ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2032/3191)

Sliwkowy fit serniczek 159

takie desery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)mieszamy napowietrzając masę.  Gotową masę wylewamy na podpieczone herbatniki i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Na dnie dobrze jest ustawić naczynie z wodą, aby wytworzyła się w środku para. Sernik pieczemy w 180 stopniach z funkcją góra / dół przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nic ciasto przynajmniej na 30 min do przestygnięcia

Kuchnia od dwojga
Tort czekoladowy z kremem malinowym 187

jednym żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski, wymieszać i partiami dodawać do ubitych z cukrem jajek. Delikatnie, ale dokładnie mieszać - najlepiej przy pomocy szpatułki lub rózgi. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boki pozostawić suche. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

WSZYSTKO SMACZNE
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 208

Tort na urodziny brata, więc pozwoliłam sobie na odrobinę smaku alkoholowego. Ajerkoniak fajnie wyczuwalny nie powoduje, że masa jest mdła czy słodka, a dżem z czarnej porzeczki fajnie przegryza smak bezy. Przyznam, że tort może wydawać się pracochłonny, jednak dla mnie to była sama przyjemność z "NIM" pracować:). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - tort można zrobić nawet dwa dni przed imprezą(...)ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier cały czas ubijając, następnie dodawać porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec  35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje  biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec

Kubki smaku
Biszkopt kawowo-czekoladowy 210

Pieczenie go - sama przyjemność, w całym domu cudnie pachnie czekoladą i kawą....mmm:) Idealny na spód do sernika na zimno, czy innych jogurtowców na zimno. Pewnie do wielu innych ciast będzie pasował idealnie:) Składniki: 3 duże jaja 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Wszystko(...)masę jajeczną przesianą przez sitko kawę, kakao i mąkę. Ja mieszam energicznie od dna, tak żeby masa się napowietrzyła. Mieszam w jedną stronę, żeby nie porozrywać wiązań glutenu, które mają kształt pałeczek:) Na koniec dodaję posiekaną  czekoladę, którą też łączę z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia, na który wylewam ciasto, które piekę

Blondynka Gotuje
Wegańskie ciasto jaglane z truskawkami 236

Zapasy truskawek zrobione, kilka pojemników domowego dżemu zamrożonych i jeszcze delektujemy się wegańskim ciastem z kaszy jaglanej nadziewanym truskawkami. Jest to takie zwykłe, a jednocześnie niezwykłe ciasto Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle(...)gładką masę. Przekładamy ją do wyłożonej papierem lub folią tortownicy (u mnie 24 cm średnicy), na wierzchu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki delikatnie wciskając do środka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut – sprawdzamy, żeby wierzch się nie przypalił. Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto na około 10 minut

Lamarida.pl
Patera do ciasta (i nie tylko) 152

starych, antycznych meblach - proszę uprzejmie ;) Szklana patera - unikatowy prezent! Być może niektórzy z Was stoją właśnie przed wyborem prezentów urodzinowych lub świątecznych dla najbliższych - może właśnie taka patera na ciasto będzie idealnym prezentem? Zastanówcie się - może ktoś z Waszych bliskich także jej nie posiada? Może znajomi lub przyjaciele też właśnie budują/urządzają dom i chcecie im podarować coś wyjątkowego(...)Jest nie do zdarcia ;) wytrzymała całą masę imprez, mniejszych i większych, i nadal nie widać po niej, żeby się na emeryturę wybierała ;) różnica między tą moją nową, a tą Mamy (poza wyglądem) jest taka, że Mama nie mówi patera, tylko klosz ;) to jeszcze często spotykana nazwa dla tego typu naczyń do serwowania ciasta.  A czy wiesz, że...? Patera

