truskawkowa chmurka 184płatkami migdałowymi i pieczemy/suszymy w 140 st. C przez ok. 40-50 min. Upieczoną bezę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: skórka starta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny wykonanie: Śmietankę miksujemy z mascarpone i cukrem na gładki, gęsty krem
Domowy Smak Jedzenia
Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie serowym 173Makaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny
Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie serowym 173Makaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny
Kawa krówkowa 149Kawa krówkowa przepis 1. Zaparz kawę, możesz to zrobić w dowolny sposób, np. w ekspresie do kawy albo we french pressie 2. Masę krówkową podgrzej z mlekiem (lub śmietaną kremówką). Podgrzewaj do czasu, aż masa się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. 3. Rozpuszczoną masę przelej do szklanki. 4. Wlej kawę, jeśli chcesz aby zachować warstwy, to wlewaj kawę
Cztery Fajery
Tarta ze szparagami 130soli Przygotowanie: Szybko zagnieść, wyłożyć na blaszkę do tarty (moja o średnicy 28cm), ponakłuwać widelcem i podpiec w temp.190stC około 15-20minut. Farsz: 8 jajek pół szklanki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szparagi parmezan do posypania Przygotowanie : Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przyprawy, wylać na ciepłe ciasto, poukładać szparagi. Zapiec przez około 10min
Smaczne Potrawy
Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino 992łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Żelka truskawkowa: 1kg umytych truskawek bez szypułek 3 czerwone galaretki (użyłam 2 truskawkowych i 1 wiśniową) Pianka cappuccino: 800ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kawy cappuccino w proszku (użyłam
Mała Cukierenka
Rolada biszkoptowa z owocami 201owocami. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem owocowy: 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.) *** Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia
Blog z Apetytem
SZPINAKOWE CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ 128pół szklanki oleju * 4 jajka * 200 g mąki pszennej * 150 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * szczypta soli Składniki na masę truskawkową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka truskawkowa * 200 ml wrzącej wody * 2 łyżki cukru pudru * 400 g truskawek Dodatkowo: * kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną
Zrób to smacznie
Tort czekoladowo miętowy z truskawkami 170dekorujemy w dowolny sposób. Ja tort obłożyłam kremem miętowym i polałam lustrzaną polewą czekoladową. Lustrzana polewa: 150 g cukru 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier zagotowujemy z wodą, dodajemy kakao, śmietanę i mieszając zagotowujemy (trzeba uważać, bo polewa ładnie przywiera
Cynamonowe szczęście
Mini pavlova z kremem i truskawkami 234Mini pavlova jest super na każdą okazję i można ją jeść bez okazji :) Pyszne bezy z kremem na mascarpone i kremówce z dodatkiem świeżych owoców :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry 170wyszła zapiekanka makaronowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i sosem curry. Jeśli chcecie możecie oczywiście dodać jakieś mięsko, choć według mnie nie jest w ogóle potrzebne. Sos, to śmietanka kremówka wymieszana z curry i kurkumą. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 300 g makaronu u mnie rurki pęczek szparagów 3 ząbki czosnku suszone pomidory
kruche babeczki
Mini pavlova z kremem i truskawkami 234Mini pavlova jest super na każdą okazję i można ją jeść bez okazji :) Pyszne bezy z kremem na mascarpone i kremówce z dodatkiem świeżych owoców :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Kurczak zapiekany z makaronem w kremowym sosie szpinakowo-serowym 159Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3-4 plasterki suszonych pomidorów z zalewy 150g szpinaku (można użyć mrożony) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, gałka muszkatołowa ok 150g makaronu ugotowanego al dente *** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia
Blog z Apetytem
TRUSKAWKOWA PIANKA NA JĘZYCZKACH- pyszne ciasto bez pieczenia! 231biszkopty podłużne – ok. 20-25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wodę gotujemy, rozpuszczamy galaretki, studzimy. Truskawki blendujemy. Po ostudzeniu galaretki dodajemy do zblendowanych truskawek, mieszamy. Dodajemy ubitą na puch śmietanę kremówkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podłużnymi biszkoptami. Przykrywamy herbatnikami, lekko dociskamy, chłodzimy. Po schłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub białą
Ostra na Słodko
Do czego wykorzystać musy owocowe – przepis na pyszny sernik 308sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych. Składniki: Na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub dobrej jakości, gęsty ser z wiaderka 250 ml śmietany kremówki 36% 3 jajka klasy L 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 160 g ciastek zbożowych 30 g masła, roztopionego mus malinowy
Słodkie okruszki