ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:371/1038)

Chałka waniliowa z kruszonką 129

zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką  :) Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;) Ciasto drożdżowe: 2/3 szkl ciepłego mleka 7g drożdży instant 5 łyżek domowego cukru waniliowego 3 czubate szkl mąki pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła 2 jajka szczypta soli Kruszonka: 2 łyżki mąki

Smakołyki Asi
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 155

wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego(...)gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie gęstszy (w tym wypadku powinien byś dość gęsty, żeby nie wypływał z ciasta). Kiedy już jest gotowy - dolać gin, dobrze wymieszać i zdjąć z palnika. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami 160

apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła. Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo te sklepowe nie mogą się z nimi równać, dlatego Stuten jem już tylko(...)kubeczku drożdże do upłynnienia do misy przesiać mąkę, dodać mleko z nadtopionym masłem, płynne drożdże, sól, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, odstające od brzegów misy ciasto. Na koniec wmieszać rodzynki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, jeszcze raz zagnieść (odgazować) i uformować w 25 cm rolkę. Ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pampuchy 83

Drożdżowe bułeczki na parze, czyli popularne pampuchy możecie też znać pod nazwą buchty, parowe, czy też parowańce. Są super pyszne i niezwykle proste do zrobienia. - szykowane na parze - uniwersalne ciasto drożdżowe - do podania na słodko i na słono - dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką wg siostry Anastazji 155

Dość sceptycznie podchodzę do ciast drożdżowych, z reguły mi nie wychodzą, to dodatkowo jest zabarwione na ciemny kolor, jednak bez obaw wychodzi wspaniale! Przepis jest godny zapisania na przyszłość a pochodzi z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 36 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
BUŁKI POZNAŃSKIE / Z PRZEDZIAŁKIEM 147

wody. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży oraz pozostałe mleko i jajko. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.  Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło lub cienkim strumieniem wlewamy roztopione. Miksujemy 5 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy

cool and minty
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 263

smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II:  na formę 24x30 ROZCZYN: 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy) POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Rozpustne gotowanie
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 205

piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany

Karo in the Kitchen
Babka caffee latte i życzenia świąteczne 149

ciasta z kawową nutą to ta babka jest dla Was :) Puszysta, z charakterystycznym, ale nie dominującym aromatem kawowym. Może zagości na Waszym stole Wielkanocnym jako altwrnatywa dla tradycjnej baby drożdżowej? :) Ciasto: 250 g miękkiego masła lub margaryny 75 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

My simple kitchen
OPONKI POMARAŃCZOWE 101

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc i ja zaczęłam przygotowania. Chciałam zrobić próbę generalną i wypróbować przepis. Postanowiłam zrobić oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy, oblane gorzką czekoladą z nutką pomarańczy...Mniamm ;) Nigdy wcześniej nie robiłam oponek, więc wyszły mi trochę koślawe - jedne mniejsze, drugie większe, ale smak rekompensuje ich wygląd. Są naprawdę przepyszne! Składniki: 3 szklanki(...)odstawiamy do wystygnięcia. W misce ucieramy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli, skórę z pomarańczy i rozczyn. Wyrabiamy pulchne, sprężyste ciasto. Następnie po trochu wlewamy wystudzone roztopione masło, a na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło. Gdy ciasto podwoi

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe ciasto z serem i śliwkami 258

Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :).  Składniki: 550 g mąki pszennej 110 g cukru opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 25 g drożdży(...)grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz

Opowieści z piekarnika
Szybkie rogaliki wytrawne 38

Podpowiem krok po kroku, jak zrobić ziołowe, słone rogaliki. W handlu są dostępne gotowe spody do pizzy i co dalej? Do czego można wykorzystać spód do pizzy? Przekąski z ciasta drożdżowego dla dzieci jak i dla dorosłych. Rogaliki z serem i ziołami to tylko jeden z wielu pomysłów na gotowy spód. Pinsa Lidl czy spód do pizzy Biedronka lub innej(...)samo. Nie jestem adwokat, co jest lepsze, zapewniam tylko, że tak jeden gotowy produkt jak i drugi nadaje się aby zrobić rogaliki na słono. Co można zrobić z gotowego ciasta na pizzę Gotowy spód do pizzy daje wiele możliwości na różne szybkie przekąski. Poza rogalikami możesz zrobić bułeczki, pizzerinki czy różne słone przekąski na imprezę na ciepło

Dieta moja pasja