Sernik z gruszkami 226proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera ( nie może być
Na słodko lub wytrawnie
Rozetki cytrynowo-tymiankowe 169miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną
Słodkie Przyjemności
Półkruche rozmaitości 373otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy. Piec w temp.180 stop.6-7 minut. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej fantazji. Część ciasteczek ozdobiłem elementami z masy marcepanowej
Kulinarny karnet Christophera
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 249kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut
Food Square
Eklery z budyniowym kremem 227wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk):2 szklanki wody250 g masła2 szklanki mąki pszennej8 jajekW garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury
Food Square
Babeczki migdałowe z wiśniami 221suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu
Ciastkozercy
Korzenna rolada z musem dyniowym 215niej położyć upieczony , gorący biszkopt , usunąć papier do pieczenia. Ciasto zwinąć dość ciasno wraz ze ściereczką . Odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno , dosypując cukier. Dodać puree dyniowe. żelatynę zalać odrobiną wody i sokiem z cytryny. Gdy napęcznieje rozpuścić ją trzymając szklankę nad goracą wodą. Dodać do masy śmietanowej. Wstawić na ok pół godziny do lodówki . Po tym czasie
Malinowa Kawiarenka
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 275wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa
Moniki Smakołyki
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 236owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia
SMYKWKUCHNI
Ciasto 3 bit. 227polać ciasto wódką, gdyż uznała, że jest za słodkie :)) Mi również smakowało okrutnie mimo tego, że nie jestem słodyczowych łasuchem. Ciasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy) 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru
Brzuszki Łakomczuszki
"Tarta" z grillowanym kurczakiem i brokułami 271widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz: brokuły naprzemiennie z kawałkami grillowanego kurczaka i tak do wyczerpania zapasów. Całość polać przygotowaną masą z jajek, śmietany, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i startego sera. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Mango Papaja
Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami 295skropienia gorących ciastek cukier puder - do posypania Przygotowanie: Miękkie masło należy ubić na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć
Ze smakiem i z pasją
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 220jajko+2 żółtka -200g mąki orkiszowej Masło o temp. pokojowe utrzeć z ksylitolem i marcepanem na gładką masę. Dodawać porcjami zmieszane ze sobą żółtka, jajko i olejek migdałowy, a następnie przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto natychmiast po jego zrobieniu(dopóki jest jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowe
Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami 178zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako krem do przekładania tortów. Wystarczy dobrze wystudzić i ubić ponownie na krem
Magiczne Życie Marty
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 1032jajka 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) 100g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itki