Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 233uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut. Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową
Mechanik w kuchni
Sernik na różowym spodzie 238ugniatamy łyżką. Mikserem ubijamy serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed
Przysmaki Karolki
Ptasie mleczko z wiórkami czekolady 412Ptasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki:Masa jasna
Smaki Edyty
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 238puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec
W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 248wszystko razem miksuję na pastę za pomocą blendera. Ilość oleju zależy od konsystencji pasty - musi być to gładka, kremowa masa, nie za rzadka,niezbyt gęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy do dekorowania ciast. Wskazówka: Zamiast oleju można dodać majonez, obydwa składniki nadają kremowości konsystencji, ale to właśnie olej zawiera charakterystyczny smak i zapach pochodzący
W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE. 290sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie kolejno wrzucam żółtka, ciągle mieszając. Przesiewam mąki i proszek do masy jajecznej, miksuję na wolnych obrotach. Na samym końcu dodaję majonez, sok z cytryny i mieszam łyżką. Dzielę ciasto na 3-4 porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiej użyć trzech), łączę z barwnikami. Napełniaj papilotki po łyżce stołowej każdego
W kuchni Karmel-itki
Tort Urodzinowy Mój :) 245jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody
Blondynka Gotuje
Bombowy sernik z roladkami 410Pierwszy raz robię coś takiego. Pomysł stary, wiele osób na pewno go zna - roladki biszkoptowe jako dno i boki a w środku masa. Wygląda to ciekawie
Smaczna Pyza
Brzoskwiniowiec 529Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1
Czerwona Porzeczka
Babka herbaciana z pigwą i pierwsze ptasie trele 232smakiem i wyczuwalnymi kawałeczkami startej na tarce pigwy. To moja pierwsza przygoda z tym owocem. Mam jeszcze kilka sztuk, które planuję przerobić na marmoladę. Jakieś sugestie...? Pomysł na herbaciane ciasto z pigwą zaciekawił mnie na blogu Zucchini Blues , ale tytuł nastawił mnie na coś innego. Znalazłam więc przepis na babkę herbacianą u Edytki , i połączyłam te dwa pomysły w jeden(...)obrotach. Na końcu dodać pigwę, połączyć. Masę przełożyć do oprószonej mąką formy. Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a po 15 minutach wyłożyć na talerz. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiać, utrzeć z herbatą na gładki lukier. Polać nim babkę. Smacznego! Do ciasta użyłam herbaty Lipton, Imperial Earl Grey
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort chałwowy z sezamem 185mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Ciasto sezamowe: białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Krem(...)powoli do gotującego się mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł. Zimny budyń połączyć z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy. Gotowy krem schłodzić, aby porządnie zgęstniał
Państwo Wojtczuk gotują
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 261też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie przygotować budyń: Zmierzyć ilość wyciśniętego soku, dolać mleka(...)garnka przelać 400 ml mieszanki mleka z sokiem, zagotować. Do wysokiego naczynia przelać 200 ml mieszanki, dodać mąki, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy. Zblendować na gładką masę, tak aby nie było grudek. Na gotujące się mleko z sokiem powoli wlewać mieszankę z jajkami i mąkami, cały czas energicznie mieszając. Budyń doprowadzić do lekkiego bulgotania, pogotować 1-2 min, wyłączyć, przykryć
moj przepis na
Wielkanocna babka jogurtowa 191Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę(...)ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, barwnik, sok i skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje Smaków
Sernik wiedeński 228mąką lub kaszą manną. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec na poziomie niższym od środkowego w 175°C (góra/dół) przez ok. 50-60 minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez
Pełny talerz
Raffello na krakersach 230zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie starczy na średnich rozmiarów prostokątną blaszkę. Składniki: 3 żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru(...)puszystą masę, dodajemy po łyżce zimny budyń (najlepiej prosto z lodówki). Do kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. Dno blaszki lub tortwonicy wykładamy krakersami. Ja zaplanowałam 4 warstwy krakersów, dlatego krem też podzieliłam sobie mniej więcej na 4 porcje. Na krakersy nakładamy porcję kremu i wyrównujemy łyżką. Posypujemy płatkami migdałowymi. Powtarzamy z pozostałymi warstwami. Na wierzchu ciasta zamiast
Ciastkozercy