ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2014/3191)

Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 191

specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna. Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym(...)cukrem i ubij do białości.Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy

karmelowy
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 198

ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty

Słodka Strona
Keks świąteczny | Cwibak 203

owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą(...)obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące. 3) Orzechy posiekać. 4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę. 5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum. 6) Na koniec

Fitsweet.me
Keks świąteczny | Cwibak 221

owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą(...)obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące. 3) Orzechy posiekać. 4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę. 5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum. 6) Na koniec

Fitsweet.me
Ule 229

posiadamy foremkę z elementem do wydrążania, to dociskamy ją do ciasta, jeśli nie, to za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem robimy w środku ciastka wgłębienie. Następnie delikatnie wyjmujemy ciasto z foremki i odkładamy, lub jeśli mamy foremkę otwieraną, możemy wówczas od razu nafaszerować ciasteczko. Nadzienie I: 50 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki ucieramy(...)więcej 3/4 szklanki) garść rodzynek (najlepiej drobnych) Advocat Orzechy mielimy, rodzynki siekamy, by były jeszcze mniejsze. Całość zalewamy advocatem w takiej iloścy, by wszystkie składniki się połączyły, ale by masa nie była jednak zbyt płynna;) Pamiętajmy również, że alkohol (rum) jest już w podstawie uli;)   Przygotowane ule napełniamy wybranym przez nas nadzieniem. Przykrywamy dno ciasteczka wykrojonym krążkiem z opłatka

Smaki Na Talerzu
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem 1721

ciep ł o i na zimno. Dodatki mo ż na zmienia ć  wg w ł asnego smaku.  Id ealna przystawka na święta lub rozmaite imprezy. Polecamy !!!  Ciasto:   4 jajka , 30 dag sera  żółtego 2 ł y ż ki majonezu,   sól i pieprz do smaku , 1 ł y ż ka m ą ki   szczypta(...)proszek do pieczenia, troszk ę pieprzu mielonego( ca ł y czas miksuj ą c)   na koniec starty ser, mieszamy ca ł o ść . Mas ę wylewamy na blaszk ę wy ł o ż ona papierem do pieczenia   (blaszka na wielko ść piekarnika) Pieczemy 15-20 minut 180 st.C Szpinak przek ł adamy na patelni ę , podsma

Takie tam pichcenie
Żytni chleb na zakwasie 138

wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim.  Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej i 40 ml przegotowanej wody. Odstawiałam w ciepłe miejsce. Czekałam aż wyrośnie i ponownie karmiłam zakwas. Jeżeli zakwas nie rośnie a masa jest dość gęsta należy(...)Zakwas żytni, sól, mąki, zioła i wodę dokładnie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wybrałam keksówkę o długości 20 cm i szerokości 12 cm. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Chleb może wyrastać tylko 3 godziny lub nawet 12 godzin w zależności od temperatury otoczenia, wilgotności. Aby wierzch nie zsechł się często

Mango Papaja
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 213

jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Mieszamy łyżką lub szybko zarabiamy ręką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej

Korniszonki
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 219

chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodac nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie! Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin. Ciasto właściwe: 610g mąki chlebowej 70g mąki pszennej razowej 510g wody 20g soli 4g drożdży instant

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka japońska 387

jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam(...)mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej, wtedy bez papieru), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, odstawiamy

My Culinary Art
Stefanka z herbatników 253

Banalnie prosty przepis, banalnie łatwe  ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno  dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego(...)mieszam i wykładam masę na  herbatniki ułożone na spodzie blaszki (ok 20-22 sztuki ciastek). Wierzch przykrywam pozostałymi herbatnikami i odstawiam do stężenia. Jeśli herbatniki nie przylegają ściśle do ścianek blaszki po prostu dokrawam kawałki, aby wyrównać braki. Czasem polewam polewą czekoladową,  a czasami nie. Róbcie jak uważacie za stosowne. Po około godzinie ciasto można podawać

Ciasteczkowy Potwór
Puchate placuszki z serem i bananami 222

łyżeczki sody spożywczej, sól do smaku, ewentualnie do tej porcji ciasta 4 banany. Ser miksujemy z masłem na puch. Dodajemy jajko i żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy sodę, sól, cukier i stopniowo mąkę i mleko cały czas miksując Ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni dowolnej wielkości placuszki

Leśny Zakątek
Murzynek piernikowy na piwie 588

czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki

Wanilia i Kardamon
Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną 129

żurawinę oraz posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę. Otrzymaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni - do uzyskania złocistego koloru. (Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika.) Batonikowe ciasto odstawić w blaszce do ostudzenia, a następnie pokroić na prostokątne kawałki

Di gotuje
AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 147

klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto.  W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa  konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji.  Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone

Walijskie Pichcenie