Kolorowy Przepisownik
PUSZYSTE CZEKOLADOWE PANCAKES NA KEFIRZE 200

bananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki.  Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI   200 g kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki cukru(...)kremowego masła orzechowego DO PODANIA: plasterki bananów skropione sokiem z cytryny WYKONANIE MASŁO ORZECHOWE: Miękkie masło ucieramy lub miksujemy mikserem, z cukrem pudrem i masłem orzechowym, na puszystą, jasną masę. Przekładamy do miseczki. PANCAKES: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy sól i dokładnie  mieszamy. W mniejszej miseczce, rózgą, mieszamy kefir z sodą oczyszczoną, jajkami

cool and minty
Jagielnik bez pieczenia z granatem 4166

składnikiem jest kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :) Smaczne ciasto, które szybko się robi i co ważne nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam! 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 50g masła 1/4 szklanki cukru 200g czekolady(...)pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w podanej ilości wody z odrobiną soli przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i zagotować dodając cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Na dnie formy 21×25 ułożyć warstwę

https:KKuchniaMniam
DYNIOWIEC 224

ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, . i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. Puree . z . dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć . do . blendera . i . zmiksować . na . gładką . masę(...)Odstawić . do . przestygnięcia. Krem z dyni Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały

RAROSSA
NALEŚNIKI A'LA SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ 159

Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy(...)zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać. Na końcu dodajemy cynamon. Możemy użyć również gotowych jabłek w słoiku, tylko musimy mieć na uwadze, że będą one dużo słodsze niż te zrobione w domu

Kuchnia MagdaLeny
WIŚNIOWA FANTAZJA 182

wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec przez 15-18 min w 175oC. Rolada. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki oraz(...)ciasno zwinąć w roladę. Krem . Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać syrop z wiśni i wiśnie. Śmietankę 30% ubić. Połączyć z masą śmietanową i wiśniami. Dodać żelatynę. Na kruchym spodzie rozsmarować krem śmietanowy. Roladę z dżemem pokroić na plastry o grubości ok. 1,5cm i ułożyć je na kremie ciasno jeden obok

Słodki Zakątek
Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym 188

produktów od firmy Cukieteria . Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku bo pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria(...)ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nektarynki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka

Bajeczna Kuchnia
Knedle ze śliwkami 254

zrobić je całą rodziną, niech tata gotuje wodę i wrzuca gotowe kuliki, mama niech zrobi ciasto i razem z potomkami niech kula knedle. Dzieci uwielbiają zabawę w gotowanie, a ciasto knedlowe idealnie nadaje się do ugniatania, międlenia i przeciskania przez palce. Rodzinne spędzanie czasu i sensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko(...)gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już zupełnie chłodne, uklepać je w dużej płaskiej misce i podzielić masę na trzy części, jedną część wyjąć łyżką i odłożyć na bok, jej miejsce wypełnić mąką (to taki stary, dobry sposób, dlatego moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rozgrzewające jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną 242

Pyszne i proste ciasto na jesienne dni. Świetne w parze z gorącą herbatą z dodatkiem imbiru.Ciasto nie tylko przyjemnie nas rozgrzeje, ale również dostarczy nam wielu ważnych witamin i mikroelementów, a to za sprawą obecności w nim oleju rzepakowego, żurawiny, marchewki, dyni i mąki orkiszowej graham. Bo najlepsze słodycze, to takie, które przynoszą naszemu organizmowi dodatkowe korzyści ;-) Stosuję rafinowany olej(...)stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać olej rzepakowy i puree z dyni, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wsypać marchewkę i żurawinę, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez

Passions hobbies life
Świąteczne fińskie ciasto figowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.168 237

wilgotne, zwarte, wg mnie najlepsze po kilku dniach, takie lekko suche a jednocześnie pełne smaku. Zmieniłam troszkę proporcje i użyłam innej formy niż w oryginale. Świąteczne fińskie ciasto figowe (Viikunakakku) 170 g masła w temperaturze pokojowej 165 g drobnego cukru 1/4 łyżeczki soli 3 jajka (lekko roztrzepane) 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy 225 g mąki pszennej(...)jasnych) 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich cukier do wysypania formy masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania wierzchu Masło z cukrem i solą miksujemy na puszystą jasną masę. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli jajka, aż do połączenia się ich z masą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem

Dzieje kuchennej Wiewióry