już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania(...)sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie. Drożdżowa pizza z patelni Pizza z patelni na drożdżach Inspiracja – klik Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania) szczypta cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej (letniej
Fabryka pomysłówzawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru 40g drożdży 2 duże banany Wykonanie: - składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Smakołyki Berenikiznowu coś drożdżowego. Ostatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc. Składniki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch
Amatorka kuchennaspecjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć
CiastkozercyTłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g świeżych drożdży, 6 żółtek
Z miłości do słodkościDrożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem Drożdżówki z serem Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Racuchy drożdżowe CYNAMONKI DYNIOWE Przygotowanie : około 2 h 20 min Składniki ciasto drożdżowe: – 80 ml ciepłego mleka – 30 ml wody – 7-8 g drożdży suszonych (lub 25-30 g świeżych) – 180 g puree z dyni – 450 g mąki pszennej(...)cukru z podanej porcji i odstaw na 20 minut. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, puree z dyni, cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć. Przygotuj kolejne
nietylkopasta.plGotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja(...)zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu nie są dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte
Wielki apetytsłabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęścieuniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy. To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne. Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm. Czytaj więcej
Farmażonytemu pojawił się u Tysi ( klik ) przepis na babkę drożdżową z przepisu Magdy Gessler. I to na nią postawiłam. Babka jest moim zdaniem - fantastyczna. Zniknęła w jeden dzień więc nie powiem Wam, czy długo zachowuje świeżość, bo się nie doczekała kolejnego dnia degustacji. Jest mięciutka, aromatyczna i po prostu pyszna. Ciasto ładnie rośnie, nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Do upieczenia(...)minut do wyrośnięcia. Do miski dodać jajka oraz żółtka i razem z cukrem ubić na puch. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz sól. Zmienić końcówki mikser na haki (do ciasta drożdżowego) i wsypać mąkę oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Całość miksować przez 5 minut. Na końcu dodać pokrojone w kostkę masło oraz obtoczone w mące bakalie. Mieszać do połączenia składników. Ciasto
My simple kitchenzrobienia pączki z ziemniakami, które długo zachowują świeżość. Pączki są oszczędne i nie wymagają długiego wyrabiania ani czekania na wyrośnięcie. Robienie pączków drożdżowych zazwyczaj wiąże się z długim wyrabianiem i czekaniem, aż ciasto wyrośnie. Pączki z gotowanymi ziemniakami nie wymagają czekania, gdyż zarówno(...)ciasto, jak i zrobione pączki rosną w trakcie i od razu można smażyć wcześniej zrobione. Wykonanie takich pączków jest łatwe i zrobi je nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu. Ciasto drożdżowe nie wymaga rozpuszczania drożdży, należy je tylko rozgnieć z ciepłymi ziemniakami i masłem. Do pączków najlepsza jest gęsta marmolada, którą łatwiej jest zlepić w pączku. Ilość oleju w garnku
Kuchcik gotujeIdealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać(...)mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć
Anielskie wypiekiPszenno-razowe bułeczki drożdżowe ze sporą ilością siemienia lnianego w środku i na zewnątrz. Bardzo dobrze spiszą się na śniadanie. Kto wie, może i Wasze dzieci polubią nasiona lnu, którym właściwości zdrowotnych nie brakuje! Składniki: (na ok. 10 małych bułeczek) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej(...)ruszenia drożdży". Mąkę żytnią razową, resztę mąki pszennej, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych
Nastoletnie Wypiekanie