białka, co stanowi 16% ich całkowitej masy po wysuszeniu, więc jak na owoce suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka
Zdrowie na języku :Pochotę ...Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:(ciasto naleśnikowe)2,5 szklanki mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliNutellaOrzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy w jednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej
kulinarnyJajest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie.Tort Makowy
Słodka Stronarosty i znany przepis na ciasto czekoladowe, popularnie zwane murzynkiem. Jedyną innowacją przeze mnie wprowadzoną było użycie masła klarowanego zamiast margaryny (margarynę chyba najczęściej stosowało się do tego wypieku). Ciasto wyrosło jak szalone, dodatek proszku do pieczenia i ubita piana z białek zrobiło swoje. Murzynek PRZEPIS {standardowa keksówka o długości 30 cm} temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia(...)wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min. w temp 180 (piekłam 55 min). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsama nie wiem, może od Adama od Ewy?! Krem powstał na bazie budyniu śmietankowego połączonego z masłem i choć za takim kremem nie przepadam, wolę lżejsze śmietankowe, tak tego ciasta bez tego kremu sobie nie wyobrażam. Jest pysznie. Aaaa i nietypowa polewa… Mniam. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g margaryny 220 g cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody(...)Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie. Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche
Made By Mom And Sonlubiłam ciast z tego gatunku. Uwielbiałam za to wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia. Sernik z truskawkami i galaretką(...)pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik
Przysmaki Karolkikremu, ale to tylko drobiazgi w porównaniu do zrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu(...)masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie - natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykonanie kremu: serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasto kroimy
Be Fit Be StrongPoniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia. 1 szklankę mleka wlewam do garnka i wstawiam na gaz. W dużej misce miksuję żółtka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę po czym dodaję proszek budyniowy, mąkę, pozostałe mleko i dalej miksuję. Taką masę wlewam do gotującego się mleka i w garnku miksuję chwilę a następnie ściągam z gazu dalej miksując
Kuchnia Vikiposzukiwanie ciekawej propozycji na ich smaczne wykorzystanie. I tak trafiłam na blog kuchniamniam i przepis, który po przetestowaniu okazał się absolutnie rewelacyjny! Polecam:) Orzechowiec z kawą Składniki: do ciasta potrzebne będą: 6 białek 2 jajka 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g orzechów włoskich zmielonych szczypta soli do kremu kawowego: 400g jogurtu naturalnego(...)piana zacznie sztywnieć zwiększ obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj po jednym żółtku. Na końcu wsyp orzechy z mąką. Wymieszaj delikatnie masę i wylej do formy (21×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty. Żelatynę namocz w 1/4szkl zimnego espresso. Kiedy napęcznieje, delikatnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne(...)cienko parmezanu. Dolałem również około 2 łyżeczek oliwy, którą pomidory były zalane. Całość zmiksowałem dokładnie na jednolitą masę. Pasta pomidorowa powinna być dość gęsta, ale nie sucha, jeżeli jest zbyt rzadka polecam dodać więcej parmezanu, jeżeli zbyt gęsta - odrobinę więcej oliwy. Płat ciasta francuskiego rozłożyłem na blacie. Ułożyłem na nim plastry cukinii wzdłuż krótszego brzegu. Płaty te układałem równolegle
Wyprawy kulinarneRześkie i wilgotne ciasto z rabarbarem. Idealnie sprawdzi się na piknik w ciepłe dni. Aromatyczne dzięki dodatkowi aromatów i przypraw 😀 Składniki: 120 g masła 2 duże jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + dodatkowa 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier; utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników. Dodać oba ekstrakty, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jogurt grecki na zmianę
Słodka Strefajest mdła i ble) powiedział, że to najlepsza potrawa z tym serem, jaką zrobiłam i mam ją powtarzać :) To po części zasługa tego sosu, ale też dobrego doprawienia masy na gnudi. Gnudi szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym Składniki / na 4 porcje (16 sztuk gnudi): na gnudi: 450 g szpinaku mrożonego (ale po rozmrożeniu i odparowaniu wody waga(...)niepotrzebnie ciasta. Mi z 450-gramowego opakowania po rozmrożeniu i odparowaniu zostało 250 g szpinaku. Jeżeli chcesz więc użyć szpinaku świeżego, weź go 250 g, pogotuj przez 2-3 minuty aż zwiędnie, następnie posiekaj i bardzo porządnie odciśnij z wody. Do miski włóż szpinak, ricottę i parmezan. Wymieszaj, następnie dopraw gałką muszkatołową i solą. Spróbuj i oceń czy masa jest
Chilli Czosnek i Oliwakokosowy i daktyle zmiksuj blenderem ręcznym na gładka masę. Odstaw. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Banany zmiksuj na puree. W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół
Z Kuchni Do Kuchnistopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do kwadratowej blaszki o boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka. Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części
Malinowe Pocałunkisię jeszcze bardziej intensywny. Struktura i konsystencja gotowego wypieku nie przypomina jednak typowej lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:) Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem(...)bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno
KUCHARNIA