Bardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z
Poezja smakuCiasto Wenus to wyjątkowo puszysty i delikatny w smaku sernik, udekorowany słodziutkim dżemem wiśniowym i aromatycznym prażonym kokosem. Niebiański i delikatny jak chmurka. Rewelacyjny! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 g sera białego z wiaderka 450 g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 2 galaretki cytrynowe
Krokusowy Domaromat korzennych przypraw? Tak pachną zbliżające się święta. Kiedy podzielicie ciasto na porcje i włożycie je do piekarnika, cały dom wypełni się zapachem dojrzewającego piernika staropolskiego. A potem wystudźcie go, owińcie ściereczką, włóżcie do folii, aby nie obsychał. Niech spokojnie czeka na święta. Za jakiś czas przełożymy go pyszną masą i ozdobimy polewą z czekolady, żeby był gwiazdą na świątecznym
W mojej kuchnimąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3. Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę kakaową a na nią masę kokosową. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniwymieszaj z odrobiną mąki z brzegów do uzyskania rzadkiej masy. Odstaw na 10 minut. Do pozostałego mleka dodaj masło i rozpuść, wystudź. Do mąki i wyrośniętego zaczynu dodaj sól, mleko w proszku, wystudzone mleko z masłem i lekko ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą a następnie wyrabiaj ciasto około 5 minut. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw
Delicious Placeubita, dodać zblendowane jak i krojone truskawki. Szybko wymieszać. Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Lody truskawkowe O czym warto pamiętać przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same
mecooksZetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy jajecznej wraz z rozdrobnionym ananasem. Wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką. Muffiny można upiec w papierowych papilotkach. Ja upiekłam w e formie muffinkowej , którą najpierw natłuściłam. Czy będą to papilotki czy forma muffinkowa należy napełnić je ciastem do ¾ wysokości. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika i piecz przez
codojedzeniauzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano - jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temp. 160°C przez 40-45 minut
Słodka Strefacukierki siekamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ubijamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy posiekaną żurawinę i Michałki, mieszamy najlepiej łyżką i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby ciasto się troszkę schłodziło. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
kruche babeczkikulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać średniej wielości serca na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem,połączyć z musem malinowym. Masę przełożyć do rękawa,udekorować ptysie,nakryć odkrojonymi wieczkami,oprószyć cukrem
Kolorowa kuchnia Elkiwanilinowego szczypta soli jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek Masa: 300g mrożonych jagód, lub borówek amerykańskich (są świeże do kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej 350 ml śmietanki kremówki 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy
Lili w kuchniJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do
Świat Ciastaziemniaków dodać jajka i mąkę. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ilość mąki czasami trzeba zwiększyć lub zmniejszyć, ponieważ ziemniaki nie zawsze są takie same. Stolnicę obsypać mąką. Partiami formować wałeczki i pociąć na małe kawałki formując kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzątku wrzucać ciasto na kopytka. Od momentu jak kopytka wypłyną na powierzchnię wody
Kuchnia Pokoleńdopasować. Zrób to jak napisałam szybciutko, bo ciągu kilku minut ciasto po upieczeniu staje się bardzo kruche i ciężko na nim operować wszelakimi narzędziami ostrymi bo może popękać. No chyba że poczekacie do następnego dnia, aż nawilgnie. Tak czy inaczej przygotuj sobie cukier puder i rozmieszaj go na gładką masę z białkiem. Ozdabiaj nim domek jeszcze przed złożeniem. Jak wyschnie
ArbuziakiZapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą
Mała Cukierenka