minut w 180 st.C. Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół. Masa krówkowa: puszka masy krówkowej 300 g ¾ margaryny 1 łyżka spirytusu 1 czekolada mleczna Oraz 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru pół szklanki posłodzonej wody z cytryną - do nasączania biszkoptu (ja dodałam łyżkę spirytusu ) Czekoladę rozpuszczamy na parze. Margarynę ucieramy i po dodajemy po łyżce
Przepisy mojej mamydeser jest idealnym pomysłem! Składniki na 4 desery: pierniki domowej roboty lub ciastka korzenne szklanka suszonych śliwek ok.50 ml wódki lub nalewki śliwkowej 1 biała czekolada 250 ml kremówki Śliwki zalewamy alkoholem-najlepiej w słoiku,zakręcamyi odstawiamy na ok.12 godzin. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładką masę. Pierniki kruszymy i wsypujemy do pucharków.Następnie wlewamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy
Przepisy mojej mamydokładnie z pianą z białek. Na pierwszy biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek. Wierzch i zdobienie; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dekorujemy wierzch i boki torta.Schładzamy w lodówce. Smacznego
Przepisy mojej mamywedług tego przepisu https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/02/moje-torty-z-dzemem-i-bita-smietana.html . Do bitej śmietany można dodać serek mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam galaretką truskawkową. Przygotowanie: biszkopt z 6 jajek 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 6 łyżek dżemu truskawkowego 2 galaretki(u mnie truskawkowe) rozpuszczone w 500 ml wody 1 galaretka rozpuszczona w 300 ml wody
Przepisy mojej mamyniespodziewanych gości.W tym okresie jak najbardziej można użyć owoców mrożonych. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt z 3 jajek 300 ml śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki winogronowe owoce- truskawki,maliny,borówki Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy mikserem.Wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy
Przepisy mojej mamyBiszkopt : 5 jajek 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju ORAZ: 10 łyżek dżemu truskawkowego 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki wiórek kokosowych woda z cytryną do nasączenia biszkoptu truskawki do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i p roszek mieszamy
Przepisy mojej mamytruskawkowym 🍓😊 Przepis na małą blaszkę SKŁADNIKI : CIASTO KRUCHE : 200 g margaryny 70 g cukru 270 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko ORAZ: 300 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru truskawki 100 g białej czekolady Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto równo wykładamy
Przepisy mojej mamybokach.Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Nastepnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 minut w 180 st.C. Studzimy. Krem: 1 biała czekolada 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach wody (ja dodałam żelatynę,bo śmietana nie ubiła mi się na sztywno,tak jak powinna) Oraz ulubione owoce Czekoladę łamiemy
Przepisy mojej mamyZamiast banana można ją zrobić z innymi owocami,galaretką lub serem. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 2 łyżki oleju 100 g mąki oraz: 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 banany sok z cytryny do skropienia banana 50 g czekolady mlecznej startej na grubych oczkach Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej
Przepisy mojej mamyminutach możemy wylać na spód masę serową. Składniki masy serowej: 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 90 dag sera wiaderkowego "Mój ulubiony" 100 gram rozpuszczonego masła 2/3 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru sok z cytryny rodzynki 5 białek na bezę + 5 łyżek cukru Wykonanie: Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, cały
Kronika Piekarnikanami. Padło wiec na wielkie jajo. Dzieło uzupełniły dwie czeskie czekolady. Składniki: 4 czekolady ( dwie mleczne, dwie deserowe ) 1 łyżka kakao gorzkiego 50 gram masła 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % szczypta soli Wykonanie: Czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady wrzucamy masło i mieszamy na gładko. Wlewamy śmietanę, dosypujemy kakao i szczyptę soli. Mieszamy
Kronika Piekarnikaubijamy na sztywno. Ser miksujemy w większej misce z cukrami, sokiem cytrynowym, śmietaną 12 %. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie na gładką masę. Teraz dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy przygotowany w tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę w dowolnym smaku i kolorze, na jego wierzch. Oczywiście można
Kronika Piekarnikapierwsza opcja. Składniki: 150 gram mąki pszennej 50 gram zmielonych orzechów włoskich szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml syropu klonowego 1 jajko 50 ml śmietany kremówki 30 % ( ewentualnie może być mleko ) 50 gram roztopionego masła 50 gram posiekanej deserowej czekolady lub groszków czekoladowych. Można dodać szczyptę cynamonu - ale to do wersji z pokrojonym w kostkę jabłkiem, wmieszanym
Kronika Piekarnikamasła szczypta soli masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego do serników 250 gram mascarpone 1 szklanka cukru pudru 5 jajek L 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 mały kubeczek śmietany kremówki 30 % skórka starta z jednej cytryny Wykonanie: Ciasteczka blendujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, szczyptę soli i mieszamy. Wilgotną masę wykładamy do blaszki o rozmiarze
Kronika Piekarnikapieczenia, mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut. Studzimy. Krem mascarpone: 250 gram mascarpone 450 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie można jej zagotować, bo starci właściwości żelujące ). Śmietanę ubijamy
Kronika Piekarnika