ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2001/3191)

Ciasto czekoladowe bez tłuszczu słodzone daktylami. 205

sobie pozwolę pogderać jak rasowa maruda. W maju był jeszcze śnieg, już koniec czerwca, dnia ubywa, a to znak, że czas już  myśleć o zimie. Koniec 😋 O takie ciasto poprosił mnie pewien Pan, który trafił do mnie przez  G +. Zaczął bardzo poważnie, aż się wystraszyłam, czy aby dam radę? Jednak okazało się, że nie jest tak źle(...)powstanie jednolita masa. Suche składniki zaś  przesiewamy razem i dodajemy  partiami do mokrych składników. Mieszamy krótko, tyle aby się połączyło wszystko i nie było grudek. Wylewamy na wąską blaszkę ( 28 x 12 ) i pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 180 stopni. Po lekkim wystudzeniu wyjmujemy z blaszki aby się nie odparowało. Zimne ciasto smarujemy płynną żelatyną i dekorujemy

Dieta moja pasja
Murzynek z nutellą 188

Druga połowa września to dobry moment, aby upiec Murzynka. Ciasto niezastąpione na jesienną chandrę i smutki. Bo nic tak nie poprawia nastroju po mglistym, deszczowym dniu jak ciepła herbata ze słodkim dodatkiem. A kiedy to małe co nieco zawiera nutellę, to już na samą myśl każdy się uśmiecha, wszystko staje się jakby bardziej znośne i na nowo można pokochać(...)następnie delikatnie połączyć za pomocą łyżki z masą kakaową. 6) Na koniec dodać posiekane orzechy (zostawiając te do dekoracji), ponownie delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Wystudzone ciasto polać polewą (w razie potrzeby, jeżeli polewa zbyt

Fitsweet.me
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 177

smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby. A efekt tej działalności na dwa fronty? Sami oceńcie i wybierzcie, która wersja jest dla Was. Składniki:   na 6 babeczek chili 150 gram maki pszennej(...)składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam

Kuchnia po mojemu
Fit placuszki bananowe 186

składają się tylko z dwóch składników. Są super pomysłem na śniadanie, czy podwieczorek – nie tylko dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit placuszki bananowe – Składniki: Składniki na ciasto na placki bananowe: 1 dojrzały banan – waga ze skórką ok. 210 g 2 jajka klasy M Dodatkowo potrzebne będą: odrobina oleju rzepakowego do smażenia (maksymalnie 1 łyżka) do podania(...)kuchennej, by masa pozostała puszysta – dzięki temu placuszki również będą delikatne i puszyste po usmażeniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego (ja rozsmarowuję go po całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka), najpierw na średniej mocy palnika, a gdy patelnia już cała dokładnie się nagrzeje, to zmniejszyć moc do minimum. Za pomocą chochelki nakładać porcje ciasta. Smażyć przez

Kulinarne Przeboje
Prezenty od my gift dna i przepis na czekoladowe ciasteczka z grawerem... 252

Mnie oczywiście zainteresowały gadżety kuchenne. Wybrałam kilka i oczywiście jestem mega zadowolona z tego, ze mogłam je przetestować. Moje prezenty to deska obrotowa z własną personalizacją, mini wałek do ciasta który wybrała córka a także  foremka do ciastek 3D - idealna na Święta Bożego Narodzenia. Deska świetnie się sprawdza przy dekorowaniu tortów a także jako podstawka pod pizzę, wędliny(...)odciskania wzorów także na masie cukrowej, marcepanowej, plastelinie czy glinie... Ciasteczka ucieszą nie jednego łasucha, zapewniam Was! A oto przepis na ciasteczka; składniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 12 dag masła 1 jajko 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami, Niebieskie migdały 254

tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego(...)miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe  awokado

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto jogurtowe z wiśniami 778

następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, porcjami wmieszać w masę jajeczno - jogurtową. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać mąką. Do przygotowanej formy, przelać ciasto. Wierzch ciasta oprószyć kaszą manną i ułożyć wiśnie (ułożyłam połówki wiśni, ponieważ były bardzo duże), posypać

Zabawa smakiem
Pianka porzeczkowo czekoladowa 318

papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się(...)dwie godziny do lodówki. Na piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą. Przepis powstał w ramach kampanii  Uczymy jak słodzić

wesoła kuchnia
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 223

miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli używaliśmy drożdży suchych wlewamy całe 200 ml), utarte żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto

Mania Gotowania
makowiec z jabłkami 153

mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa(...)masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.  Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ślimaczki z szynką. 225

Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki(...)całość na gładką masę. Tak powstały rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 5-10 minut do wyrośnięcia. Do misy miksera przesiewamy około 400 g mąki, solimy ją i robimy w środku wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięty rozczyn, resztę wody wymieszanej z jogurtem oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie łyżkę zastępujemy mikserem i wyrabiamy ciasto dosypując tyle mąki

Rozpustne gotowanie
japoniec 181

ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany z białek i delikatnie mieszałam do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Jak ciasto ostygło, polałam je lukrem tutaj  i przyozdobiłam suszoną żurawiną

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocny sernik matcha na zimno 253

osób, które lubią eksperymentować i testować nowe smaki. Sernik matcha 12 porcji, foremka o średnicy 24 cm Składniki: Spód ciasteczkowy 250 g ciastek digestive 50 g masła, rozpuszczonego Masa serowa 500 g twarogu na sernik z wiaderka 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 150 g cukru pudru 1½ łyżki herbaty matcha w proszku 8 listków żelatyny 2 łyżki soku(...)malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Łatwiej jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze

codojedzenia
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 163

wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie – bo tartę można zrobić kompletnie bez używania ciasta. Nie będzie chrupiąca, ale sprawdzi się świetnie jako bardzo smaczny zamiennik klasycznej! Szczególnie wtedy, gdy cierpicie na celiakię albo macie uczulenie na gluten pszenny, lub po prostu jesteście na diecie(...)dużej miski, rozbijamy go dokładnie z jednym jajkiem ubijaczką balonową (lub mikserem). Po kolei dodajemy pozostałe jajka, dodajemy 2 łyżki startego sera i mieszamy wszystko na jednolitą, jasną masę. Dodajemy sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową . Wrzucamy ostudzoną zawartość rondla.   Wszystko dokładnie mieszamy i masę przelewamy do formy. Pilnujcie, żeby składniki były rozłożone w formie równomiernie – można pomóc sobie

Karo in the Kitchen
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 331

łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2 . Czekoladę rozpuszczamy(...)czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami. 3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. 4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty