ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2056/3191)

Torcik tiramisu z wiśniami 215

resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany. SMACZNEGO Polecam również

W kuchennym oknie Ewy
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 228

wlać resztę mleka, oliwę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy

Moje domowe kucharzenie
ROLADA TRUSKAWKOWA 195

oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto

RAROSSA
Blondies 232

dodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym jajku, ciągle mieszając (np. trzepaczką). Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz wiórki (również intensywnie mieszając). Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25) i pieczemy przez 25minut

Emcia Pichci
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 365

Kamissos beszamelowystarty ser żółty do posypaniaPrzygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć

Monia miesza i gotuje
Delikatne racuchy 276

sól szczypta olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie:   Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier

Ala piecze i gotuje
Tort schwarcwaldzki 339

obsypania Przygotowanie:  Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około

Ala piecze i gotuje
Rolada szpinakowa z łososiem 544

żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu

Mechanik w kuchni
Migdałowo-kawowe brownies 194

przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało.  Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły

Mia Cucina Sofieta
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 235

zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę

Symfonia Smaków
Ciasteczka z jagodami w 30 minut- Cupcakes with berries 373

truskawki płuczemy I osuszamy na ręczniku papierowym. Wykonanie: Wszystkie składniki  miksujemy w misce do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dobrze jest , gdy masło wyciągniemy szybciej z lodówki, wtedy łatwiej będziemy miksować produkty. Formę mufinkową, wykładamy papierkami do mufinów, nakładamy ciasto łyżką- ok 1,5 łyżki na porcję. Kroimy na cząstki truskawki, wkładamy do ciasta, dodajemy jagody. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Muffinki Tiramisu 207

miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka

Blondynka Gotuje
Omlet z bitą śmietaną i brzoskwinią 193

mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy  łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic

Słodkości i nie tylko
Orzechowiec z kawą 380

Ciasto na białkach ze sporą ilością zmielonych orzechów włoskich. Przełożone kremem kawowym na bazie jogurtu naturalnego. Delikatne i przyjemne połączenie orzechów i kawy. Polecam :) CIASTO: 6 białek 2 jajka 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g orzechów włoskich zmielonych szczypta soli KREM KAWOWY: 400g jogurtu naturalnego 2 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka mocnego espresso(...)piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Żelatynę namoczyć

https:KKuchniaMniam
Mus czekoladowy bez nabiału 300

połowę piany i delikatnie mieszamy (masa opadnie, to normalne). Opcjonalnie możemy dodać odrobinę chilli w proszku, cynamonu, skórki pomarańczy – aby nadać wyrazistego smaku. Przelewamy mus do czterech małych naczyń i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy kakao. Mus podajemy sam lub z owocami. Zobacz także: Mój kaszak Ciasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania