wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 150 g marcepanu szczypta(...)kandyzowanej startej/ albo aromat pomarańczowy/ 60 g masła polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 100 ml śmietany kremówki dekoracja: 2 łyżki płatków migdałowych kulki kokosowe z migdałem Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Żółtka ubijam mikserem
wesoła kuchniamące zagłębienie, w którym rozprowadź drożdże z niewielką ilością wody (ROZCZYN) - odstaw na 15 minut - po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, wodę, kefir i zacznij wyrabiać ciasto - ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut - dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy
SMYKWKUCHNIrewelacyjna kaszanka, coś pysznego. Ciasto zrobiłam dzień wcześniej i rosło w lodówce, ale równie dobrze można zrobić tu i teraz a rośnie ono około godziny. Dla mnie robienie ciasta drożdżowego które rośnie w lodówce jest wygodne bo nie muszę czekać po pracy aż wyrośnie tylko lepię od razu. Sakiewki drożdżowe z kaszanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFilo (lub fyllo, z gr. φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek). Można mu nadawać różnorodne formy, piec, smażyć, podawać na ciepło
mojewypiekiinietylkoPrzygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka(...)otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: 1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu
Kuchnia w czekoladziejabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży instant olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem szczęście mi sprzyjało – mimo sporej odległości od lasu udało mi się zdobyć jagody… w pobliskim supermarkecie. Przystąpiłam więc do działania. Uznałam, że w roli ciasta najlepiej sprawdzi się coś podobnego do ciasta na keto pączki . I tak też się stało. Zwiększyłam tylko udział mąki, żeby uzyskać konsystencję dającą się lepić w dłoniach. No i tym razem nie użyłam(...)Jeśli jednak dobrze je tolerujecie, to nie ma przeciwwskazań, żebyście zostali przy nich. Keto jagodzianki wyjdą wtedy bardziej zbliżone do oryginału. W kwestii przygotowania zaczynu i dalszego postępowania z ciastem drożdżowym korzystajcie z opisu sposobu przygotowania keto pączków . Dobrą i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu). Keto jagodzianki
Modern Cave GirlZrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko i na wytrawnie..ale o tym w następnych postach..Możliwości wykorzystania takich rurek jest wiele.. 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki
Moje domowe kucharzeniePyszne, puszyste pączki kółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie lubią pączków z nadzieniem, dla tych którym się te nadziewane już znudziły lub dla tych, którzy mają ochotę na pyszne, trochę inne pączki. Są naprawdę proste do zrobienia, nie sprawiają kłopotów (nadzienie nie wypływa, nie pękają(...)odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dolewamy resztę śmietanki, jajko, cukier puder, ekstrakt waniliowy i miksujemy (mikser z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać 1-2 łyżki śmietanki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość
Rozpustne gotowaniePszenne, drożdżowe chlebki Nann przypominające nieco bardziej znaną Pitę, popularne jako dodatek w kuchni Indyjskiej. Delikatnie puchate chlebki z rumieńcami powstałymi w trakcie smażenia. Wystarczy skropić je masłem lub oliwą, oprószyć solą, suszonymi ziołami i granulowanym czosnkiem. Smakują dobrze jako przekąska solo, ale także jako dodatek do zupy czy lekkiej sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chlebki naan wypiekane na patelni(...)proszku, proszek do pieczenia, czosnek i wymieszaj łyżką. Teraz pora na mokre składniki, dodaj ciepłe mleko, jogurt i oliwę. Ciasto wyrabiaj początkowo w misie, później wyłóż na kuchenny blat podsypany mąką i tam dokończ, aż uzyskasz gładkość i elastyczność. Ciasto drożdżowe uformowane w kulę ponownie przełóż do misy, okryj bawełnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę
ProstePesto.plśmietana 12% WYKONANIE Ciasto: Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym(...)masło, mleko i pognieść tłuczkiem. Następnie dodać twaróg, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie pognieść i dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 4 równie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym na długi prostokąt
Passions hobbies lifeCiasta i desery z malinami są obłędnie smaczne! Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Niezależnie czy będzie to ciasto drożdżowe, biszkoptowe, kruche czy francuskie… Wraz z soczystymi, sezonowymi malinami będzie smakować fantastycznie! Zapraszam na nasze zestawienie najlepszych przepisów na ciasta i desery z malinami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie coś dla siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTA
BabskiePorady.pl - PrzepisyPaszteciki wigilijne to pyszne i puszyste paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Przepis ten sprawdzi się idealnie do barszczu lub jako samodzielne danie na Wigilijnym stole. - idealne ciasto drożdżowe - uniwersalny farsz również do pierogów i uszek - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku
AniaGotuje.plCiasto drożdżowe z truskawkami to wspaniały wypiek, który polecam nie tylko w sezonie na świeże truskawki. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pachnące, puszyste i przepyszne. - na drożdżach świeżych lub instant - można też użyć mrożonych truskawek - wiele porad, dokładny opis wykonania i zdjecia
AniaGotuje.pldodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie
