ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:387/892)

Pyszny sos pieczarkowy, doskonały do obiadu 158

płaska łyżeczka granulowanego czosnku (świeży jest zbyt intensywny do tego sosu ;)) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska,łyżeczka słodkiej miodowej musztardy np. Roleski 200 ml śmietany kremówki 30 % ( to ona zagęści sos, bez dodawania mąki ;)) sól, pieprz do smaku świeży tymianek do podania Szalotki obierz , posiekaj i zrumień na maśle. Jak już zmięknie, dodaj do niej pokrojone

Ogrodnik w podróży
TORT BEZOWY z borówką i limonką 128

limonką Składniki: Beza: 8 białek z dużych jajek w temperaturze pokojowej (to około 310g białka) 450g cukru kryształu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g Krem: 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 limonki sok wyciśnięty z 1/2 limonki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 100g umytej, dobrze osączonej

Mała Cukierenka
Tort Triple Mascarpone 170

serka mascarpone       4 łyżeczki żelatyny( z czubem)      100 g białej czekolady   Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją,unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce 5-6 godzin. Ubijamy na„półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim

Domowe ciasta
Maślana tarta z morelami w karmelu 172

proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki śmietany Nadzienie 1 i ½ kg moreli ( mogą też  być brzoskwinie) ¾ szklanki cukru ¼ szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mąki dodatkowo: 1 jajko. 1 łyżka cukru Przygotować ciasto: Do miski dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, wyrobić

Smaczny zeszyt
Tort czekoladowy z kremem owocowym 131

mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 750 g owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny, jeżyny, czarna porzeczka, jagody), 6 łyżek cukru, 300 ml śmietany kremówki 30%, 18 g żelatyny, do nasączenia : mocny napar herbaty, sok z cytryny, cukier, owoce do dekoracji (u mnie maliny i borówki amerykańskie) Biszkopt : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki

królestwo garów
Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym 147

odmierzania składników o pojemności 250 ml. Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem

Izabelawkuchni
Semifreddo truskawkowo jagodowe 222

wymiarach 23 x10 cm  wykładam folią spożywczą. Na dnie układam połówki truskawek. Resztę truskawek kroję na kawałki, przekładam do rondelka dodaję dwie łyżki cukru i przesmażam, studzę. Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno. Jajka i dwie łyżki cukru ubijam na parze / tzn miskę z jajkami ustawiam na garnku z wrzącą wodą. Ubijam mikserem około pięć minut, zdejmując od czasu

wesoła kuchnia
SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU 150

smaku śmietankowym/waniliowym – 2 x 40 g (z cukrem) 1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 100 g masła 1 szklanka mleka w proszku 100 ml śmietanki kremówki 30 % 5 sporych jajek do dekoracji: cukier puder oraz świeże owoce Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Sernik upieczony został

Zasmakuj Kuchni
Truskawkowiec z mascarpone 162

puch, i na kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka L 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam

wesoła kuchnia
Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami 186

się z Wami moimi przepisami jak tym na sernik stracciatella z jagodami. Sernik stracciatella z jagodami 12 porcji Składniki: 500 g kremowego twarogu 200 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów 400 g jagód

codojedzenia
Kurczak w sosie ziołowo-serowym / Creamy Chicken with Herbs 134

propozycją dla całej rodziny - jest pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu. Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z serem może być przygotowany na kilka sposobów. Kiedyś przygotowywałam go na bazie śmietanki kremówki, od pewnego czasu zastępuję ją serkiem śmietankowym (cream cheese). Wspaniale nadaje się do różnego rodzaju sosów,  sprawiając, że stają się aksamitne i kremowe. Taki sos serowy pasuje do wszystkiego

Lekcje w kuchni
ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami 188

składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę

babka w formie
Kurczak w sosie musztardowym z boczniakami 169

musztardowy można wykonać w wersji łagodniejszej dodając musztardy delikatesowej lub w wersji ostrzejszej z musztardą sarepską. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku oraz aromatu, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z kaszami, makaronem, a także ziemniakami... Sprawdź też GULASZ Z BOCZNIAKÓW w wersji

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z owocami leśnymi 160

średnie SKŁADNIKI NA TARTĘ: 250 g mąki tortowej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2.5 łyżki cukru pudru poziomki, jagody 1. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz masło ugniatamy. W międzyczasie dodajemy wodę oraz żółtko i wyrabiamy jednolitą masę

karolgotuje
Galaretki z owocami i bitą śmietaną 166

lodówki, żeby galaretka nam się zastygła. 4. Jak się zastygnie, to rozlewamy galaretkę cytrynową i wrzucamy czereśnie. Ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia. 5. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru. Śmietanę wykładamy na galaretki, posypujemy poziomkami. Smacznego

kruche babeczki