ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:354/1038)

Pieczone pączki 66

niego ubite żółtka i mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy i wsypujemy odrobinę soli. Do zaczynu wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy za pomocą miksera. Najlepiej używać miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodawać po kawałeczku masła, cały czas pomału wyrabiając. Miksujemy do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące i będzie się odklejać

Olcia gotuje!
Szarlotka 2720

Szarlotka to bardzo popularne ciasto z jabłkami. Przygotować ją można na wiele sposobów: z ciastem drożdżowym, kruchym lub półkruchym. Podobnie jest z nadzieniem, ponieważ możemy najpierw z jabłek zrobić mus lub surowe kłaść bezpośrednio na ciasto. Jednak najbardziej znaną jest szarlotka na kruchym cieście i ja właśnie taką upiekłam. Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki jest szara reneta lub antonówka. Jednak

Danka Pichci
CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ Z OTRĘBAMI PSZENNYMI 68

się odmieniło :) Dziś przepis na chleb żytni z otrębami pszennymi. Jest smaczny, długo zachowuje swoją świeżość a sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Aaa... nie zrażajcie się tym, że ciasto po wymieszaniu jest klejące, bo właśnie takie ma być :) Wystarczy wymieszać, a gdy podrośnie przełożyć do blaszki i piec :) Składniki: * 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam  Młyny Szczepanki(...)łyżkę mąki żytniej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.  Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę i odstawić na około 1 godzinę. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec

Zrób to smacznie
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 271

dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki

Kuchnia MagdaLeny
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 271

dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych). Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki

Kuchnia MagdaLeny
Śniadaniowe bułeczki 124

być nieświeże. W dużej misce wymieszałam część mąki z solą - drożdże jej za bardzo nie lubią , tak bezpośrednio. Zrobiłam w mące wgłebienie i dałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Przy cieście drożdżowym wytrawnym, za radą pewnej Włoszki, żeby za dużo mąki nie dawać smaruję przy wyrabianiu ręce oliwą lub olejem. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od ręki i jest elastyczne , smaruję spód

Kuchnia Pełna Emocji
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 105

dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie

moj przepis na
Bułki nocne II 105

lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować w lodówce, każde jedne (oprócz pieczywa żytniego, żyto lubi ciepełko). Korzystałam teraz z innego przepisu, który pochodzi z bloga  Kuchennymi Drzwiami  ze względu na udział

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 382

Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą makową, albo nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem

Kawa z mlekiem
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 150

cukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 154

Dziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni. Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta. Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Na obiad, na imprezę. Prosta i szybka a la pizza na cienkim cieście. 209

kiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup na spód Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciast drożdżowych – używam takiej) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, odrobinę oleju (około 2 łyżeczki), wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie można z niego

Słodkie okruszki
FOCCACIA Z OLIWKAMI 224

Foccacia to włoski chlebek, który przygotowywany jest na bazie ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdza się jako przystawka lub jako dodatek do piwa lub wina. Przygotowanie chlebka nie jest trudne, chociaż wyrastanie ciasta trwa kilka godzin. Mimo to, smak jest obłędny i zapewniam, że będzie Wam smakować. Foccacia świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Składniki: ciasto – 2 Czytaj więcej → Artykuł FOCCACIA

greengoodies
Bułki śniadaniowe 120

Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu

O kuchni z uczuciem
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 182

Pizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos  pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże

kulinarne odsłony pati