ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:381/1038)

Zebra - dlaczego wychodzi zakalec? 195

powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ 400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka typu 500. Tłuszcz Taki jak w przepisie, jak jest napisane masło, to musi być masło o zawartości tłuszczu przynajmniej 82%. Masło to nie to samo co margaryna

Jak u mamy
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4045

tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym przepisem, według

Niedzielny kucharz
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta, z dodatkiem sezamu 127

słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊  Poza tym jak inaczej nazwać te...obwarzanki?? Składniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/4 szklanki piwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 117

Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie.  Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji

Tradycyjna Kuchnia
Jagodzianki z białym serem 144

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/ , stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) Składniki na ciasto: 150 ml ciepłego mleka

Domowa cukiernia Ewy
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 144

jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie z oliwek. Zobacz również inne przepisy na ----> PIZZE Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem - przepis: Składniki

Moje Qulinaria
Pikantne, razowe bułeczki 100

mleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli   Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej kolejności. Zaczynam od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże mieszam z cukrem aż do uzyskania płynnej masy. Dodaję kilka łyżek mąki

Mango Papaja
Piernikowa rolada z marcepanem 201

Piernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej... Składniki: CIASTO:   * 250 g mąki pszennej *  20 g świeżych drożdży   * 1/3 szklanki mleka   * 1/3 szklanki cukru   * 2 żółtka   * szczypta soli * 2 łyżeczki przyprawy do piernika *  200 g marcepanu do polania

kolorowotorcikowo
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 215

dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :) P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy(...)możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem .  Pizza z brukselką i szynką (na drożdżowym zaczynie) przepis własny ciasto na drożdżowym zaczynie na podstawie przepisu Bei ja zrobiłam 4 małe pizze, ale można jedną dużą Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Przekąski na imprezę: Pizza rolls 38081

Dzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki

Zgrabne Gotowanie
Buchty drożdżowe z czekośliwką 253

Pyszne, drożdżowe i puchate słodkie buchty z nadzieniem z czekośliwki.   Taki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej. Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania(...)dopracowane i z pewnością posłużą na lata. Jeśli szukacie takich polecam Wam zajrzeć.  Paulina i Karol z pewnością Wam doradzą i nawet wykonają indywidualny projekt :)  SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: ½ kg maki pszennej 1 szklanka mleka 7 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 g suszonych drożdży 1 jajko 6 dag   masła szczypta soli Kruszonka: 6 łyżek mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe róże karnawałowe z ryżem 131

karnawale na polskim stole nie może zabraknąć faworków/chrustów lub róż karnawałowych. W tym roku postanowiłam zrobić je z ciasta drożdżowego podobnego do algierskich griwech, które w ubiegłym roku bardzo nam smakowały. Zmieniłam klasyczny środek róż i tradycyjną marmoladę z róży zamieniłam na masę budyniową z ryżu jaśminowego, bo ten kolor bardziej przypomina środki żywych róż. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe babeczki ze śliwkami 89

wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, wypełnić papierową papilotkę, powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Karmelizowane gruszki pod pierzynką 129

jest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie

greenscarf
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem 110

śliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g)   Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem : Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli

Różowa kuchnia
Kulebiak z kapustą i grzybami. 160

Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty!   Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki

Kuchnia Łukasza
Rogaliki drożdżowe z ciasta kąpanego 97

Bardzo prosty przepis na udane ciasto drożdżowe. Polecam przepis, nawet dla laików kulinarnych. Składniki: ½ kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 1 szczypta soli, Nutella lub marmolada do nadziewania, cukier puder do posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto,  owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut.  Następnie

Tradycyjna Kuchnia