Pizza z dynią i gruszką 206obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło. Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 345Bardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki
Pasja Smaku
Holenderskie pączki z rodzynkami i pomarańczą 133minut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne
Niezły Młynek
Rogaliki z makiem 195kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie doleć resztę mleka, dosypać cukier, sól i zacząć wyrabiać dolewając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zarobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części
Cakes By Kejt
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 189spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-) Składniki ciasto: kostka masła 1 jajko około 5 dag /pół kostki drożdży 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół(...)ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika. Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni. Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać. Podobne paluchy robiłam na Święta. Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku i soli. PALUCHY DROŻDŻOWE
potrawyregionalne
BABKA DROŻDŻOWA Z MIESZANKĄ KEKSOWĄ 123Babka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Jedni dodają do niej rodzynki, inni orzechy, a jeszcze inni nie dodają do niej nic. Moja wersja jest wzbogacona o mieszankę keksową. Babka z tego przepisu jest pyszna, pulchna, miękka i wilgotna, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. U kogo w domu babka będzie gościła na świątecznym stole(...)mąki i ponownie zamieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podrośnie należy dodać do niego pozostałe składniki (masło trzeba prędzej rozpuścić). Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota. Na końcu wsypać mieszankę keksową, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, zakryć ścierką i odstawić, by ciasto podwoiło
Zrób to smacznie
Drożdżowiec leniwiec 266minimalnego wysiłku . Dlatego możemy go przygotować nawet wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie specjalnie chce nam się siedzieć w kuchni . Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta. Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika . Składniki : 4 szklanki mąki 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 lekko roztrzepane jajka
Malinowa Kawiarenka
Babka drożdżowa z marcepanem 181wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 150 g marcepanu szczypta(...)kandyzowanej startej/ albo aromat pomarańczowy/ 60 g masła polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 100 ml śmietany kremówki dekoracja: 2 łyżki płatków migdałowych kulki kokosowe z migdałem Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Żółtka ubijam mikserem
wesoła kuchnia
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 272mące zagłębienie, w którym rozprowadź drożdże z niewielką ilością wody (ROZCZYN) - odstaw na 15 minut - po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, wodę, kefir i zacznij wyrabiać ciasto - ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut - dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy
SMYKWKUCHNI
Drożdżowe sakiewki z farszem z kaszanki i cynamonem 178rewelacyjna kaszanka, coś pysznego. Ciasto zrobiłam dzień wcześniej i rosło w lodówce, ale równie dobrze można zrobić tu i teraz a rośnie ono około godziny. Dla mnie robienie ciasta drożdżowego które rośnie w lodówce jest wygodne bo nie muszę czekać po pracy aż wyrośnie tylko lepię od razu. Sakiewki drożdżowe z kaszanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 357Filo (lub fyllo, z gr. φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek). Można mu nadawać różnorodne formy, piec, smażyć, podawać na ciepło
mojewypiekiinietylko
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 208Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka(...)otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: 1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu
Kuchnia w czekoladzie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 216jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży instant olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keto jagodzianki (Paleo, LowCarb) 154razem szczęście mi sprzyjało – mimo sporej odległości od lasu udało mi się zdobyć jagody… w pobliskim supermarkecie. Przystąpiłam więc do działania. Uznałam, że w roli ciasta najlepiej sprawdzi się coś podobnego do ciasta na keto pączki . I tak też się stało. Zwiększyłam tylko udział mąki, żeby uzyskać konsystencję dającą się lepić w dłoniach. No i tym razem nie użyłam(...)Jeśli jednak dobrze je tolerujecie, to nie ma przeciwwskazań, żebyście zostali przy nich. Keto jagodzianki wyjdą wtedy bardziej zbliżone do oryginału. W kwestii przygotowania zaczynu i dalszego postępowania z ciastem drożdżowym korzystajcie z opisu sposobu przygotowania keto pączków . Dobrą i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu). Keto jagodzianki
Modern Cave Girl