Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 214Masę wymieszaj łopatką, wsyp pokruszone dwa rodzaje czekolady, po raz ostatni wymieszaj wszystkie składniki. Miskę zafoliuj i schłodz przez 1 godzinę w lodowce. Piekarnik rozgrzej do 180 C „góra-dół”. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na niej najlepiej za pomocą małej łyżki do lodów układaj kulki z ciasta. Pamiętaj
kuron.com.pl
Cytrynowe cupcakes 169piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. W naczyniu do miksowania umieszczamy mascarpone, almette, śmietankę i cukier puder. Miksujemy chwilę na małych obrotach, następnie dodajemy śmietan fix i aromat. Miksujemy aż uzyskamy gęstą masę - od momentu dodania śmietanfixu trwa
Rusty Fork
Gruszki na ... migdale 236może pretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Gruszki(...)wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia. Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który można wykorzystać do polania gruszek przed podaniem. Jajka (w całości) należy utrzeć z cukrem na gładką masę. W jednej misce należy połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać je widelcem. W drugiej misce należy połączyć wszystkie mokre składniki i wymieszać je widelcem. Mokre składniki dodać
Garniec Magalie
bananowiec bez pieczenia 341kuchni ale ciacho do kawy musi być:) dlatego teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie. A tak przy okazji przypominam kilka innych(...)masę wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciastek. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać do foremki, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami 225trudno poprzestać na jednym kawałku, takie jest smaczne. Dzięki puree z dyni jest idealnie wilgotne, a marchewka, żurawina, rodzynki i migdały są idealnym jej wykończeniem podkreślającym smak. Po upieczeniu ciasta w domu pachnie wspaniale przyprawą do piernika. Ja wykorzystałam mąkę orkiszową, ale możecie ją zastąpić pszenną. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego(...)masy wlać olej, dodać puree z dyni i krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie mąki, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wsypać do składników mokrych. Zmiksować do połączenia składników, po czym wsypać marchewkę, żurawinę, rodzynki i płatki migdałowe. Wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić
Passions hobbies life
Piernikowe serca z lukrem 518przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu(...)karmel i wanilia w młynku Kotanyi Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 264tortownicy masą. Masa jagodowa: -500 jagód polskich - 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką - kilka ziarenek wanilii - 2 opakowania galaretki cytrynowej - ksylitol lub cukier do smaku Wykonanie masy: W 150 ml wrzątku rozpuść galaretki. W wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC
SMYKWKUCHNI
Bananowa delicja bez pieczenia 448Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć. Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia
Smakołyki Asi
Makowiec na kruchym spodzie 242się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: masa makowa (gotowa, lub przygotowana samodzielnie) Białka ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier(...)oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć podrobiłam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Margarita mandarynkowa 238Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Przez ostatnie wyjazdowe Święta trochę zaniedbałam naszego Młynka :( Na szczęście już wracam i postaram się to nadrobić. Pierwszą propozycją, nadrabiającą
Niezły Młynek
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 274ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież(...)karob. Zblenduj na gładką masę daktyle razem z wodą w której się moczyły i dodaj co całości. Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość razem lub przemieszać dużą łyżką. Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche
greenscarf
Curd z mango 225można? W tym wydaniu mango zastępuje budyń, czy krem do ciast, a smak można ładnie podkręcić sokiem z cytryny, limonki, czy pomarańczy. I tu zdecydowanie wygrywa jako dodatek do ciast, czy innych słodkości. Składniki: 1 duże, bardzo dojrzałe mango, które w efekcie da nam ok. 400 g puree 100 g cukru pudru 3 żółtka z dużych jaj 30 g soku(...)braku jakichkolwiek grudek Puree przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i żółtka. Podgrzewać cały czas mieszając. Przed momentem zagotowania się puree, ściągnąć garnek z palnika, aby masa się nie zwarzyła. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w wodzie, wlać do garnuszka i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając. Również w tym przypadku, przed zagotowaniem zdjąć
gutfut
Sernik latte macchiato – potrójnie czekoladowy 288minut do zamrażarki. Potem wystarczy nałożyć masę z białej czekolady i wstawić na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem rozpuszczamy 80 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki (można zagotować śmietankę i polać posiekaną drobno czekoladę. Za pół minuty wymieszać. Polewę rozprowadzamy na schłodzonym serniku. Po kilku minutach w lodówce ciasto jest gotowe. Kroimy na niezbyt grube
Poezja smaku
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 250biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej(...)masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno
Qlinarnie i Qlinarnie
Tort Szwardzwaldzki 435średnicy około 20 cm: 5 jajek (koniecznie w temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis na