ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:403/892)

Ciasto śliwkowe z kaszą manną 90

gotujemy 10 minut aż masa zgęstnieje. Tortownicę wylepiamy ciastem. Śliwki wydrążamy i dzielimy na ćwiartki. Na ciasto układamy skórką do dołu śliwki. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z kremówką a następnie wlewamy do ugotowanej kaszy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do kaszy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na śliwki a na wierzch reszta śliwek. Ciasto pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Muffinki z granatem i bitą śmietaną 78

około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffinki wyjąć z blachy oraz ostudzić na kratce. W między czasie przygotować bitą śmietanę.   Schłodzoną (!) kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Ciastka udekorować według uznania.   Inspiracja z modyfikacjami z bloga: www.ciastkozercy.pl

Di gotuje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI 122

samą lub np. z pieczonym mięsem. Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: ok. 40 min. Porcja dla 4-6 osób ● 600 g ziemniaków ● 20 g masła ● 1 l. śmietany kremówki ● 1 ząbek czosnku ● 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku ● 1 cebula ● 200 g borowików ● 60 g startego parmezanu ● sól, pieprz   Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie talarki. Posmaruj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 88

ogarnąć jakiś tort, bo wcześniej czekałam na piekarnik.  Tort podwójnie czekoladowy - z dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów - jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK KOKOSOWY Z MUSEM MANGO I GALARETKĄ 198

dodajemy cukier oraz sok z cytryny – gotujemy. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy odrobinę ciepłego przecieru do żelatyny, hartujemy, wlewamy całość do płynu, chłodzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy w 3 partiach do przecieru, wylewamy na zimny sernik. MANGO GALARETKA: Przecier z mango 100 % PURENA wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny – gotujemy. Żelatynę

Ostra na Słodko
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 90

Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut. Sos grzybowy Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem. Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji gęstego sosu. 4.7 / 5 ( 194 ocen ) Artykuł Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy

NiePieprz.pl
Tort uniwersalny z malinową nutą (biszkopt jasny i ciemny) 87

Tort uniwersalny z malinową nutą poleca się na każdą okazję! Jest naprawdę przepyszny i rozpływa się w ustach, a krem z kremówki oraz serka mascarpone wzbogacony o maliny nadaje mu charakteru.  Zresztą tak samo jak biszkopt kakaowy. Tort nie jest przesłodzony i fajnie komponuje się z rześkimi owocami. Tym razem nie robiłam go dla siebie, więc ciężko mi było

Di gotuje
SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” – nowy cykl na blogu 72

Studzimy. Ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec łyżką po łyżce cukier. Do masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Wkładamy połowę piany z białek, mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy czekoladowej, mieszamy. Na koniec dodajemy resztę białek. Wyciągamy na całkowicie wystudzony sernik, wygładzamy i chłodzimy co najmniej 12 godzin w lodówce. Dekorujemy

Ostra na Słodko
MIODEK S ANASTAZJI 126

Obrane,starte na dużych oczkach jabłka dusić na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać,smażyć krótką chwilę. Podzielić na dwie części. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny  1 łyżka cukru pudru W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z żelatyną. Dodatki: puszka masy krówkowej 15-20 dag orzechów włoskich

Niespełnione zdolności kulinarne
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym 76

dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu! Składniki zupy porowo-ziemniaczanej: 2 duże pory 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 kg ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 100 ml śmietany kremówki 200 g łososia wędzonego sól, pieprz garść pokrojonej cebulki zielonej Przygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej: Pory przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. W dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy

Moja Delicja
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 98

drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią. Wlej wino

Moja Delicja
Deser z OREO – bez pieczenia 70

rozpuszczonym masłem. Tortownicę o wymiarach ok.23 cm wyłożyć ciasteczkami wymieszanymi z masłem. Uklepać. Przygotować budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić*. 1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem. Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Ostudzony budyń zmiksować, aby pozbyć się powstałego kożucha

Moja Delicja
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 75

limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200 g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim

Moja Delicja
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 84

główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100 g śmietany kremówki 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) . Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć

Moja Delicja
Ciasto 3 BIT – duża blacha 90

szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Ciasto 3 BIT – Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto 3 bit najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą

Moja Delicja