ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2040/3191)

Słodko-kwaśna pokusa (deser) 171

Słodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze(...)cieszyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem z moją przyjaciółką. Połączenie słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą

Słodkie okruszki
Murzynek z gruszkami 270

Wyśmienity,  znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2  szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich(...)kakao, rozpuść w rondelku. Wlej olej i 1/3 szkl. wody. Wymieszaj i ostudż. Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią

Słodkości i nie tylko
Babka z sercem 159

barwnika. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką,puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka.  Mąkę mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i solą ,dodajemy partiami do utartej masy na przemian dolewając mleko.  Na koniec dodajemy aromat i barwnik,barwnik dodajemy stopniowo do uzyskania oczekiwanego koloru.. Przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką.Pieczemy ok.50/55 minut(...)stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku aż lekko przestygnie,następnie wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Wystudzoną babkę kroimy na grubsze plastry i wycinamy foremką serca. Przygotować drugie ciasto tak samo jak poprzednie ,tylko bez barwnika. Połowę jasnego ciasta wylewamy do keksówki ,na środku układamy w rzędzie wycięte foremką różowe serca,zalewamy drugą połową jasnego ciasta tak aby serca były

Andzia Pichci
Wegańskie piernikowe muffiny z dynią 197

całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń(...)misce zblenduj na gładką masę mokre składniki, czyli avocado, mleko i olej. Dodaj to tej papki podduszona dynię, skórki pomarańczowe i wymieszaj. W dużej miski przesiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę), dodaj cukier i avocadową papkę. Wymieszaj wszystko razem dużą łyżką do połączenia się składników. Wypełnij do 2/3 wysokości papilotki ciastem. Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniki

greenscarf
"Chatka puchatka" czyli "Sernik domek" 2907

środku wycisnąć pasek  masy kakaowej.Pomagając sobie folią złożyć boki formując dach domku i lekko docisnąć.Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Polewa: 100 g mlecznej czekolady 60 ml śmietanki 30% W małym garnuszku śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia,odstawić z ognia i wrzucić połamaną czekoladę-odstawić na 5 minut.Wymieszać i polać ciasto kiedy polewa zacznie gęstnieć

Anielskie wypieki
Piernik na prażonej mące żytniej 182

śliwkowe (odłożyć 2 łyżki do polewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa.Polewa czekoladowa:* czekolada mleczna- 80 g* powidła- 2 łyżki* olej- 1 łyżkaDo małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej.Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników.Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta.* inspiracją był przepis z bloga Przy

Kraina Miodem Płynąca
PANI WALEWSKA 693

wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować(...)gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Maślane rogaliki z twarożkiem 174

użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania rogalików     *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtka *** *** Całość mieszamy widelcem tworząc jednolitą masę *** *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę mleka wlewamy do garnuszka(...)oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy *** *** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy

Blog z Apetytem
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 262

ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, żeby dokładnie połączyły się ze sobą. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed 20 minut.  I teraz pojawiają się schody...      Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia za pierwszym razem pominęłam ten etap(...)pustego miejsca, żeby z kolei nic nie wypłynęło, bo za dobre, żeby się zmarnowało. Smarujemy jeszcze masą po wierzchu, na samej górze układając ostatniego Milky Waya poszatkowanego na kosteczki. Wstawiamy do lodówki na noc, żeby krem zgęstniał.      Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam w życiu. Dlatego dorzucam moją ulubioną piosenkę Comy, bo dobrego nigdy za wiele :) insertCookd

sama złodycz
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 163

zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki cukru waniliowego  250 ml mleka  100 g margaryny Plama(...)temperatury pokojowej. Gotujemy budyń w podanej ilości mleka. Ma być gęsty. Po ugotowaniu przekładamy go do miseczki i nakrywamy wierz folią spożywczą tak by folia stykała się z masą. Zapobiegniemy tym samym tworzenie się kożucha. Całkowicie studzimy i schładzamy następnie w lodówce. Miękką margarynę ucieramy z cukrem a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy bardzo krótko i chłodzimy masę

vaniliowoczekoladowa
Sernik z migdałami 203

żeby zasłużyć na życzenia w pracy, trzeba przynieść coś słodkiego... A ponieważ moje koleżanki lubią serniki, pomyślałam, że to idealna okazja, żeby jakiś przygotować.Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby każdy zjadł z apetytem, a jednocześnie choć trochę oryginalne, nie nudne. W końcu udało mi się znaleźć ideał w gazetce Pieczenie jest proste(...)Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko machając nad ciastem, rozciągać złote niteczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt idealny 211

waniliowym posmaku, ten prezentowany na zdjęciach starczył na cztery warstwy, czyli tort.  Ten przepis będzie służył zarówno Wam jak i mi jako baza do wielu kolejnych przepisów na ciasta i torty, zatem wspólnie będziemy do niego jeszcze wiele razy wracać.  Składniki (na formę 24 cm): 5 dużych jajek 6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej 1 pełna, czubata łyżka(...)kakao Wykonanie: Przesiać mąki oraz proszek do miski. Delikatnie wymieszać całość widelcem.  Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić ze szczyptą soli oraz dwoma cukrami na lśniącą, gładką masę. Aby białka dobrze się ubiły, cukier należy dodawać stopniowo, nie spiesząc się! Po odwróceniu misy ubite białka nie powinny z niej wypłynąć a dodany cukier nie powinien "skrzypieć." Do ubitych

Garniec Magalie
Kokosanki - pyszna klasyka 175

kiedy to je ostatnio zrobiłam. Jednakże w końcu są i wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia(...)soli ubijam do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie miękkie masło miksuję z cukrem, tak by cukier choć w 2/3 się roztarł i dalej miksując dodaję kolejno żółtka. Do takiej masy dodaję miód i znów dokładnie miksuję (uwaga jeśli miód jest bardzo gęsty, dobrze go wcześniej podgrzać i rozpuścić). Dalej wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję. Na koniec dodaję

Cynamonowe szczęście
Kostka makowo herbaciana 189

suchego patyczka. Masa: 2 budynie o smaku malinowym 1 litr mleka 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i mieszamy dokładnie. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną

Cynamonowe szczęście