Pełnoziarnisty mugcake 229Świetną alternatywą od omletów czy gofrów są ciasta z mikrofalówki, czyli mugcake. Wykonuję się je błyskawicznie, a smak jest bardzo dobry! Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy aromat, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy
Truskawkowa Fiesta
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 226Formę na babkę smarujemy tłusz czem i wykładamy przygotowane ciasto - wyrównujemy. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Babkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut do zrumienienia. Lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast
Słodka Strona
Tort wiśniówka 246przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łopatką, aby nie zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt. Tortownicę (23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia nie smarować boków! Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 213otartą z cytryny i nieposiekane migdały. Zagniatamy na jednolitą masę, a następnie formujemy wałek o średnicy 4 cm, który delikatnie spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na deskę do krojenia
Walijskie Pichcenie
Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 183wody, jeśli zbyt mokra dosypujemy trochę więcej mąki. Doprawiamy masę na krakersy mieloną kozieradką (ja dałam około 2 łyżeczek), solą i pieprzem. Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej powierzchni, była mniej więcej ta sama grubość ciasta) ja to robię szpatułką sylikonową, ale można spróbować rozwałkować przez
Quinoa Raz!
Pieczemy pierniki na święta! 213roku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie
W mojej kuchni
Pieczywo chrupkie kokosowe 180Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Składniki dokładnie mieszamy po czym masę rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa musi być w miarę cienka, najlepiej 2-3 mm, wtedy chlebki będą bardziej chrupiące. Na wierzchu rozsmarowujemy olej kokosowy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, a następnie wyjmujemy i kroimy ciasto na kawałki. Ponownie pieczemy przez 30 mninut. Studzimy na kratce
Mienta blog
Domowy ser żółty z czarnuszką 231ścięło a zostało wchłonięte przez ser. Dodajemy ocet i sodę. Masa zacznie zwiększać obiętość. Dodajemy przyprawy. Szklaną miseczkę smarujemy masłem. Przekładamy ser do miseczki. Opcjonalnie ugniatamy lekko. Pozwalamy ostygnąć i stwardnieć. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowy-ser-zolty-czarnuszka/ BosowKuchni Artykuł Domowy ser żółty z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Placki dyniowe 257oczkach 2 jajka 2/3 szklanki mąki ( lub więcej do związania ciasta, wszystko zależy od rodzaju dyni jaka jest soczysta) szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry oczyszczamy z pestek i ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby podsypujemy mąki i przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy
W kuchennej krainie
Ciasteczka owsiane 186roztrzepać i nie przestając miksować dodać do masła. Do masy przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać płatki owsiane, orzechy, bakalie i sezam, ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej za pomocą łyżki porcje ciasta, formując z nich ciastka i delikatnie spłaszczając. Między ciastkami
Simply Food
Sernik jogurtowy z ricottą i malinami 344astronomiczna jesień . A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami . Przygotowanie zajęło mi zaledwie kilkanaście minut , a efekt mile zaskoczył :) Na wierzch mojego serniczka wyłożyłam frużelinę malinową ,ale gdy użyjemy samych malin będzie równie smacznie , musimy tylko wówczas do masy serowej dodać nieco więcej cukru . Składniki : Tortownica
Malinowa Kawiarenka
Jabłkowo brzoskwiniowe placuszki FIT 224sztywno , do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę . Do ubitych żółtek dodaję mąkę , mleko ,proszek do pieczenia i dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej
Mój Smak
Sernik na jogurtach greckich 304Natomiast w trzeciej misce mieszamy jogurty z budyniami. Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej
Smaki Natalii
Szarlotka z morwą 165Pogoda nie rozpieszcza, no może u Was jest ładna ale u mnie deszczowa i nie upalna. Nabrałam ochoty na szarlotkę, upiekłam więc na weekend. Do masy
Ewa w kuchni
Sernik na zimno z czereśniami 204zimno z wiśniami i bananami . Dla kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki na zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany 12% łyżka
Mania Wypiekania