moj przepis nadodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie
moj przepis naniego ubite żółtka i mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy i wsypujemy odrobinę soli. Do zaczynu wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy za pomocą miksera. Najlepiej używać miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodawać po kawałeczku masła, cały czas pomału wyrabiając. Miksujemy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące i będzie się odklejać
Olcia gotuje!Szarlotka to bardzo popularne ciasto z jabłkami. Przygotować ją można na wiele sposobów: z ciastem drożdżowym, kruchym lub półkruchym. Podobnie jest z nadzieniem, ponieważ możemy najpierw z jabłek zrobić mus lub surowe kłaść bezpośrednio na ciasto. Jednak najbardziej znaną jest szarlotka na kruchym cieście i ja właśnie taką upiekłam. Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki jest szara reneta lub antonówka. Jednak
Danka Pichcisię odmieniło :) Dziś przepis na chleb żytni z otrębami pszennymi. Jest smaczny, długo zachowuje swoją świeżość a sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Aaa... nie zrażajcie się tym, że ciasto po wymieszaniu jest klejące, bo właśnie takie ma być :) Wystarczy wymieszać, a gdy podrośnie przełożyć do blaszki i piec :) Składniki: * 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam Młyny Szczepanki(...)łyżkę mąki żytniej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę i odstawić na około 1 godzinę. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec
Zrób to smaczniedodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki
Kuchnia MagdaLenydodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki
Kuchnia MagdaLenybyć nieświeże. W dużej misce wymieszałam część mąki z solą - drożdże jej za bardzo nie lubią , tak bezpośrednio. Zrobiłam w mące wgłebienie i dałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Przy cieście drożdżowym wytrawnym, za radą pewnej Włoszki, żeby za dużo mąki nie dawać smaruję przy wyrabianiu ręce oliwą lub olejem. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od ręki i jest elastyczne , smaruję spód
Kuchnia Pełna Emocjidodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie
moj przepis nalodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami ze względu na udział
Kocham..lubię..gotuję..Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą makową, albo nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem
Kawa z mlekiemcukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną
Karo in the KitchenDziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni. Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta. Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup na spód Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciast drożdżowych – używam takiej) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, odrobinę oleju (około 2 łyżeczki), wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie można z niego
Słodkie okruszkiBardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu
O kuchni z uczuciemPizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże
kulinarne odsłony patiWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie dziwi już fakt, że każdy nowy przepis próbuję niemal natychmiast. I tak też było tym razem. Ciasto jest na samych żółtkach, śmietance, z dużą zawartością masła i to dzięki tym właśnie produktom
Rozpustne gotowanieCiasto właściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wodę , mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce
Marcepanowa kuchniadodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką( tak, aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe miejsce na 45- 60 minut, aż podwoi swoja wielkość( ja ciasta drożdżowe wstawiam zawsze pod kaloryfer lub zamykam w pomieszczeniu gdzie jest najcieplej i nie ma wahania temperatur ani przeciągów. Gdy ciasto jest już wyrośnięte można formować pączki- dużą łyżkę zamaczam
Kubki smakuPizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 300g mięsa mielonego
Szefowa kuchnimnie ta wersja jest lepsze – jeśli chcemy mieć je delikatniejsze należy piec je krócej lub zmniejszyć temperaturę. Niezużyte surowe ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Ciasto drożdżowe, które przez noc poleży w lodówce jest lżejsze dla żołądka Następnego dnia można upiec kolejne świeże chlebki z niewykorzystanego ciasta. Dla porównania umieszczam zdjęcia jak wyglądał chlebek, który piekłam
rozgotowanasuszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze
Świat Domowej Kuchnidodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie
moj przepis naMąkę mieszamy z drożdżami. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy
Magiczne Życie Martymleku rozpuścić sodę. Do suchych składników dodać masę miodowo- maślaną, mleko z sodą oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić. Można to zrobić przy pomocy miksera/ haka do wyrabiania ciasta drożdżowego lub przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystkie skłądniki muszą się dokladnie połączyć i nie mogą pozostać żadne grudki. Tak przygotowane ciasto przekładamy do glinanego/kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką
DefinicjaSmakukandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie
Przepisy i porady kulinarnedziś drożdżową przekąskę w zeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać
Basia w kuchnigulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem na blat i raz jeszcze zarobiłem je z grzankami otrzymanymi z podsmażonych na maśle bułek. Następnie uformowałem z ciasta 3 takiej samej wielkości knedliki w kształcie walca. Ciasto
Wyprawy kulinarne