ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2058/3191)

Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02 175

pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie. Doczekała się wielu(...)ulubionych potraw i w naszym domu często gości na stole. Przygotowujemy ją z wielu typów mąki (pszennej 0, pełnoziarnistej, razowej, żytniej), podajemy ją w formie okrągłej czy prostokątnej z masą rożnych dodatków. Jak pytam się mojej córki, co szykujemy na obiad, kolację, czy spotkanie rodzinne, przynajmniej raz w tygodniu słyszę: "Mama, robimy pizzę". Dziś nie będę wykręcała się

La grande e la piccola cuoca
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 268

jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)zdjeciu , potem obcinam “falbanki” Nastepnie roztop 1/2 kastki margaryny Palmy w rondelku ale jej nie zagotuj  Nastepnie ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Na najwyzszych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.   Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka

Z Kuchni Do Kuchni
Zakręcona wuzetka 194

razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka L 80 g mąki orkiszowej tortowej 20 g mączki ziemniaczanej 20 g ciemnego kakao 110 cukru/ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)ciemnej czekolady 40 ml śmietany kremówki Przygotowanie: jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny potroić objętość. Obie mąki, kakao i proszek wymieszać, następnie wmieszań do masy jajecznej w 3 ratach, deliktnie mieszając masę szpatułką. Wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmararować równomiernie. Piec 15-20 minut w 180* C gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 189

dodajemy otart ą  skórkę z cytryny oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Wyrobione ciasto owijamy foli ą  spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  **** Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini(...)ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 1 ora. Nadzienie Jajka ubijamy z cukrem na biał ą , puszyst ą  masę.  Ricott ę mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, szczyptą soli i 1 łyżką wody z kwiatu pomarańczy.  Całość dokładnie mieszamy.  Do pszenicy dodajemy ricottę, ubite

La grande e la piccola cuoca
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 245

kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki 3 łyżki karobu w proszku 2/3 szklanki mąki pszennej   1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru(...)pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem.  Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego

Symfonia Smaków
Suflet ziemniaczany 214

swiecie upadl. Nie byl wcale taki zachwycajacy jak sie tego spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew. Suflet(...)piane. Piana nie moze byc ani zbyt mocno ubita, ani za slabo. Ubite bialka laczymy z masa ziemniaczana. Najpierw dodajemmy 1/3 piany, delikatnie mieszamy, a natepnie dodajemy reszte bialek. Delikatnie laczymy calosc. Foremki do sufletow dokladnie smarujemy pozostalym maslem i wypelniamy je ciastem. Ciasto nakladamy dokladnie na srodek foremek, nie wyrownujemy do brzegow, nie gladzimy. Aby suflet lepiej wyrosl nalezy

Przysmaki Karolki
kakaowy miodownik z prażonymi orzechami i czekoladą 636

około 2 łyżeczki) 1 płaska łyżka kakao ORZECHY 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru łyżka masła CIASTO  Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Dzielimy na 3 równe części,wałkujemy i dajemy do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy około 10-12 minut(...)cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego miksujemy w 0,5 szklanki mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia, studzimy. 150g masła ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń, masa ma być trochę luźna, w lodówce uzyska idealną konsystencję :-) ORZECHY  do garnka dajemy 2 łyżki miodu,1 łyżeczkę cukru pudru i łyżkę masła. Podgrzewamy. Gdy składniki się pomieszają dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 245

dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie.  Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez

Kuchnia Ellie
Szybka babka Wielkanocna 150

masy dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać drewnianą łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( funkcja góra i dół) aż do uzyskania złotego koloru. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem

Rusty Fork
Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów (różne wymiary) 161

przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika

Di gotuje
Sernik Raffaello 212

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35(...)Wafelki pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy (wyłożonej u mnie papierem do pieczenia), mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego; 750 g mascarpone; 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować

In my kitchen
Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 245

Składniki na bezę: • 300 ml białek (ok 8 szt) • szczypta soli • 440 g cukru kryształu • 1 łyżeczka białego octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić

KUCHNIA POLSKA
pyszny krem bananowy 248

składniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę

Domowy Smak Jedzenia
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 189

wyjątkowego przez ostatnie pół roku nie gotowaliśmy. Do wczoraj - znajomi inspirują. Bo co dobrego można zrobić dla weganina na bezglutenie? Znacie przesłodkie, angielskie Banoffee pie? - tutaj ulepszona wersja ;) Ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym [wegańskie, bezglutenowe, RAW] [Proporcje na pojemnik o rozmiarach 20x15 cm] Spód: ☆ 1 /4 szklanki namoczonych w wodzie przez kilka godzin daktyli ☆ 1  szklanka dowolnych orzechów(...)pestek (u mnie 1/2 szklanki słonecznika, 1/4 szklanki orzechów ziemnych i 1/4 płatków owsianych) Orzechy i pestki blendujemy na drobny pył, dodajemy daktyle i blendujemy dalej na gładką, klejącą masę (w razie potrzeby można dodać kilka daktyli). Wykładamy do wyłożonej folią spożywczą formy, chłodzimy w lodówce. Krem karmelowy: ☆  1,5 szklanki daktyli (namoczonych w wodzie przez kilka godzin

Kuchnia w szuwarach
Clafoutis z czereśniami i borówką 273

pierwsze moje myśli były takie "ale zakalec". Ale dzisiaj wiem że to tak ma wyglądać.Jest  bardzo smaczne w smaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki:   450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka(...)limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania