dogi, parówki w cieście drożdżowym a do tego sosik czosnkowy. 350 g mąki 80 g mleka 1 jajko 100 g margaryny 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli przyprawa do pizzy i zapiekanek Farsz parówki Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę
Moje domowe kucharzenieOstatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot dogi..wszystkie składniki [ oprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia
Moje domowe kucharzeniewyjdzie czy nie:) Dlatego dzisiaj zapraszam na struclę z orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;) Jeśli z jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki(...)tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna, delikatna strucla z orzechami włoskimi, idealna strucla na świąteczny stół Składniki Ciasto 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 0,5 szkl. cukru 2 szt. żółtka 300 g mąki 80 g masła Nadzienie 300 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru (dałam brązowy
Mieszam w GarnkuBardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki(...)Moich Wypieków bardziej wyrastają i mam wrażenie, że są bardziej "okrąglutkie" ;) Są też bardziej miękkie i mają mniej chrupiącą skórkę. Użyłam do nich marmolady z pigwy. Do ciasta dodałam goździki, które fajnie się komponują z nadzieniem. Rogaliki zwijałam według swojego sposobu, dlatego wyszła mi zupełnie inna ich ilość. Składniki na 32 rogaliki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 250 ml letniego
Wrzosowa PolanaRACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie(...)obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy
Kulinarnie z Polką na KresachCiasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie(...)mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć
Magiczne Życie Martykostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę(...)środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek drożdżowy z pomidorami jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPóki mam czas - piekę ile w lezie. Było to moje pierwsze, ale jakże udane, podejście do ciasta drożdżowego. Uwielbiam i drożdżówki, i chałwę. A ileż można robić tradycyjne? Dlatego postanowiłam troszkę pokombinować. No i wyszły przepyszne. W niedzielne popołudnie, przy filiżance pysznej kawy, smakowały idealnie. Aż szkoda, że już poniedziałek. Przepis na 20 bułeczek: Rozczyn: 3 łyżki mąki pszennej(...)białkiem i śmietaną. Końcówka: Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut. Drożdżowe bułeczki z chałwą
CzarnawisienkaDziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)białą czekoladą z glazurą z galaretki (16 ślimaczków) Składniki na ciasto: 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant 2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 do 6 szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka
karmelowyswoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania(...)zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis
Sajkofanka smakuBajgle to rodzaj bułek z dziurką, które wymagają co prawda ciut więcej pracy niż tradyzyjne ciasto drożdżowe, ale są naprawdę tego warte. Zachowują świeżość na drugi dzień, są sycące, a ich aromat jest nie do podrobienia. Przygotowanie składa się z pięciu etapów: Przygotowanie zaczynu Przygotowanie ciasta właściwego Wyrastanie Formowanie Gotowanie Pieczenie Cały ten proces zamknie się w 5 godzinach
greenscarfOrganic dba o jakość i smak produktów. Dodatkowym atutem są właśnie duże gramatury i opakowania, które ułatwiają przechowywanie. Polecam Wam zakupy w tym miejscu. A wracając do przepisu na drożdżowe bułeczki z rodzynkami… Spójrzcie jaki jest prosty. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki oleju 2,5 łyżki cukru(...)dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo. Pod koniec do ciasta dodajemy rodzynki, zagniatamy i formujemy kulę. Miskę przykrywamy ściereczką (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 5 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy
Słodkie okruszkinajbardziej. Czasami dla moich domowników dla odmiany piekę chleb pszenny. W kuchni unosi się wówczas przepyszny zapach. Zapraszam na sprawdzony przepis. Upieczemy razem pyszny chleb pszenny na zakwasie. Wyrabianie ciasta : 12 minut. Czas wyrastania : około 4,5 godziny. Czas pieczenia : około 50 minut. Składniki na chleb Podaję składniki na małą keksówkę o wymiarach 11 x 25 cm. Kaloryczność chleba około(...)chleb. Zakwas w słoiku dokarmiam mąką oraz wodą i chowam do lodówki. Składniki w misce wyrabiam ręcznie przez około 12 minut. Możesz też wykorzystać robota z hakami do ciasta drożdżowego. W przeciwieństwie do chleba żytniego, chleb na bazie mąki pszennej wymaga dłuższego wyrabiania. Ciasto na chleb jest kleiste i bez wątpienia takie musi być. Miskę przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam
Ania gotujePyszne, miękkie ciasto drożdżowe, które bardzo fajnie wyrosło. Idealna kruszonka jako dopełnienie całości. Smakuje samo podane z kakao czy kawą lub posmarowane dżemem. Składniki: na blachę ok 25 x30 cm 750 g mąki + do podsypania, 120 g masła, ok 200 ml ciepłego mleka, 4 jajka, 120 g cukru, 60 g świeżych droższy, szczypta soli kruszonka: 50 g zimnego masła(...)mąki oraz cukru. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz roztopione masło, mieszamy, pod koniec dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy za pomocą łyżki - ciasto będzie dość luźne. Ostawiamy w ciepłe miejsce - przykrywając ściereczką na godzinę do półtorej. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią ;) Podsypujemy mąką
Lena Gotujetego rozczyn ,resztę wody oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Zacząć wyrabiać ciasto, można ręcznie. Ja używam miksera i haki do wyrabiania ciasta (to zajmuje mi około 5 minut na wysokich obrotach). Ręcznie około 10 minut. Jak ciasto już wyrobimy to miskę oprószamy mąką i wkładamy ciasto drożdżowe. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 60 minut
Olcia gotuje!dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy to dość długo, około 10-15 minut. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto na podsypanej
Słodkie okruszkinaczynia). 3. Obie mąki wsyp do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. 4. Kiedy zaczyn będzie gotowy dodaj go do mąki, zacznij wyrabiać w robocie końcówką do ciasta drożdżowego lub ręcznie powoli dolewając resztę letniej wody. Ilość wody będzie zależeć od konsystencji ciasta, które masz. 5. Ciasto przełóż do foremki keksówki, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Z notatnika dietetykaMakowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać! Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca
Blog z ApetytemDodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na kulki ( u mnie sześć) i wykładam do prostokątnej lub okrągłej formy posmarowanej masłem
I LOVE LIFEDelikatne, przepyszne ciasto z dodatkiem maślanki, owoców i kruszonką przypomina w swoim smaku ciasto drożdżowe. Idealne do ciepłego mleka lub kakao. Smaki dzieciństwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 szklanki cukru 1/2 litra maślanki naturalnej 1 opakowanie proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka oleju 3-4 duże jabłka ( mogą być inne owoce sezonowe) Składniki
Blog kulinarny S9.PLzblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki
Pieprzyć z Fantazjąchwila pracy i gotowe. Smaczna i efektownie wyglądająca choinka będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Jest to alternatywa dla osób zapracowanych, którzy ni mają czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Na moim stole świątecznym taka choinka zagości na pewno :) Składniki: * 2 płaty gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam Helio ) * 1 jajko Wykonanie
Zrób to smaczniezblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki
Pieprzyć z Fantazjącóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam
Rita creativecóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam
RITA food channeljajko oraz whisky i to dolałam do mąki i porządnie wyrobiłam drewnianą łyżką a potem rękami. Gdy ciasto już było jednolite odstawiłam je pod ściereczką na bok ( ja zawsze ciasto drożdżowe stawiam na misce z gorącą wodą ) odstawiłam ja na około 30 minut, tyle ciastu wystarczyło żeby urosło. Wyjęłam je na stolnicę obsypaną mąką, po kawałku je wałkowałam i najpierw
Kuchnia na wzgórzupory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy do farszu). Całość zalewamy ciepłą wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką
Słodkie okruszkidokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
VioletoweKucharzenieCiasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką
Kulinarne Fantazje Mariolisparzyć je wrzątkiem,odcedzić i osuszyć.Migdały i i skórkę pomarańczową dodać do mąki,wymieszać.Bialko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki,ostrożnie mieszając. Teraz ciasto drożdżowe przecinamy na pół aby dało nam dwa kawałki.Rozwalkowujemy,ale niezbyt cienko( no ciasto może pęknąć).Nakładamy !Asę makową , zostawiając 2 cm.brzegi.Zwijamy w rulon,brzegi posmarować żółtkiem zlepić i posmarować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto uniwersalne sprawdza się w wielu wypiekach. Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza ( klik ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc
Stare Garymojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków(...)jedno całe jajko, jedno żółtko -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku
Gawron w rosoleszklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru (około 3/4 łyżeczki). Drożdże dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy (jeśli nie macie takiej jak ja do ciast drożdżowych z pokrywką, to przykrywamy ją ściereczką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie
Słodkie okruszkiTradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno
Słodkie okruszkijednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno
Słodkie okruszkiUwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju. Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół
Tradycyjna Kuchniapłaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla
Smakowity Blog Kulinarnypamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam, i szukałam. Grunt, że znalazłam!!! Receptura pochodzi z blog I Adore Cynamon i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :) Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wiśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wspaniałe, wiosenne ciasto drożdżowe, rabarbar dodaje mu niecodziennej kwaskowatości, na ciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne... Składniki: 1 kg mąki 6 jajek 0,5 litra mleka 10 dag drożdży 0,5 szklanki cukru 6 łyżek oliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki
kgwjanczewodużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku
Domowa Cookierenka Agimuszą być okrągłe? Nie ja. Wycinanie kształtów od foremek to fajna zabawa dla dziecka, a Ty przy okazji możesz upiec coś, co ono zje. Nigdy wcześniej nie próbowałam z ciasta drożdżowego wycinać innych kształtów niż okrągłe lub kwadratowe, ale wyszło całkiem dobrze. Najpierw zrobiłam ciasto : Na patelni stopiłam 1/3 kostki masła i odstawiłam do ostudzenia. Następnie do filiżanki odłożyłam łyżkę
apetytnapieczeniemiski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi
Smakowy Rajmiski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu
Smakowy Rajsezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa! Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Zrobiłam też smakowite drożdżówki … więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe. Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku! Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną
Ostra na Słodkofiliżanki mąki pszennej 2 1/2 łyżki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżki suszonych drożdzy. Maszyniści mogą wszystko po prostu wrzucić do pojemnika i ustawić program do wyrastania ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie: 1/2 cebuli czosnek ok. szklanki przecieru pomidorowego domowego
Z butelką mleczka w tleUwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół
Kulinarny Pamiętnik