Bułeczki na mleku

Bułeczki na mleku

Bułeczki na mleku

Przepis na : śniadanie

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, śniadanie, śniadania, do pracy, miód, lekka, drożdżowe, słodkie, bułki, puszyste ciasto, lekkie ciasto, słodkie ciasto

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Izaa, 7 stycznia 2014 11:40:36

ale apetycznie wyglądają ;).

Orcia Kochanowska, 7 stycznia 2014 11:55:23

Zazdroszczę umiejętności pieczenia. Nie lubię się z moim piecykiem za bardzo niestety. Swoją drogą serio 25 minut wystarcza?

Iza Kulińska, 7 stycznia 2014 12:19:30

i są pyszne - polecam !

Iza Kulińska, 7 stycznia 2014 12:21:48

ależ takie bułeczki to naprawdę nic trudnego ! 25 minut na pieczenie w zupełności wystarczyło - fakt, że bułeczki nieduże.

Gosia gotuje, 7 stycznia 2014 13:45:13

Cudowne, szkoda, że nie mam ręki do drożdży.

Ash, 7 stycznia 2014 14:54:35

Delikatne i puszyste to opis, który bardzo do mnie przemawia. Pięknie Ci wyszły :)

Slim Fit Man, 7 stycznia 2014 15:56:41

Super. Bez spulchniaczy i innych świństw.

Iza Kulińska, 7 stycznia 2014 18:32:01

Gosia, ciasto drożdżowe wymaga tylko cierpliwości - musi odpowiednio wyrosnąć a uformowane bułeczki muszą się napuszyć

Iza Kulińska, 7 stycznia 2014 18:32:28

takie właśnie są - puszyste i delikatne

Iza Kulińska, 7 stycznia 2014 18:32:59

dokładnie - puszyste, ale nie watowate jak sklepowe

Aguś kulinarnie, 7 stycznia 2014 21:48:52

Wyglądają bardzo profesjonalnie,takie równiusieńkie,aż chce się porwać jedną:)

Antenka, 8 stycznia 2014 10:44:27

o jakie śliczniutkie!:)

Orcia Kochanowska, 8 stycznia 2014 11:15:10

Zwykłe ciasto kręcone też nie jest trudne, a mi jak zawsze wychodzi nurlus... :/

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 17:06:33

mnie drożdżowe kiedyś za chiny nie wychodziło, ale próbowałam dalej aż nabrałam jako takiej wprawy - nie zniechęcaj się !

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 17:07:23

jak się równo podzieli ciasto to i bułeczki równe :)

Iza Kulińska, 8 stycznia 2014 17:08:51

miło mi, że się podobają :)

Anonymous, 11 stycznia 2014 17:36:46

dziekuje za przepis bardzo ladnie wyszly i sa pyszne ciekawe jakby nie dodac masla? robila Pani bez?

Iza Kulińska, 11 stycznia 2014 20:43:50

nie, nie robiłam bez masła, ale myślę, że można je pominąć albo zamiast masła dodać olej - pewnie wyjdzie nieco inna konsystencja miąższu bułeczek, ale to wcale nie znaczy , że gorsza :)

Anonymous, 20 stycznia 2014 12:25:03

Czy po przygotowaniu i uformowaniu bułeczek można blaszkę wstawić do zamrażalki i upiec dopiero gdy będzie taka potrzeba?

Iza Kulińska, 20 stycznia 2014 12:28:53

przyznam, że nigdy nie praktykowałam takiej metody i nie wiem jak zachowa się ciasto

Anonymous, 28 marca 2014 12:24:01

Piękne i z pewnością pyszne bułeczki:). A ile by trzeba użyć drożdży takich zwykłych,w kostce? Bo akurat takie mam,a ochotę na bułeczki ogromną:)

Iza Kulińska, 28 marca 2014 13:48:17

świeżych drożdży weź 25 gram i tak samo jak suche rozmieszaj je z letnim mlekiem, odrobiną mąki i cukru - odstaw aż zaczną rosnąć

Anonymous, 28 marca 2014 21:55:55

Dziękuję bardzo.Dałam trochę więcej i też wyszły pyszne:).

Averov, 14 maja 2014 23:28:35

Bardzo fajne pamiętam z czasów młodości jak robiła to moja mama naprawdę mi smakowało,dziękuje ci za przepis teraz mogę sobie to sam przyrządzić i smakowało jak za starych czasów.

Iza Kulińska, 15 maja 2014 18:51:14

polecam się :)

NaszaKuchnia.pl, 9 czerwca 2014 10:57:20

Już od dawna zbieram się do upieczenia takich maślanych bułeczek i po przeczytaniu Twojego przepisu chyba w końcu je zrobię :)