potrawa nadaje rytm. Bo gotowanie jest tańcem. Kroki i ruchy, tempo i smak. To wszystko wiruje, łączy się i chwyta w objęcia. W takcie na 3/4, niespiesznie wyrabiam ciasto drożdżowe. Myśli i ruchy ponownie układają się do tańca. To walc angielski. Bez pośpiechu. Wszystko jest wyważone, umiarkowane. Pozwala myślom unosić się swobodnie i gładko. Delikatne piruety dłoni
KUCHARNIABezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej drobnej(...)minut. Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem. Smacznego :) 1 porcja zawiera średnio: energia: 348 kcal białko: 12 g węglowodany: 66 g błonnik
Kuchnia bezglutenowakoniec okazało się , że zabrakło masy twarogowej na jedną roladkę i tak jedna roladka jest z dżemem..w sumie można kombinować z nadzieniem wedle gustu i będzie fajny efekt...Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki .. Składniki na 2 chałki: 3 szkl.mąki pszennej 0,5 szkl. letniej maślanki lub kefiru [ jogurtu naturalnego] 2 duże jajka(...)dżem żółtko do posmarowania chałek Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Przygotować nadzienie z twarogu: wszystkie składniki włożyć
Moje domowe kucharzeniesezonie truskawkowym, nie może u mnie zabraknąć drożdżówek z truskawkami. Chyba nawet nie muszę ich za bardzo reklamować. Pyszne ciasto drożdżowe, truskawki i cukier puder. Coś wspaniałego..... Zawsze robiłam z kruszonką, albo lukrem tym razem wersja uproszczona :) Wypatrzyłam drożdżówki z pudrem na Instagramie i tak mi się spodobały, że moje bułeczki też posypałam pudrem. Składniki(...)drożdże. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać przestudzone masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 9 równych części. Z każdej części zrobić kulkę. Następnie nakryć
Agusiowe smakołykitego pesto. Nie powiem- liczyłam na lekki odcień zieleni na cieście, ale jak widać, nie wyszło. Wyszły natomiast pyszne, aromatyczne buły, które uatrakcyjniły nasze śniadanie :) Składniki na 2 chałki Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 150ml mleka 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 żółtko 100g miękkiego masła (82%) 1 łyżeczka soli Pesto z czosnku niedźwiedziego i szpinaku(...)Nature Ewentualnie pieprz do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby) Dodatkowo: 1 ubite białko do posmarowania chałki 2-3 łyżki tartego parmezanu do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. Ok 30-35ºC (nie więcej), rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka+ żółtko, miękkie masło, sól oraz zaczyn
Kuchnia w czekoladzietrakcie pobytu tam. Nie inaczej ma się rzecz w naszej ojczyźnie, w której wyjątkowo ważną rolę pełnią tradycyjne polskie ciasta. Jak przedstawia się historia tych słodkich wypieków? Jak wyglądały desery staropolskie? Zastanowić się można, jak wyglądają korzenie polskich ciast. W dawnych czasach desery zupełnie nie przypominały tych, z jakimi obecnie spotykamy się na stołach czy w cukierniach. Ich funkcję(...)które z łatwością przyrządza się w domu. Chętnie jedzono także irysy, produkowane już w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Ulubione współczesne polskie ciasta Dziś najpopularniejszymi polskimi ciastami z pewnością są serniki, szarlotki i ciasta drożdżowe. Tworzy się je z prostych składników, które zawsze są dostępne pod ręką – z drożdży, owoców, cukru, sera i mąki. Na rynku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makowiec to tradycyjne ciasto wigilijne. Najczęściej jest to ciasto drożdżowe zawijane z masą makową, na kształt rolady. Tym razem jednak postawiłem na nieco inną wersję, wersję bez mąki, czyli makowiec z jabłkami! Po upieczeniu ciasto jest przepyszne i wilgotne w środku! Jak lubicie makowce to z pewnością musicie wypróbować mój przepis! Gwarantuję wam, że się nie zawiedziecie
Gotuj z Prezesemtego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈 Farsz można sobie przygotować wcześniej, ja swój miałam już dzień przed wigilią, przetrzymałam go w lodówce, drugiego dnia dorobiłam tylko ciasto drożdżowe i wszystko poszło szybko i zwinnie, w międzyczasie (czyli tak jaki lubię najbardziej... 😂 ). Farsz wykombinowałam sama, wyszedł pyszny, aromatyczny i lekko pikantny. Przepis na ciasto podesłały mi na szybko moje
Smaczne Zdrowemamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki
Kuchnia MagdaLenymamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki
Kuchnia MagdaLenybabią i rodzeństwem, babcia trzymała duży metalowy, emaliowany kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem
SMYKWKUCHNIlubię najbardziej. Słodycz ciasta i kwaskowatość oraz niezwykły aromat rabarbaru, to połączenie, które kradnie moje serce i zmysły. Lubię rabarbarowe wypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy
kolorowotorcikowoCiasto drożdżowe ma to do siebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy, kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory. Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny: w jednym jest zebra, w innym szachownica. Wiórki i mak dodają smaku. Składniki: -ok. 40 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -220 ml ciepłego
Maminek kulinarnyolejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem
Słodkie okruszkiDziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce. Ciasto: 3 i 1/4 szklanki mąki 2 paczki suchych drożdży (razem 14g) 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka mleka
Szefowa kuchniLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka
Wypieki ReneLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka
Wypieki ReneCiasta z makiem zawsze królują na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki
Apetyczna babeczkamieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość
Słodka Stronamieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość
Słodka Strona