moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą
Pasja SmakuSłodkie bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Jak tylko zaczyna się sezon na jagody, jest to moja obowiązkowa pozycja w menu. Uwielbiam je! Zazwyczaj jagodzianki spotyka się jako bułeczki drożdżowe w środku nadziane jagodami, u mnie jagodzianki wyglądają trochę inaczej
Kuchnia MagdaLenyposypania bajgli (około 2 łyżek) Sposób wykonania: Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy letnią wodę, mieszamy odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy pozostałe składniki ciasta, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto przekładamy
Qchnia po prostubrudzić ręki. Jeśli brudzi tzn trzeba dodać odrobinę mąki. Wtłaczanie tłuszczy na samym końcu, jest kluczem do sukcesu udanych wypieków drożdżowych. Przykrywamy folią aby nie wyschło, ściereczką aby miało ciepło i zostawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na oprószony mąką blat, rozklepujemy lub wałkujemy na placek 1,5 do 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki(...)kieliszkiem wycinamy środki. I znów zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Wrzucamy na gorący tłuszcz, zawsze stroną, na której leżały do góry. Smażymy pod przykryciem, po obróceniu także. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że kocha parę i duchotę. Odwdzięczy się pięknie wyrośniętym wypiekiem. Co jakiś czas wrzucamy ziemniaka, aby zapobiegać paleniu się mąki. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze
Dieta moja pasjaSkładniki 3 i 1/4 szkl mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych)+ 1 łyżka+ do podsypania 25 g świeżych drożdży 100 g cukru +1 łyżeczka 2 jaja 100 ml mleka 4 łyżki roztopionego masła pół łyżeczki soli opcjonalnie ziarenka wanilii do posmarowania: 1 rozmącone jajo 2 łyżki mleka opcjonalnie kruszonka/mak/sezam do posypania (my nie używamy) Przygotowanie Podgrzejcie mleko, wlejcie(...)przesiejcie, wymieszajcie z solą i cukrem. Dodajcie przygotowany rozczyn, jaja i wymieszajcie składniki (ja robię to mikserem z hakiem). Teraz dodajcie roztopione masło i przez 10-15 minut wyrabiajcie ciasto- aż stanie się gładkie, będzie również nieco luźne. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 2 godziny (w połowie wyrastania odgazujcie ciasto uderzając
OliveandThymetych, którym po Tłustym Czwartku jeszcze mało, mamy przepis na fritule – chorwackie pączki. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, a dodatkowo nie trzeba ich nadziewać, bo kandyzowaną skórkę i rodzynki dodaje się już na początku wyrabiania ciasta. Z podanych ilości wyszło nam 20-25 pączków – dokładnie nie wiemy
niecodziennikparysię na powierzchni wytworzyć minimalna pianka). Zacznij zagniatać ciasto, do mąki dodaj mleko z drożdżami, sól, podgrzany płynny miód, i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto, tak jakbyś chciał je napowietrzyć. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiana, dzięki temu uwalnia się gluten i ciasto jest bardziej elastyczne, miękkie i puszyste. Ciasto powinno być wyrabiane co najmniej 20 minut i nie skracaj tego
SMYKWKUCHNIokresie Wielkanocy w moim domu zaczynają królować drożdżowe wypieki. Drożdżowe baby nie zawsze cieszą się największym powodzeniem, za to świeżej drożdżówki nigdy nikt nie odmawia. Te są wyjątkowe – w formie uroczych wianuszków lub, jak kto woli, ślimaczków nadzianych aromatycznym cynamonowym nadzieniem. Polecam je nie tylko od Święta. Pochodzą ze Skandynawii i zwą się Kanelbullar. Ich charakterystyczną cechą jest chrupiąca(...)ciasto wyrośnie, przygotowujemy nadzienie. Do połowy kostki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) dodajemy drobny cukier i cynamon. Mieszamy i ugniatamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, miękką masę (można też zmiksować). Ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, aby je odgazować i na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy na duży prostokąt (mój miał ok. 58×33 cm). Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe nadzienie. Podnosimy krótszy
Poezja smakuNajprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)Drożdże i drobny cukier rozpuść w 300 ml ciepłej wody. W ten sposób powstaje zaczyn drożdżowy. Odstaw go na 10 minut do uaktywnienia się. W dużej misce wymieszaj mąkę przesianą przez sito, sól i cukier trzcinowy. Stopniowo dodawaj roztwór z drożdżami, cały czas zagniatając ciasto. Dodaj odmierzoną ilość oliwy z oliwek i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na blat kuchenny
ProstePesto.plLussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji
AleTorciksmakują jak świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale. https://youtu.be/ntJQxbZP1X4 Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g masła 2 jajka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka wódki lub spirytusu(...)ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Ciasto drożdżowe nakładamy na patelnię łyżką namoczoną wcześniej w oleju i formujemy płaskie placki. Smażymy je na niewielkim ogniu przez około 10 minut z jednej strony, następnie przewracamy na drugą
e-PrzepisyKulinarneBułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 160 ml mleka(...)białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeżych drożdży na 500 g mąki Czy rozmrażać drożdże przed wyrabianiem ciasta? Nie ma konieczności rozmrażania drożdży, wystarczy rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie lub mleku. Czy ciasto drożdżowe na mrożonych drożdżach urośnie tak samo jak na świeżych? Tak! Nie ma znaczenia, czy drożdże są mrożone, czy świeże, ciasto drozdzowe i tak urośnie. Oczywiście mrozimy tylko dobre
MamaOskarkaprawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować paluchy drożdżowe? W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Do przesianej mąki dodać roztrzepane w ciepłym mleku jajko, cukier, olej, podrośnięte drożdże i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki
Kuchcik gotuje