średnie SKŁADNIKI NA TARTĘ: 250 g mąki tortowej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2.5 łyżki cukru pudru poziomki, jagody 1. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz masło ugniatamy. W międzyczasie dodajemy wodę oraz żółtko i wyrabiamy jednolitą masę
karolgotujelodówki, żeby galaretka nam się zastygła. 4. Jak się zastygnie, to rozlewamy galaretkę cytrynową i wrzucamy czereśnie. Ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia. 5. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru. Śmietanę wykładamy na galaretki, posypujemy poziomkami. Smacznego
kruche babeczkipłatkami migdałowymi i pieczemy/suszymy w 140 st. C przez ok. 40-50 min. Upieczoną bezę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: skórka starta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny wykonanie: Śmietankę miksujemy z mascarpone i cukrem na gładki, gęsty krem
Domowy Smak JedzeniaMakaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka
Kuchnia MagdaLenyMakaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka
Kuchnia MagdaLenydodatkowych naczyń aby go w nich podać, mniej kłopotu, mniej zmywania. Idealny deser na piknik, lub grilla. SKŁADNIKI: OKOŁO 14 WIĘKSZYCH TRUSKAWEK 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 100 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 % 150 G SERKA MASCARPONE 1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO LUB CUKRU Z WANILIOWEGO DO OZDOBY: PISTACJE LISTKI MIĘTY BORÓWKI ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: ZROBIĆ MASĘ SERNIKOWĄ
Pani M - kuchnia smakowitaKawa krówkowa przepis 1. Zaparz kawę, możesz to zrobić w dowolny sposób, np. w ekspresie do kawy albo we french pressie 2. Masę krówkową podgrzej z mlekiem (lub śmietaną kremówką). Podgrzewaj do czasu, aż masa się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. 3. Rozpuszczoną masę przelej do szklanki. 4. Wlej kawę, jeśli chcesz aby zachować warstwy, to wlewaj kawę
Cztery Fajerysoli Przygotowanie: Szybko zagnieść, wyłożyć na blaszkę do tarty (moja o średnicy 28cm), ponakłuwać widelcem i podpiec w temp.190stC około 15-20minut. Farsz: 8 jajek pół szklanki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szparagi parmezan do posypania Przygotowanie : Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i przyprawy, wylać na ciepłe ciasto, poukładać szparagi. Zapiec przez około 10min
Smaczne Potrawyłyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Żelka truskawkowa: 1kg umytych truskawek bez szypułek 3 czerwone galaretki (użyłam 2 truskawkowych i 1 wiśniową) Pianka cappuccino: 800ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kawy cappuccino w proszku (użyłam
Mała Cukierenkaowocami. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem owocowy: 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.) *** Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia
Blog z Apetytemorzeźwiające w smaku. Idealny letni deser. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady i mam nadzieje, że Wam też te lody posmakują. SKŁADNIKI: 250 ML PEŁNOTŁUSTEGO MLEKA 500 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 % OKOŁO 50 G MIĘTY 5 ŻÓŁTEK SZCZYPTA SOLI 200 G CZEKOLADY MLECZNEJ 1/3 SZKLANKI CUKRU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: W GARNKU ZAGOTOWAĆ MLEKO I ŚMIETANĘ Z DODATKIEM SZCZYPTY
Pani M - kuchnia smakowitapół szklanki oleju * 4 jajka * 200 g mąki pszennej * 150 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * szczypta soli Składniki na masę truskawkową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka truskawkowa * 200 ml wrzącej wody * 2 łyżki cukru pudru * 400 g truskawek Dodatkowo: * kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną
Zrób to smaczniedekorujemy w dowolny sposób. Ja tort obłożyłam kremem miętowym i polałam lustrzaną polewą czekoladową. Lustrzana polewa: 150 g cukru 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier zagotowujemy z wodą, dodajemy kakao, śmietanę i mieszając zagotowujemy (trzeba uważać, bo polewa ładnie przywiera
Cynamonowe szczęścieMini pavlova jest super na każdą okazję i można ją jeść bez okazji :) Pyszne bezy z kremem na mascarpone i kremówce z dodatkiem świeżych owoców :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldwyszła zapiekanka makaronowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i sosem curry. Jeśli chcecie możecie oczywiście dodać jakieś mięsko, choć według mnie nie jest w ogóle potrzebne. Sos, to śmietanka kremówka wymieszana z curry i kurkumą. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 300 g makaronu u mnie rurki pęczek szparagów 3 ząbki czosnku suszone pomidory
kruche babeczki