Chyba mało kto nie lubi truskawek, dlatego dziś polecam ciasto lekkie, smaczne i tak bardzo truskawkowe jak lubicie...po prostu letnie:) Składniki na ciasto: 8 jajek, oddzielone żółtka od białek szczypta soli 1 szklanka mąki, przesianej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju 1/2 szklanki soku z pomarańczy(...)szczyptą soli. Przełóż do masy żółtkowej i całość bardzo dokładnie, jednak delikatnie wymieszaj, po czym przełóż do przygotowanej formy Włóż do piekarnika i piecz 45-50 min. lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy ostrego noża „wytnij” ciasto z formy
Proste PotrawyCiasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej(...)żelatynę przelej do miski z masą sernikową - całość wymieszaj za pomocą różdżki i wylej na biszkopty. Brzoskwinie pokrój na małe kawałki i powciskaj w sernik - wstaw do lodówki. (2 brzoskwinie, czyli 4 połówki zostaw na później). Gdy galaretka jest gotowa (tzn, gdy już lekko stężała, ale jest jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment :) ... wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy resztę brzoskwiń
Alutka-GotujeMamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko ok 100 kcal(...)dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy. 4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość
Zdrowie i pysznie na talerzumięciutkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiąca skórą, ładnie trzymają fason, więc można spokojnie te transportować, np. do pracy. bo na zimno smakują równie dobrze. W sumie, to ciasto jak na kopytka, tyle że bez zbędnej babraniny z gotowaniem. Składniki na 8 kotelciko-klopsików, wg mnie na dorosłą osobę 3-4 to jest max: opakowanie około(...)ugotowanych ziemniaków (użyłam młodych, ugotowałam je w parowarze w mundurkach, po wystygnięciu zdjęłam skórkę) około 250 g mąki ( w sumie dowolnej) łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól: łyżeczka do masy ziemniaczanej i pół do szpinaku olej roślinny do smażenia Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć szpinak, smaż go około 3 minut, musi się cały „zeszmacić”, dopraw
greenscarfpapierem do pieczenia i wyrównaj zwilżoną wodą dłonią (masa będzie gęsta i plastyczna). Piecz 30-40 minut w 180 °C . Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne
Food SquareWylewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25 -30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ja piekłam w odrobinę wyższej temperaturze. Po wystudzeniu upieczonego ciasta wyciągamy je z blaszki i kroimy na dwa równe blaty. Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami. Krem: 400 ml śmietanki kremówki(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Wykonanie całości: Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy
Blondynka Gotujeserowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka)6 jajekduży cukier waniliowybudyń waniliowy lub śmietankowy2 łyżki maki ziemniaczanejkostka masła (200g(...)kawałki masło, dosypujemy cukier - ucieramy.Gdy masło połączy się z cukrem dodajemy stopniowo żółtka na przemian z serem.Następnie dosypujemy mąkę (ciągle mieszając) budyń i cukier waniliowy.Ubijamy białka, dokładamy do masy serowej - stopniowo.Rozgrzewamy piekarnik do 200C, blachę smarujemy tłuszczem, przelewamy masę serową do tortownicy(28cm).Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy
Z butelką mleczka w tlecukrem pudrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Bakalie posypujemy łyżką mąki tartej i mieszamy. 2. Do zmiksowanego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 4. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około
kruche babeczkipapieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce, np. pokrojone brzoskwinie z puszki, mrożone maliny itp., następnie przykryć drugim blatem. Ozdobić na wierzchu kremem, owocami. Rozpuścić czekoladę z łyżką masła i mleka, chłodną polewą polać wierzch w esy-floresy. Ps. Białka najczęściej zostają kiedy pieczemy ciasta drożdżowe, pączki, wówczas zostawić sobie w lodówce, w miseczce. Można
kgwjanczewochrupiącym spodem z karmelizowanych orzechów włoskich daje wspaniały efekt... Nie ma nic lepszego. Sernik podaję mocno schłodzony z dodatkową porcją sosu z mango, która niesamowicie orzeźwia. Ciasto jest proste w przygotowaniu a w tej chwili stało się ono moim popisowym! Mój ulubiony owoc, czyli mango, sprawia iż sernik nie jest mdły, zbyt przesłodzony a staje się rześki(...)wysypujemy orzechy i ugniatamy łyżką. Następnie wylewamy masę serową. Ja zrobiłam na moim serniku dodatkowo esy-floresy z części musu z mango. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół) na 1 godzinę i 10 minut. Jeśli góra zacznie się rumienić należy położyć na formę kawałek folii aluminiowej. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej, następnie umieszczamy
Mango Papajakawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju(...)strumieniem olej i miksować na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut
Ala piecze i gotujedrożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki owoców (u mnie agrest i maliny) Kruszonka(...)wolnym ogniu z cukrem i masłem aż do dokładnego połączenia się składników. Do lekko ostudzonej masy dodajemy drożdże i jajka, miksujemy na niskich obrotach. Miskę przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przy użyciu haków (bardzo się lepi i lepiej nie wsadzać rąk tam, gdzie nie trzeba ;). Wykładamy
sama złodyczpomysłu co upiec, więc poszperałam w sieci i jak zwykle znalazłam coś smakowitego :D A przepis pochodzi z dobrze znanej na pewno każdemu strony mała cukierenka :) Składniki Ciasto: 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek ciemnego kakao bez cukru 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%- ja oczywiście użyłam czekolady mlecznej(...)masłem i śmietanką. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Następnie ciągle miksując, dodać 3 łyżki cukru, mieszać, aż masa trochę zgęstnieje. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Do żółtek dodać czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodać pianę
Cukier&Puderubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku
RAROSSAmąki pszennej 20 g świeżych drożdży ok 400 ml mleka 2 jajka 70 g roztopionego masła 70 g cukru ulubione dodatki: ser biały, marmolada, konfitura, masa makowa... jajko do posmarowania cukier puder Wykonanie: Na samym początku przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy całość ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Po wierzc(...)robimy w niej wgłębienie. Do środka wlewamy wyrośnięte drożdże i delikatnie je zasypujemy mąką. Kiedy zacznie pękać dodajemy utarte z cukrem jajka i 3/4 ilości ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto (dodając sukcesywnie mleka, tak aby otrzymać miękkie i elastyczne ciasto). Na koniec dodajemy roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto krótko zagniatamy
Malinowe Pocałunki