pistacjowe, to deser idealny nie tylko na letnie, gorące dni. Spróbujcie. Składniki: 0,5 szklanki pistacji (obranych) 2 łyżki syropu klonowego 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36% (schłodzonej) 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki syropu klonowego, krótko miksujemy do uzyskania „mokrej
Słodkie okruszkipolskie Keyword krem, mascarpone, owoce, śmietana Prep Time 10 minutes Przygotowanie musu 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 10 porcji Calories 430 kcal Ingredients 500 ml zimnej śmietanki kremówki min. 30% tłuszczu 500 ml serka mascarpone pełnotłusty 50 g cukru pudru 500 g mrożonych owoców lub 400g świeżych 100 ml soku owocowego Instructions Mus owocowy Świeże owoce obrać, umyć
SmartBake.pltłuszczu 1 op cukru wanilinowego ⅓ szklanki cukru pudru 100 g dżemu owocowego o dużej zawartości owoców, ja użyłam wiśniowego Polewa czekoladowa 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany kremówki min. 30% zawartości tłuszczu mlekowego 1 łyżka żelatyny Instructions spód czekoladowy Pokrój 100g masła w kostkę, połam 200g ciemnej czekolady na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść. Przygotuj cukier
SmartBake.plszklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta mielonej wanilii , 2 jajka krem: 500 g mascarpone 250 g śmietanki kremówki, duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder do smaku frużelina wiśniowa: 350 g wiśni (mrożonych nie rozmrażamy) 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek cukru, łyżka soku z cytryny, łyżeczka mąki
Lekcje w kuchnimasła, opcjonalnie cukier puder, do smaku 2 galaretki na polewę czekoladową: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Przełożyć
Lekcje w kuchnikruchy spód: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka 3 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek, krem: 400-500 m śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę: 3 białka, 150 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno
Lekcje w kuchniwaniliowe (po 40 g), cukier puder do smaku, 150 g masła, 660 ml mleka, polewa: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia. Ciasto podzielić
Lekcje w kuchnipieczenia krem: 750 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe (po 40 g), cukier puder, do smaku, ok. 400 g brzoskwiń (z puszki lub dojrzałych, świeżych), 200 g śmietanki kremówki, łyżeczka żelatyny, cukier puder do smaku, kilka kostek czekolady Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Wierzch
Lekcje w kuchnismaku, ok. 300 g nektarynek lub brzoskwiń, 1 galaretka opcjonalnie garść borówek amerykańskich polewa: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i ewentualnie tyle wody, by ciasto dało się
Lekcje w kuchniśrednicy 28 cm: na kruchy spód: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta wanilii krem: 250 g serka mascarpone, 125 ml śmietanki kremówki 36% 100 g białej czekolady, opcjonalnie cukier puder do smaku, szczypta wanilii, garść borówek amerykańskich lub jagód kilka bezików lub: 2 białka, 120 g cukru, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie
Lekcje w kuchnicałkowitego stężenia galaretki. Na galaretce poukładać herbatniki wysmarowane Nutellą (można musnąć Nutellą również spód każdego herbatnika, żeby lepiej przykleił się do galaretki). Na Nutellę nałożyć drugą warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z masacrpone, wanilią i cukrem pudrem do smaku. Część masy przełożyć na herbatniki, przykryć drugim biszkoptowym blatem. Wierzch i boki biszkoptu wysmarować pozostałą masą. Schłodzić
Lekcje w kuchnimniej, jeśli w cieście było już kakao) 2 galaretki (każda po 70 g) na polewę: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: m ąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść
Lekcje w kuchnipieczenia budyń pomarańczowy: 3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g), 1125 ml soku pomarańczowego, cukier puder, do smaku puszka brzoskwiń (ok. 800 g) krem: 400-500 ml śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę: 3 białka, 150 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem
Lekcje w kuchnizgęstnieć na parze do konsystencji trochę rzadszej niż budyń (u mnie zajęło to około 15-20 minut). Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, wanilię, cukier i wiórki. Pierwszy blat nasączamy herbatą, wykładamy 2-3 łyżki lemon curd, nakładamy kilka łyżek kremu z mascarpone. Postępujemy tak z kolejnym
Lekcje w kuchnisoku owocowego z malinami lub truskawkami (typu Kubuś, Pysio) lub mieszanki domowego soku malinowego z wodą albo kompotu, opcjonalnie cukier puder, do smaku na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki, 200-250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku, ok. 70 g startej na wiórki ciemnej czekolady 1 opakowanie truskawkowej galaretki
Lekcje w kuchni