADOWE JAK BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – kolejny przepis przygotowany w TERMOROBOT ICOOK MRK-18 75

Kolejny przepis z serii przepisów z użyciem TERMOROBOT ICOOK MRK-18 MPM już gotowy. Ostatnio pokazywałam Was fantastyczną, biszkoptową roladę z kremem śmietanowym i owocami oraz ciasto drożdżowe z serem i owocami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe ( jak brownie ) , które również w całości zostało przygotowane z użyciem sprzętu. Dla osób, które nie widziały ostatniego wpisu

Ostra na Słodko
Domowe mini hot dogi z piekarnika 81

przekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie, od razu wałkujemy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , bo i tak spore wyrośnie. Kroimy na paski ok. 2 cm.    Parówki dzielimy na 2 kawałki, każdy zawijamy w plaster sera posmarowany ketchupem, a potem dookoła owijamy paski ciasta drożdżowego (można też wykonać łatwiejszą i szybszą wersję: zamiast

Bon appetit mon amie
Jakie produkty warto zamrażać? 88

kopytka czy pyzy. W zimnie świetnie przechowuje się również pierogi a nawet makarony z dodatkami. Kolejną grupą produktów do mrożenia są ciasta, choć nie wszystkie. Nie zamraża się ciast z kremem, natomiast babki czy ciasta drożdżowe z owocami mrożenie zniosą bez problemu. Do zamrażarki można także włożyć ciasto surowe, którego zostało za dużo np. ciasto na makaron czy pierogi

codojedzenia
Drożdżówki z czekoladą i orzechami 68

ochotę na słodkie . Dodatkowo pięknie się prezentują. Są doskonałe z dodatkiem przyprawy do piernika . Drukuj Drożdżówki z czekoladą i orzechami Przygotowanie: 2 hrs 30 min. Wielkość: 8 sztuk Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła 40 g cukru pudru (4 łyżki) 1 jajko 2 łyżki przyprawy(...)jajko, cukier puder i przyprawę do piernika. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posiekaj orzechy i rozpuść czekoladę (pozostaw do przestygnięcia). Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Posmaruj całość czekoladą

Przepisy na widelcu
Dziadowa pizza muchomorkowa 91

inaczej możemy, jak w tej słynnej anegdocie o młodej kobiecie, odcinać końcówki pieczeni, nie wiedząc czemu (zainteresowanych odsyłam do google :)) Wystarczającym gestem będzie robienie pizzy na podpłomykach, a nie cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki                                             Wykonanie

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne 128

nastroju. Czekoladę możemy jeść pod wieloma postaciami, ciekawym deserem jest ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe jest pyszne ze względu na swój smak, można dodawać do niego różne dodatki, przez co ciasto staje się poezją dla naszych oczu. Czekoladowe ciasto jest smaczne, aromatyczne, rozpływa się w ustach. Czy znasz przepis na: Ciasto krówkowe Składniki 100 g czekolady deserowej ½ szklanki mleka jajka szklanka(...)jajka z cukrem, na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masę z jajek oraz masę czekoladową i wszystko zmiksować. Szybki przepis na: Cytrynowe ciasto drożdżowe Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piec przez 45 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra i dół. Piec minut przed końcem pieczenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zawijane drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki 145

Puszyste i pachnące zawijane bułki drożdżowe z dżemem, to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych.

Przepisy Kulinarne

Proponowane wyszukiwania