jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie: - 400ml śmietany kremówki - 2 łyżki kakao - szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany Polewa: - 50 g masła/margaryny - 3 łyżki słodkiego kakao - 2-3 łyżki mleka Tortownicę 24cm wykładamy
Kuchnia Pełna Emocjiciemny: - 3 jajka - 100 g cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao Polewa: - 180g margaryny - 100g cukru - 5 łyżek śmietany( obojętnie jakiej ale najlepsza kremówka) - 4-6 kostek czekolady Do tego 6-7 jabłek ( winnych , kwaskowatych, twardych) i cynamon do smaku oraz wiórki do posypania. Mleko podgrzewamy prawie do temperatury wrzenia , wyłączamy i rozpuszczamy
Kuchnia Pełna Emocjiminutes Servings 4 4=ok 500ml kremu (1przełożenie tortu fi 20cm) Calories 322 kcal Equipment mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący średnia miska szpatułka silikonowa Ingredients 200 ml śmietanki kremówki min 30% tłuszczu 250 g mascarpone pełnotłusty (nie light) 80 g cukru pudru 80g = ok 7 łyżek 2 łyżki kawy instant 1 łyżka gorącej wody Instructions Rozpuszczam kawę w łyżce gorącej
SmartBake.plnieziemskim sosie winnym ze śmietanką. Obiad palce lizać! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa – ok 300g 100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz olej do smażenia *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemghee do smażenia Cytrynowy krem 3 cytryny, wyciśnięty sok 100 ml 1 żółtko 1 jajko 80 g cukru 1 łyżeczka ziemniaczanej mąki 30 g masła 250 ml śmietanki kremówki, 36% tł. Dodatki cukier puder do posypania świeże owoce, maliny, jagody Wbij jajka do miski. Dodaj odważoną mąkę i sól. Zmiksuj. Następnie wlewaj stopniowo mleko i miksuj. Ciasto powinno być dosyć
codojedzeniawchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem. Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (**) w taki sposób, aby na siebie nachodziły oraz posypać żurawiną. Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo. Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha. (Najlepiej
Di gotujeSzklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę
Izabelawkuchniamatorów anyżowych smaków pyszny kremowy deser . Tradycyjna włoska wersja , w której likier amaretto zastąpiłam sambuką. Składniki: /foremka ok.15/30/ 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru ok.300 g biszkoptów podłużnych kakao ok.1 szklanka mocnej kawy 2 -3 łyżki likieru Sambuca Wykonanie: Żółtka z cukrem ubić / na parze
Zakamarki mojej kuchniłyżki cukru 100 g masła 1 puszka ananasów 1 szklanka syropu z ananasów (jeśli będzie mniej to uzupełnić wodą) 1 szklanka wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe na wierzch owoce: ananasy lub banany Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
kruche babeczkiosób: ● 500 g listków młodej pokrzywy ● 300 g ziemniaków ● 2 cebule ● 1 litr wody ● bulion warzywny bio (1-2 kostki) ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 15 cl śmietany kremówki lub śmietany do sosów i zup ● sól, pieprz ● pestki dyni (opcjonalnie) Przygotowanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrzywę opłucz (załóż rękawiczki!), oberwij listki, jeśli pokrzywa jest młoda, możesz również użyć gałązki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapłaskie łyżki mąki ziemniaczanej 300g masła w temperaturze pokojowej 130g wiórków kokosowych Dodatkowo: około 350-400g herbatników 1 puszka masy krówkowej/kajmakowej około 400g Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wiórki kokosowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół
Mała Cukierenkasosie z marchewką i groszkiem Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem (450 gramów), 1 cebula, łyżka mąki plus mąka do panierowania, 200 ml śmietanki kremówki, 200 ml mleka, pęczek świeżego koperku, sól, pieprz, olej. Jak zrobić bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem? Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa płaskie kawałki, następnie każdy
Kulinarna Polskablat,wstawić ponownie do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach,biszkopt piekłam na blaszce o wymiarach 24cmx36cm(wyszedł wysoki na 6 cm) Masa śmietanowa: 2 śmietanki kremówki (po 250ml) 2 galaretki agrestowe galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody, ostudzić,poczekać aż się zetnie, śmietanę ubić dodać ściętą galaretkę, dokładnie wymieszać, Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1/2 kg truskawek świeżych
Kuchnia Beatymiksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Około trzy łyżki kremy odkładamy, będzie potrzebny do posmarowania boków tortu. składniki na krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g orzechów posiekanych 150 g cukru na karmel wykonanie: 150 g cukru rozpuszczamy na patelni, aż będzie bursztynowy (uwaga bardzo gorące). Rozpuszczony cienką warstwą
Domowy Smak Jedzenia