szklanki mąki ziemniaczanej i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać
dom-agi.plOstatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły
Amatorka kuchennapiec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto w środku zacznie rosnąć, to nic się nie dzieje - po upieczeniu środek można przycisnąć i powstanie miseczka Z podanej ilości mleka odlać 2/3 szklanki i zagotować W połowie pozostałego mleka rozprowadzić mąkę kukurydzianą i dodać do gorącego mleka - gotować mieszając, aż masa zgęstnieje Wsypać cukier i cukier waniliowy - zagotować ciągle mieszając Pozostałe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkorzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką
Pyry na Gazsycące, a robi się je w bardzo prosty sposób ;)Naleśniki z pieczarkamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki2 jajkasólSkładniki na nadzienie:30 dag pieczarekcebulanatka pietruszkiser żółtysólpieprzPrzygotowanie:Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, wodę i mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę.Pieczarki i cebule podsmażamy i doprawiamy. Studzimy. Smażymy cienkie naleśniki
Lawendowe Nieboczasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.Orange curdDo wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając
Słodkie Przyjemnościjaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową
Słodkie PrzyjemnościProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową
Kraina Miodem PłynącaWafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2
Kuchnia domowa Aniwymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę.Piec przez ok 25 min.Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy, aż się rozpuści.Smacznego! :) * ciasto z tej formy jest dosyć grube- ponad 1 cm, jeżeli
Kraina Miodem Płynącaucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze
Kolizje SmakówŚwięta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam
Ostra na Słodkosię na różnych wersjach znalezionych w Internecie. Wydaje mi się, że to już jest bliskie ideału i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. :) Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki) : 3 duże jajka 1/2 szklanki brązowego cukru(...)odciśniętej) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki 1/2 szklanki rodzynek garść suszonych moreli, pokrojonych na kawałki Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując
Food SquareZabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs i warzywka. Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki pszennej i sody na czubeczek łyżeczki i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę
Maminek kulinarnyPasta kanapkowa z suszonych pomidorów i twarożku idealnie nadaje się na śniadanie lub jako przekąska. Warto spróbować Składniki:200 g twarogu5-6 suszonych pomidorów w
Oryginalny smak