bokach.Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Nastepnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 minut w 180 st.C. Studzimy. Krem: 1 biała czekolada 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach wody (ja dodałam żelatynę,bo śmietana nie ubiła mi się na sztywno,tak jak powinna) Oraz ulubione owoce Czekoladę łamiemy
Przepisy mojej mamyZamiast banana można ją zrobić z innymi owocami,galaretką lub serem. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 2 łyżki oleju 100 g mąki oraz: 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 banany sok z cytryny do skropienia banana 50 g czekolady mlecznej startej na grubych oczkach Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej
Przepisy mojej mamyminutach możemy wylać na spód masę serową. Składniki masy serowej: 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 90 dag sera wiaderkowego "Mój ulubiony" 100 gram rozpuszczonego masła 2/3 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru sok z cytryny rodzynki 5 białek na bezę + 5 łyżek cukru Wykonanie: Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, cały
Kronika Piekarnikanami. Padło wiec na wielkie jajo. Dzieło uzupełniły dwie czeskie czekolady. Składniki: 4 czekolady ( dwie mleczne, dwie deserowe ) 1 łyżka kakao gorzkiego 50 gram masła 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % szczypta soli Wykonanie: Czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady wrzucamy masło i mieszamy na gładko. Wlewamy śmietanę, dosypujemy kakao i szczyptę soli. Mieszamy
Kronika Piekarnikaubijamy na sztywno. Ser miksujemy w większej misce z cukrami, sokiem cytrynowym, śmietaną 12 %. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie na gładką masę. Teraz dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy przygotowany w tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę w dowolnym smaku i kolorze, na jego wierzch. Oczywiście można
Kronika Piekarnikapierwsza opcja. Składniki: 150 gram mąki pszennej 50 gram zmielonych orzechów włoskich szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml syropu klonowego 1 jajko 50 ml śmietany kremówki 30 % ( ewentualnie może być mleko ) 50 gram roztopionego masła 50 gram posiekanej deserowej czekolady lub groszków czekoladowych. Można dodać szczyptę cynamonu - ale to do wersji z pokrojonym w kostkę jabłkiem, wmieszanym
Kronika Piekarnikamasła szczypta soli masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego do serników 250 gram mascarpone 1 szklanka cukru pudru 5 jajek L 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 mały kubeczek śmietany kremówki 30 % skórka starta z jednej cytryny Wykonanie: Ciasteczka blendujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, szczyptę soli i mieszamy. Wilgotną masę wykładamy do blaszki o rozmiarze
Kronika Piekarnikapieczenia, mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut. Studzimy. Krem mascarpone: 250 gram mascarpone 450 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie można jej zagotować, bo starci właściwości żelujące ). Śmietanę ubijamy
Kronika Piekarnikamieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Masa krówkowo - bezowa : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku kajmaku lub kukułki - 50 gram gorzkiej czekolady - 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % - 1 szklanka małych, twardych bezików Śmietankę podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia. Wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odkładamy i studzimy. Miękkie masło miksujemy w misce, dodajemy
Kronika Piekarnikazaczęła tężec. Masa krówkowo - bezowa z wkładką malinową : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku waniliowym lub adwokatowym - 50 gram mlecznej czekolady - 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 % - 1 szklanka małych bezików - kilka łyżeczek zastygniętej żelki z konfitury malinowej Śmietankę podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia. Wrzucamy połamaną na kosteczki mleczną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odkładamy
Kronika Piekarnikapucharkach. Lepsza niż śmietankowe lody. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm Masa serowa: 500 gram tłustego sera wiaderkowego na serniki 250 gram mascarpone 350 gram śmietany kremówki 30 % 1 saszetka śmietanfix-u 350 gram białej czekolady ( tak, naprawdę aż tyle - każda zażałowana kosteczka sprawi, że masa się nie zetnie właściwie ). skórka cytrynowa starta z 1/2 cytryny szczypta soli
Kronika Piekarnikainformacji ze świata. Składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm masa serowa: 900 gram sera twarogowego sernikowego z wiaderka 250 gram sera mascarpone 200 gram śmietany kremówki 36 % 170 gram jogurtu naturalnego 4 jajka 1 pełna szklanka cukru pudru (można dodać dodatkowo około 1/4 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z cytryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Kronika PiekarnikaTruskawki oczyszczamy, połowę miksujemy z kwaśną śmietaną i dwoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzewamy w rondelku lub mikrofalówce do rozpuszczenia, studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, delikatnie wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę i krem truskawkowy. Jeżeli w Waszym mniemaniu, masa jest za mało słodka, można dosłodzić dodatkową łyżką cukru
Kronika Piekarnikacukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wrzątku 100 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 batonika chałwy waniliowej lub kakaowej Składniki masy śmietanowej: 350 ml śmietany kremówki 30 % 100 gram czekolady gorzkiej lub deserowej 60 gram czekolady biało - kawowej ( zawsze na półce w sklepach Aldi ) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 śmietan - fix Składniki masy
Kronika Piekarnikaprzy otwartych drzwiczkach około 10 minut, następnie wyciągamy do zupełnego wystudzenia. Polecam polanie wystudzonego ciasta czekoladą, deserową lub mleczną, rozpuszczoną z dwoma - trzema łyżkami śmietanki kremówki. Ciasto zachowuje świeżość długo, nie wysycha, nie kruszy się przy krojeniu. Jeżeli nie chcecie, by w smaku przypominało piernik, nie dodawajcie w żadnym wypadku cynamonu. Pokusilam się
Kronika Piekarnika