margaryny lub masła 3 szklanki mąki ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Pozostałe składniki: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 gram wiórek kokosowych 5 białek 1 szklana cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie
Blog kulinarny S9.PLżółtka, nadzienie rabarbarowe : 800 g rabarbaru, 2 – 3 łyżki cukru, 1 cytryna, masa serowa : 600 g twarogu półtłustego, 3 jajka, 3 łyżki (40 g) cukru pudru, 500 ml śmietany kremówki 30%, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g), galaretka : 500 g truskawek, galaretka truskawkowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ciasto kruche : m ąkę, pokrojone masło, cukier
królestwo garówformie babeczek i sięgać po niego kiedy tylko najdzie nas ochota lub mamy niespodziewanych gości. 7 porcji 100 gramów bezy + kilka sztuk do dekoracji 250 ml słodkiej śmietanki kremówki 1 śmietan fix 1 łyżeczka cukru pudru Prosty sos truskawkowy 300 gramów truskawek opcjonalnie cukier do smaku To bardzo prosty i szybki do przygotowania deser Śmietankę ubijamy z cukrem
Andzia Pichcijajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 180 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANOWY: * śmietana kremówka 36% – 250 ml * serek mascarpone – 250 g * cukier puder – 3 łyżki * wanilia ( ziarna ) – do smaku DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 op * borówki
Ostra na Słodkołyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 1,5 l rosołu drobiowego ( w ostateczności można użyć kostek bulionowych) 2 dość duże ziemniaki 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % 2 łyżki masła Na rozgrzanym maśle podsmaż wyciśnięty praską czosnek i posiekaną cebulę, do momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Uważaj żeby nie przypalić bo danie nabierze gorzkiego
Ogrodnik w podróżyzastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 300 g białej czekolady 75 ml śmietanki kremówki 30/36% 115 g miękkiego masła biały barwnik spożywczy w żelu /wybielacz kolorowe barwniki spożywcze Pierwszy sposób wykonania białego ganache: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy
Słodki Pomysłnieco bardziej słodka. Podstawowym przepisem na polewę jest przepis na bazie mleka. Jeżeli jednak chcecie uzyskać polewę, która po zastygnięciu nie będzie się łamać, możecie zamiast mleka użyć śmietanę kremówkę. Wtedy warto do gorzkiej czekolady dodać połowę porcji mlecznej czekolady. Ja jednak zapraszam Was na podstawową wersję tego słodkiego dodatku. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów 100 g surowego wędzonego boczku 1 mały ząbek czosnku 300 g śmietany kremówki 30 % 1 łyżka startego sera Pecorino Romano 0,1 g szafranu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Dodatkowo: starty ser Pecorino Romano do posypania
Oryginalny smakmąki pszennej typ 500 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody masa serowa: 200 g sera półtłustego twarogowego 330 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 budyniu opakowania śmietankowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru galaretka rabarbarowa: 70 dkg rabarbaru 250 ml soku z czerwonych owoców/ granat, żurawina, albo inny/ 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki cukru
wesoła kuchniaBIAŁEK Z DUŻYCH JAJEK 190 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW 1 ŁYŻKA OCTU 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO BITA ŚMIETANA: 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 % 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY *** WASZE ULUBIONE OWOCE. U MNIE TRUSKAWKI, MALINY, BORÓWKI, KILKA LISTKÓW MIĘTY I POKRUSZONE PISTACJE. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: PRZED
Pani M - kuchnia smakowitasztuka Calories 1500 kcal Ingredients 395 g skondensowanego słodkiego mleka 60 g masła 2 łyżki brązowego cukru czubate łyżki 2 łyżki brązowego syropu ja dałam klonowy 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego może być z torebki lub aromat Instructions Wszystkie składniki umieszczamy w średniej wielkości rondelku i od momentu zagotowania, cały czas mieszając, gotujemy przez
Zufi.plukładamy jeden przy drugim na masie budyniowej. Na herbatniki wysypujemy pokrojone brzoskwinie i foremkę znów wkładamy do lodówki (na czas wykonania ostatniej warstwy kremu) Masa kremowa: 300 ml kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 płatki żelatyny 3 łyżki zimnej wody Żelatynę nasączmy w zimnej wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę delikatnie podgrzewamy (powoli
Relaxtimegładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Ponadto: 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g) KREM ŚMIETANKOWY : 400 ml śmietany kremówki 36% - dobrze schłodzona (ewentualnie 30 % dobrej jakości śmietany) 3-4 łyżki cukru pudru 4 pełne łyżki serka mascarpone – schłodzony (w oryginalnym przepisie dodaje się 2 śmietanki-fixy) Śmietanę
Calzonella.comłyżeczki herbaty matcha w proszku 4 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie) 80g cukru 100ml oleju rzepakowego Nadzienie: 200g twarogu półtłustego 30ml mleka kokosowego / śmietany kremówki 1 łyżka cukru 150g dżemu truskawkowego 5 dużych truskawek Do tego: świeże truskawki do ozdoby listki świeżej miejsca herbata matcha do oprószenia ciasta Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Rozdziel żółtka od białek
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasła, 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) polewa czekoladowa: 160 g czekolady (może być pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka) 100 g śmietanki kremówki 2 galaretki (u mnie malinowe), puszka brzoskwiń (850 g) lub inne ulubione owoce (truskawki, maliny, banany) Przepis na leniwe ciasto bez pieczenia (budyniowe, na herbatnikach), przygotowanie: Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników
Lekcje w kuchni