roli kwaskowe maliny – o tej porze roku używam oczywiście mrożonych). Taki deser idealnie sprawdzi się na randkę czy walentynki. Panna cotta z musem owocowym: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 i ½ płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju 250 g malin, truskawek
Poezja smakuwersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około 700-800g) 5-6 jajek 500-600 g pieczarek 1 duża cebula mniej więcej 1/2 szkl. kremówki lub 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1-2 łyżki bułki tartej około 100 g tartej mozzarelli sól, pieprz szczypta mielonej słodkiej papryki olej/masło Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach
Smaki Na Talerzuszklanka malin świeżych lub mrożonych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo do dekoracji orzechy włoskie rozdrobnione około 1/2 szklanki 3/4 szklanki cukru, na karmel Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 śmietanki kremówki 30% Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem
gotuj ze mnąproszku 75 dag serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek kawy Inki mlecznej 350 ml wody Polewa: 10 dag białej czekolady 1/3 szklanki kremówki 30% Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców 3 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy
Wanilia i Kardamonpieczenia). Pieczemy w 180 st. C do tzw. suchego patyczka przez ok. 50-60 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku orzechy do dekoracji wykonanie: Serek miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowym smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy kawałkami orzechów lub posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniaznów mieszamy, obserwując czy nie powstają grudki. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej w misce i natychmiast miksujemy składniki do połączenia. W drugiej misce ubijamy zimną śmietankę kremówkę. Dodajemy ją do masy serowej w 2-3 turach. Ubitą (na sztywno) śmietanę należy delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wykładamy do formy. U mnie tortownica 26 cm, ale można
Słodkie okruszkiSzybki deser czekoladowy z malinami w mini pucharkach, w sam raz na słodki stół. Składniki na 8 mini pucharków: 250 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 150g gorzkiej czekolady opcjonalnie fix do bitej śmietany 250g malin (mogą byc mrożone) 2 łyżki syropu malinowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ozdoby np, rureczki, wafelki Przepis: Maliny przełożyć do garnka
tyfranboxwersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około 700-800g) 5-6 jajek 500-600 g pieczarek 1 duża cebula mniej więcej 1/2 szkl. kremówki lub 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1-2 łyżki bułki tartej około 100 g tartej mozzarelli sól, pieprz szczypta mielonej słodkiej papryki olej/masło Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach
Smaki Na TalerzuDanie delikatne, tak więc większość dzieci również nie powinna się przed nim bronić. składniki dla 3 osób: 2 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka 200 ml słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki 30%, jeśli nie boisz się tłuszczu 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki rozkruszonego, suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/2 łyżeczki rozkruszonego, suszonego koperku 1/2 łyżeczki roztartego, suszonego lubczyku 1 płaska
Ogrodnik w podróżyroku. Ciasto : 150 g mąki pszennej, 20 g masła, 20 g cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka rumu, mąką do podsypywania, krem : 250 ml śmietany kremówki 30%, cukier waniliowy, 30 g cukru pudru, do smażenia : 700 g smalcu, 2 łyżki rumu, cukier puder do posypania, rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych) Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać
królestwo garówbezą wykładamy tężejący mus malinowy. Rozkładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem ajerkoniakowy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy schłodzoną, lecz wciąż płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Od razu rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Dekorujemy startą czekoladą. Źródło
Smaki Na Talerzumąka pszenna 25 dag · sól · czarny pieprz mielony · masło 18 dag · jajka 4 szt · cebula 1 kg · margaryna 5 dag · mleko 3/4 szkl · śmietana kremówka 20 dag · gałka muszkatołowa mielona Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić
przepisy- Milkimnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 600 ml śmietany kremówki 30 % masa krówkowa puszka 500 g duża paczka herbatników typ Petit kakaowe lub zwykłe Blaszka lub tortownica 24/24 Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę herbatników. Jeżeli jabłka sami prażymy
gotuj ze mnąpszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: okrągłe biszkopty, kawa do nasączenia WYKONANIE Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy
słodki bratekświecie , efekt powala na kolana, Tiramisu jak u Włocha. Ma tylko jedną wadę… błyskawicznie znika. Krem z mascarpone jest lekki jak piórko, a to dzięki dodaniu ubitej śmietanki kremówki i likieru. Polecam szczególnie dla tych, którzy boją się w deserach surowych jajek, zamiast nich jest ajerkoniak / advocaat / eierlikör. Niestety to nie jest deser dla dzieci, dla nich trzeba zrobić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię