Przepis na : śniadanie
Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Zazdroszczę umiejętności pieczenia. Nie lubię się z moim piecykiem za bardzo niestety. Swoją drogą serio 25 minut wystarcza?
ależ takie bułeczki to naprawdę nic trudnego ! 25 minut na pieczenie w zupełności wystarczyło - fakt, że bułeczki nieduże.
Delikatne i puszyste to opis, który bardzo do mnie przemawia. Pięknie Ci wyszły :)
Gosia, ciasto drożdżowe wymaga tylko cierpliwości - musi odpowiednio wyrosnąć a uformowane bułeczki muszą się napuszyć
Wyglądają bardzo profesjonalnie,takie równiusieńkie,aż chce się porwać jedną:)
Zwykłe ciasto kręcone też nie jest trudne, a mi jak zawsze wychodzi nurlus... :/
mnie drożdżowe kiedyś za chiny nie wychodziło, ale próbowałam dalej aż nabrałam jako takiej wprawy - nie zniechęcaj się !
dziekuje za przepis bardzo ladnie wyszly i sa pyszne ciekawe jakby nie dodac masla? robila Pani bez?
nie, nie robiłam bez masła, ale myślę, że można je pominąć albo zamiast masła dodać olej - pewnie wyjdzie nieco inna konsystencja miąższu bułeczek, ale to wcale nie znaczy , że gorsza :)
Czy po przygotowaniu i uformowaniu bułeczek można blaszkę wstawić do zamrażalki i upiec dopiero gdy będzie taka potrzeba?
przyznam, że nigdy nie praktykowałam takiej metody i nie wiem jak zachowa się ciasto
Piękne i z pewnością pyszne bułeczki:). A ile by trzeba użyć drożdży takich zwykłych,w kostce? Bo akurat takie mam,a ochotę na bułeczki ogromną:)
świeżych drożdży weź 25 gram i tak samo jak suche rozmieszaj je z letnim mlekiem, odrobiną mąki i cukru - odstaw aż zaczną rosnąć
Bardzo fajne pamiętam z czasów młodości jak robiła to moja mama naprawdę mi smakowało,dziękuje ci za przepis teraz mogę sobie to sam przyrządzić i smakowało jak za starych czasów.
Już od dawna zbieram się do upieczenia takich maślanych bułeczek i po przeczytaniu Twojego przepisu chyba w końcu je zrobię :)