Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleczka. składniki: 75 g świeżych drożdzy 1 szklanka cukru
Monia miesza i gotujepodsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie(...)może być tak dobre! Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie 100 g kostki masła 40 g świeżych drożdży 1 op. cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka
Kuchnia MagdaLenypodsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie(...)może być tak dobre! Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie 100 g kostki masła 40 g świeżych drożdży 1 op. cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry! Wiecie jaki zapach jest moim ulubionym w domu? Zapach drożdży. Więc jak tylko mam czas i drożdże w lodówce to staram się robić jak najczęściej coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postawiłam na trochę greckie smaki czyli chlebki/drożdżówki z papryką, cebulą, serem feta i oregano. Pachną ciepłem i wakacyjnym słońcem. Więc jeżeli tęsknicie za latem to zdecydowanie
CzarnawisienkaDziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem. Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos. Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 125 g * drożdże suszone – 1 łyżeczka * cukier(...)szczyptą soli. Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami. Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum. Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami
Ostra na Słodkodrożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was! Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne(...)posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy ok 5 minut by całkowicie roztarło się w cieście. Kiedy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do czystej
Dzieje kuchennej WiewióryTakie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj konfitury również dobieramy według naszych potrzeb. Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu(...)dowolna konfitura Babeczki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Do ciepłego (nie wrzącego) mleka wrzucamy drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione masło, a następnie powoli dodajemy mąkę i sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej
Słodka StronaCzasem są takie momenty, kiedy chce się coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji Pomidorowego zawrotu głowy powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli(...)łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić
Moje domowe kucharzenieciasto drożdżowe jest przepyszne! Rolada jest mięciutka, puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Można ją nadziać czym tylko dusza zapragnie – orzechami wymieszanymi z cukrem, kajmakiem, dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem – tak jak ja to zrobiłam. Z ciasta można robić rolady, ale równie dobrze można uformować bułeczki z różnymi nadzieniami. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200ml ciepłego mleka(...)smażyć jabłka do miękkości mieszając od czasu do czasu. w razie potrzeby podlać wodą. Miękkie jabłka posypać cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, wyłożyć nadzienie (na całą powierzchnię prostokąta) i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Przenieść roladę
Smaki ArmineOdrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli
Blog z ApetytemPRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do misy robota, następnie wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Dodajemy jajko, olej i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całkowicie wyrośnie. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek
Kulinarne Fantazje Marioliupieczenia mufinek użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny. Mąka szymanowska -un iwersalna, jasna mąka wysokogatunkowa. Idealna do codziennego zastosowania w kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz innych wypieków. Dzięki temu, że mąka pszenna jest bogata w gluten, gwarantuje elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast. Według Babci Szymanowskiej świetnie nadaje się również
Moje domowe kucharzenieSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki
ChilliJemypapryki – żółta i zielona kilka pieczarek 1 cebula 2 grube kabanosy Dodatkowo: ketchup świeża bazylia żółty ser * użyłam mąki typ 450, ale można użyć 550 dedykowany do ciast drożdżowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej, łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia (pod przykryciem). Dziś
Słodkie okruszkidodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak już drożdże lekko wyrosną dodać je do mąki, dodać również ziarna i wo∂ę, sól i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę. odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę. Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić
Kuchnia PokoleńSmaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka.. kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane
chleba naszegoMówi się bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec... Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę
chleba naszegoPrzepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis! . Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto. Lekko go zmodyfikowałam. Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę
Życie zaczyna się w kuchniręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę
Słodkie okruszkimiseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie
Słodkie okruszkiręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę
Słodkie okruszkimiseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie
Słodkie okruszkiodstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni
Maślane ciasteczkoZapraszam serdecznie na pyszne ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką. Do przygotowania kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml mleka, 1 jajko, 2 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki masła, 1/2 kg mąki, Masa serowa: 20 dag sera białego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru
Tradycyjna kuchnia KasiDzień sprzyjał kuchennym działaniom i spacerowi, z którego wróciliśmy ledwo żywi :) Po wczołganiu się na górę posililiśmy się zupą krem z pieczonej marchwi z imbirem a na deser było ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem oraz kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie przepis na wyjątkowe ciasto... Przepis na ten smakowity krem znalazłam
Dzieje kuchennej Wiewióryminut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę sera na wierzch). Masę przekładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wierzch posypać serem i przyprawą Kamis'a do pizzy po sycylijsku . Piec
CookYourselfSezon na rabarbar trwa więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z jego udziałem. Smak kwaśnych owoców i słodkiej kruszonki, to idealne połączenie, podane z pyszną kawą, stanowi skończona całość...polecam. Składniki na ciasto: 700 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 12 dag drożdży 1/4 litra mleka, 1 i 1/2 szklanki cukru
Gosia gotuje