maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru krem kawowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wody gorącej 3 łyżki cukru pudru nasączenie: 125 ml wina białego półsłodkiego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50 ml wody
wesoła kuchniacukru pudru, 100g mąki pszennej, u mnie tortowej, sok z 1/2 cytryny, ekstrakt lub cukier waniliowy, masa : 350 g mączki migdałowej, 350 g cukru pudru, 30 - 40 ml śmietany kremówki, 30 ml rumu, 10 - 20 ml wody pomarańczowej, zielony barwnik spożywczy, Nie to nie błąd. Pistacji w tym torcie nie znajdziemy. Jest to tort pistacjowy z nazwy, a tak naprawdę
królestwo garówherbatnikach w czekoladzie, pomiędzy którymi znajduje się orzechowo-kakaowa masa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Masa wykonana została z serka macarpone, masła orzechowego oraz kakao. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana kremówka oraz drobno posiekane orzeszki ziemne. Ciasto jest genialne w smaku i bardzo przypomina popularne cukierki "Michałki". Dodatkowo jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu i składa się z niewielu składników
Kuchnia MagdaLenyczekolady do tego mus brzoskwiniowy. Mega prosty i mega smaczny deser. Trochę fantazji i sukces gwarantowany :) 6 dużych deserów 1 puszka brzoskwiń 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru około 80 gramów czekolady użyłam gorzkiej 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym 250 ml wrzątku Galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.( galaretka powinna zostać
Andzia PichciCiasto Maltesers bez pieczenia to przepyszny smakołyk z dodatkiem znanych i lubianych draży/cukierków. Kremowa, rozpływajaca się w ustach masa z serków mascarpone i philadelphia oraz kremówki z pysznym chrupkim spodem i wierzchem z draży maltesers tworzą idealną kompozycję smakową. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, przygotowuje się je w mgnieniu oka. składniki na tortownicę
Smakowite Daniałyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g mrożonych wiśni 100 g czekolady, 60% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 1 łyżka golden syropu 4 łyżki masła 1 łyżka śmietanki kremówki 2 łyżki liofilizowanej posypki owocowej, u mnie malina Ciastka zmiksuj na proszek i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie kruszonkę i wstaw blaszkę
codojedzeniaJeśli lubicie oryginalny deser Eton Mess to moja wersja powinna też Wam posmakować. Zamiast śmietany kremówki użyłam jogurtu greckiego co nadało lekkości. Do tego pokruszone bezy i mus z kiwi. Jest to deser błyskawiczny, przygotujecie go w 10 minut. Składniki na 2 porcje : 3 kiwi 200 g jogurtu greckiego bezy 50 g + kilka bez do pokruszenia po wierzchu pianki
noteskulinarnyfigaherbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus pomarańczowy: ok 300g obranych pomarańczy 200ml soku z pomarańczy 1 galaretka pomarańczowa *** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy
Blog z Apetytemjuż inna para kaloszy. Jeżeli jednak użyjecie kupnych, deser jest gotowy w 2 minuty. Dodatkowo jest bardzo smaczny i po prostu ładnie wygląda. Składniki: 10 małych bez szklanka śmietany kremówki szklanka malin (przepis na 3 porcje) Bezy rozkruszamy, maliny myjemy i trochę rozdrabniamy widelcem, bardzo zimną śmietanę ubijamy. W wielu przepisach jest dodatek cukru, ja go nie używam
Kardamonovyopublikować z nim jakiś przepis. I tak oto jest. Waniliowy shake z Four Roses. Składniki: 400 ml lodów waniliowych pół szklanki mleka 70-100 ml bourbona 1/4 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie) kakao do posypania (przepis na 2 porcje) Zacznę może od tego, że za pierwszym podejściem wrzuciłam wszystko (poza śmietaną i kakao) do blendera i zmiksowałam. Mój blender ma jednak
Kardamonovytarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól i pieprz do smaku opcjonalnie pietruszka Sznycel schabowy po myśliwsku Przygotowanie: Kotlety: Z kotletów należy odkroić
Kuchnia Na Wypasieniewielkie ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 średniej główki selera 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 250 ml śmietany kremówki 1 świeży grzyb (może być pieczarka) do ozdoby około pół szklanki zimnego mleka masło klarowane sól oraz pieprz do smaku Zupa krem z suszonych grzybów – przepis Suszone grzyby płuczemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 15g żelatyny 120-130ml wody w temperaturze pokojowej 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 500g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka) Dodatkowo: 400g masy krówkowej (użyłam z puszki) 250g herbatników kakaowych
Mała Cukierenkaobiad. Składniki: - 2 garście makaronu - 1/2 szklanki śmietany 30% - 1/2 szklanki mleka - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 pierniki Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Do garnka wlewamy kremówkę i zagotowujemy. Do gotującej śmietanki wlewamy mleko, w którym rozmieszaliśmy mąkę. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierniki blendujemy i wrzucamy je do sosu. Mieszamy i polewamy ugotowany makaron
Zainspirowana w kuchni