pizza z patelni to świetny pomysł na pyszne śniadanie, obiad czy kolację dla całej rodziny, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego. Danie na pewno zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem a dowolność składników sprawia, że każdy może skomponować swoją ulubioną pizzę. składniki na 2 porcje ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka
Smakowite DaniaZa oknem szaro, buro i ponuro. Chwilami chciałoby się wskoczyć pod ciepły kocyk i pozostać tam przez cały dzień. Ja osobiście wolę jednak wkroczyć do kuchni
Fascynacje Animinut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części
Moja DelicjaLatem możemy cieszyć się polskimi sezonowymi owocami , np. porzeczkami i agrestem. Samo zrywanie owoców, czyszczenie jest uspokajające a jeśli dodamy do tego relaks przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dostaniemy kuchenne SPA połączone z siłownią:D Do tego jest to przepis, który możecie przygotować wspólnie z dziećmi. Moje dziecko lubi robić kruszonkę czy wyrabiać ciasto. Zatem, jeśli nie wiecie co przygotować
Kuchnia Pełna EmocjiSpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym
Ostra na SłodkoPolecam Wam makowiec japoński, który jest bardzo łatwy do przygotowania, wilgotny i smaczny. Piekę go bez spodu i taki Wam polecam. Oprócz tradycyjnego makowca zawijanego w cieście drożdżowym ten zajmuje drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam
O kuchni z uczuciemJesienne dyniaczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni i jabłek. Część dyniaczków nadziałam serem z dynią, a część małymi jabłuszkami. Mamy dwa w jednym. Najlepsze są jeszcze ciepłe do schrupania. ciasto: 330 g mąki pszennej 2 dkg drożdży 150 g puree z dyni 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 40 g masła 120 ml mleka nadzienie: 150 g sera
wesoła kuchniaProponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz
Maminek kulinarnycalzone dla każdego :) Szybko się robi, bardzo smaczne :) Do środka potrzebujemy pół kg mięsa i przyprawy...sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek. wszystko razem łączymy :) Ciasto drożdżowe zagniatamy z 2 szkl. mąki, 1/2 kost.drożdży, pół łyżeczki cukru, szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy ciasto, kroimy
chleba naszegoprzygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje dożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe lubi wyrastać w cieple i to prawda. Jednak nie wszyscy może wiedzą, że równie dobrą, a w niektórych przypadkach nawet lepszą metodą, jest pozostawienie zagniecionego ciasta na dużo dłuższy czas
Ratunku obiadciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem
Kuchnia w czekoladziechrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko(...)zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu
Ala piecze i gotujeminut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części
Moja Delicjanigdy się nie nudził:) Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe a to, że ręka boli a że trudno itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta
ciastkarnia na kruchym spodziedrożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym
prawdziwe jedzeniewydarzeniu Ciasto na niedzielę - Domowe drożdżówki [ klik ] Moje dzisiejsze drożdżówki były.......tak tak były tak pyszne że choć nie powinnam to pożarłam przed chwilą ostatnią i wcale mi źle z tego powodu nie jest. Potem będę biegać hi hi. Polecam drożdżówki tym bardziej że w środku jest mój ukochany rabarbar. A Wy co upiekliście na World Baking Day ? Drożdżowe bułeczki
Moje Małe CzarowanieProsty i niezawodny przepis na puchate bułeczki drożdżowe. Bardzo mięciutkie i delikatne, idealne do domowego fast foodu. Pyszne także jako podstawa tradycyjnej kanapki z ulubionymi dodatkami lub najprościej - z masełkiem. Dzięki długiemu wyrastaniu oraz dodatkowi żółtek i masła, bułeczki są lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. SKŁADNIKI / 9 szt 350 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 łyżeczka soli(...)łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem. Cały czas miksując, dodajemy po 1 żółtku, a gdy połączą się z masą, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło. Miksujemy do połączenia składników w gładkie, lśniące
cool and mintyMakowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru(...)całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach
Kuchnia w czekoladziewzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12- ale nic nie wypłynęło). Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 12-14 pysznych, mięciutkich, dużych bułeczek drożdżowych. Zapraszam Was do polubienia mojej strony na Facebooku - tam na bieżąco dodaje wszelkie słodkie poczynania:) p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align(...)font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka
Domowe ciastacytrynowym lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto. Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera
Smakołyki Asidrożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :) (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru
Smakołyki Asipiec chcemy następnego dnia, to miskę z ciastem zabezpieczamy folią spożywczą i natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem(...)jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta. Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone
Rozpustne gotowanie