ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:335/1038)

KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 125

Puszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych grzybków *użyłam wody z 2   łyżkami  takiego bulionu  ________________________________________________ WYKONANIE CIASTO: Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone.  Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i mieszając dolewamy mleko. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia

cool and minty
Pizza serowa z kurkami 229

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania

Smakołyki Asi
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 142

Drożdżówka, która powali Was swoją delikatnością, puszystością i cudownym aromatem :). I w żadnym z tych określeń nie ma cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier

Opowieści z piekarnika
Pierożki ze Szpinakiem i Serem 69

też drożdżowe pierożki pieczone w piekarniku. Pierogi bardzo często goszczą w moim domu w różnych wariantach. Tym razem padło na drożdżowe pierożki ze szpinakiem i serem . Domowe pierożki ze szpinakiem i serem to super pomysł na smaczny obiad, a także idealną przekąskę na różnego rodzaju okazje. Farsz szpinakowo-serowy , odpowiednio przyprawiony w połączeniu z drożdżowym ciastem smakuje naprawdę idealnie. Takie

Przepiski.pl
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 297

Najlepsze racuchy pod słońcem!  Tak wszystkim smakowały, że nie nadążałam ściągać ich z patelni....miały być na podwieczorek, niestety zabrakło i musiałam jeszcze jedna turę

Smaczne Zdrowe
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 80

jest pulchny, miękki i pięknie wyrośnięty. Wnętrze obfite nie jest, ale delikatnie komponuje się z drożdżowym "opakowaniem". Strucla drożdżowa. Pachnąca, rumiana, dla miłośników chałek, kołaczy i bułeczek maślanych. Jeśli do nich się zaliczacie, zachęcam do podwinięcia rękawów i poświęcenia 5 min na zagniecenie ciasta. Przepis jest mało wymagający, ciasto wyrabia się szybko, po dwóch minutach powinno odchodzić od dłoni(...)kroić i doceniać swe dzieło. Jak to drożdżówka, najsmaczniejsza świeża, ale piętka która przetrwała dwa dni, nadal jest smaczna i miękka. Z ciasta można upiec drożdżówki nadziewane konfiturą lub serem. Ja korzystam z przepisu na to ciasto drożdżowe, przy rolowaniu świątecznej strucli makowej. Poza strudlem jabłkowym sosem polewanym, w każdej szanującej się cukierni w miastach nadreńskich szczerzą się takie

Kronika Piekarnika
Rabarbarowe róże 174

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu  wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brioche na śniadanie 179

Jakieś 5 lat temu wydawało mi się, ze upieczenie słodkiego wypieku drożdżowego typu brioche lub chałka na śniadanie to 10-ty cud świata. Byłam pewna, że kobiety, które ogarniają ciasto drożdżowe mają jakieś ukryte moce, należą do jakieś tajnego stowarzyszenia itp. Dzisiaj ogarnęłam i ja ten rzekomy 10-ty cud świata i wiecie co? Smaczne było! W cale nie takie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W tym czasie przygotowujemy resztę składników – w większej misce umieszczamy przesianą mąkę, 3 rozbełtane jajka, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników powoli dodając na zmianę mleko i masło. Gdy konsystencja będzie zwarta, ciasto przenosimy na lekko podsypaną stolnicę i wyrabiamy rękoma. Formujemy kulę i ponownie

Szybko Tanio Smacznie
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 136

pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bułki na parze 85

ciep\u0142ym mlekiem i cukrem.\r","Zostawi\u0107 na chwil\u0119, \u017ceby rozczyn si\u0119 spieni\u0142.\r","Doda\u0107 pozosta\u0142e sk\u0142adniki.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107 ciasto na 6 kawa\u0142k\u00f3w i uformowa\u0107 z nich kuleczki.\r","Odstawi\u0107 w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 15 minut.\r","Gotowa(...)chwilę, żeby rozczyn się spienił. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 6 kawałków i uformować z nich kuleczki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Gotować na parze 20 minut. Podawaćnp. z dżemem, sosem truskawkowym lub sosem pieczarkowym . https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-na-parze/ Wyrobione ciasto drożdżowe podzielone na 6 porcji Bułeczki pozostawione do wyrośnięcia Ugotowane bułeczki Bułki

Bardzo Gruby Smok
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 131

zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :) Składniki: 500 g mrożonych malin 4 łyżki cukru 50 dag mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 10 dag masła, stopionego i letniego 10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta soli Kruszonka ( z tego przepisu

Czerwień i błękit
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 147

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej

greenscarf
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 137

taty deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z kurkami i gorgonzolą 164

będę kłamać, tarta trochę oszukana ;) Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę. Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicie to jeszcze wyglądała całkiem całkiem :) Czytaj więcej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania