ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:338/1038)

Domowa pizza z pieca 354

filiżanki mąki pszennej 2 1/2 łyżki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżki suszonych drożdzy. Maszyniści mogą wszystko po prostu wrzucić do pojemnika i ustawić program do wyrastania ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie: 1/2 cebuli czosnek ok. szklanki przecieru pomidorowego domowego

Z butelką mleczka w tle
Pizza 332

Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół

Kulinarny Pamiętnik
Kulebiak drożdżowy z rybą. 105

Farsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy

Kulinarny karnet Christophera
Rolada drożdżowa kakaowo-migdałowa 149

Składniki: (keksówka o wym. dna 32 cm. x 8,5 cm.) Ciasto drożdżowe 500 g. mąki pszennej 110 g. cukru + 1 łyżeczka 1 szkl. mleka 80 g. margaryny (najlepiej Palmy "z murzynkiem") 40 g. świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli Nadzienie 2,5 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 3,5 łyżki cukru trzcinowego niepełna łyżka olejku migdałowego Oraz mąka(...)się rozpuszczą. Gdy wszystko będzie letnie wbij do mleka jajka i roztrzep je widelcem. Do miski z zaczynem drożdżowym dodaj szczyptę soli, wlej letnie mleko z jajkami, margaryną i cukrem. Mieszaj wszystko łyżką drewnianą. Gdy składniki się już dobrze połączą, wyrabiaj ciasto za pomocą tej samej łyżki starając się "wpompować" w ciasto jak najwięcej powietrza (około 10 minut). Wyjmij łyżkę

Delicious Place
Odrywana drożdżówka cynamonowa 109

spontanicznie, w wypiekaniu na śniadanie jest akurat propozycja wspólnego pieczenia ziołowego chlebka odrywanego.U mnie jakoś taki ziołowy nie przypadłby moim domowników ,więc zrobiłam na słodko wykorzystując przepis na ciasto drożdżowe, dodałam tylko ciut więcej cukru.Na blogu jest odrywany chlebek wytrawny , odrywana drożdżówka truskawkowa i pomarańczowa , a tym razem z cynamonem i brązowym cukrem. 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka(...)się rozpuszczą dodać 1 łyżkę mąki i mleko, odstawić na 20 minut, a następnie dodać do mąki.Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać także sól, wanilię, dodać rozpuszczone masło oraz wodę i jajko.Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. . [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko

Moje domowe kucharzenie
Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 161

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 173

Drożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą  konfitur ą s ą  idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie.  Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach.  Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą  bułeczkę i o każdy(...)tutto. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, stopniowo dodając letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem i cukrem. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.  Z ciasta formujemy

La grande e la piccola cuoca
Paszteciki z pieczarkami 193

soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml śmietany

Kuchnia Pani Wiosny
Chruściki drożdżowe o smaku piernika 105

Dziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki drożdżowe..jakiś czas temu były  pączki  z dodatkiem cynamonu i przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw. 50 dkg mąki 3/4 szkl.letniego mleka 2-3  łyżki cukru 50 g drożdży  50 g stopionego, wystudzonego masła 1-2 jajka 0,5 łyżeczki(...)przyprawy do piernika Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,przyprawę i cynamon oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście drożdżowym 167

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym. 50 dkg mąki  1 paczka suchych drożdży (7 g)  [20 g świeżych] 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 250 ml letniej wody lub mleka parówki  jajko do posmarowania złoty len Skworcu Z drożdży , 2-3 łyżek mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić(...)wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać złotym lnem.Piec około 25 min na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki zajączki z powidłami i cytrynowym lukrem 155

Witam Kochani :) Wielkanoc już za kilka dni, więc przychodzą do Was z fajnym przepisem :) Chcę Wam pokazać jak zrobić słodziutkie bułeczki-zajączki. Są zrobione z mięciutkiego ciasta drożdżowego, ich brzuszki nadziane są powidłami (można nadziać dowolnym nadzieniem) pokryte są lukrem cytrynowym :) Buźki mają zrobione z cukrowych ozdób :) Myślę, że to fajny pomysł, szczególnie takie zajączki spodobają się dzieciom :) Zapraszam(...)dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma być  pulchne,  miękkie wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie urywamy kawałeczek z ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Dania z kurkami - 3 przepisy (recenzja robota planetarnego GÖTZE & JENSEN SB600K) 82

miksera planetarnego, maszynki do mielenia mięsa oraz blendera kielichowego. Aż trzy sprzęty w jednym! Zalety robota planetarnego Götze & Jensen SB600K: wiele funkcji w jednym robocie - miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, blendowanie, mielenie  mięsa duża misa o pojemności 4,2 l wykonana ze stali nierdzewnej z pokrywką zestaw mieszadeł: mieszadło płaskie, hak do zagniatania i trzepaczkę do ubijania maszynka(...)cebuli oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego

Kuchnia MagdaLeny
Dania z kurkami - 3 przepisy (recenzja robota planetarnego GÖTZE & JENSEN SB600K) 82

miksera planetarnego, maszynki do mielenia mięsa oraz blendera kielichowego. Aż trzy sprzęty w jednym! Zalety robota planetarnego Götze & Jensen SB600K: wiele funkcji w jednym robocie - miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, blendowanie, mielenie  mięsa duża misa o pojemności 4,2 l wykonana ze stali nierdzewnej z pokrywką zestaw mieszadeł: mieszadło płaskie, hak do zagniatania i trzepaczkę do ubijania maszynka(...)cebuli oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego

Kuchnia MagdaLeny