Serię świąteczną kończymy pysznym sernikiem czekoladowym na kakaowym spodzie, z polewą śmietankową oraz frużeliną wiśniową. Jest to nieco czasochłonne ciasto, ale uwierzcie mi – dla takiego
AleTorcikSernik Kokosowy z Jeżynami – Kolejne pyszne ciasto z jeżynami. Ostatnio było „ Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką ”, które bardzo polecam wypróbować :). A dzisiaj zapraszam na pyszny sernik kokosowy z jeżynami. Jest kremowy, waniliowy, wilgotny. Nie dużo rośnie i pieczemy go w kąpieli wodnej. W przygotowaniu jest prosty, miksujemy tylko ze sobą składniki. Zamiast jeżyn możemy użyć malin(...)Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik Kokosowy z Jeżynami Składniki: Spód: 150g herbatników 50g wiórków kokosowych 90 masła – roztopionego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 150g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100g wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże jajka
Mała CukierenkaGdy planowałam przygotowanie tego serniczka, w wyobraźni widziałam go w towarzystwie truskawek w czekoladzie. Chciałam roztopić czekoladę, otoczyć w niej truskawki, następnie stężałe poukładać na biszkoptach
Smaki Na TalerzuSezon truskawkowy w pełni, tak więc warto wykorzystać sezonowe owoce. Dziś wersja dla leniwych, czyli szybki sernik bez pieczenia. Podaję składniki na tortownicę o średnicy 22
Apetyczna babeczkaTort z trzech pięter przełożony słodkim kremem na bazie bezy szwajcarskiej jest złożony z białek ubitych na parze i z masła. Z takim kremem, obłożony cukrową
Przepisy KulinarneSernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie
Kuchnia PaulettesMusiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak
Maślane ciasteczkoTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.
Takie tam pichcenieUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna KuchniaSkładniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła
KreatywnePinyCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaBardzo rzadko korzystam z gotowych produktów, ale ostatnio byłam z mamą w jednym z hipermarketów i skusiłyśmy się na kupną masę truflową - krówkową.Wróciłyśmy do domu
Przepisy AleksandryBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą . Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem
Mania GotowaniaRobię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam(...)cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce. 2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie
Szefowa kuchniprzełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe(...)puder. Gotowa piana z białek musi być puszysta, sztywna i śnieżnobiała. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe (o tej samej wielkości!) . Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania
Ugotowaćbigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie(...)ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką. Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietagreckich ) i puszysty sernik, przypominający nieco biszkopt. Może dlatego, że sera w nim niewiele w porównaniu z liczbą jajek i pieczony jest w kąpieli wodnej (podobnie do crème brûlée ). Ciasto szybko znika. Niemniej mój sernik wyszedł dość żółty w środku, a nie biały jak ten, o którym pisałam wcześniej. Mam już pomysł, jak zmienić ten przepis w przyszłości. Może wtedy(...)stopniowo (na 3 porcje) dodawać cukier, stale miksując. Białka powinny być białe i lśniące, a cukier rozpuszczony. Dodać masło z mlekiem do twarogu i zmiksować do połączenia składników. Do masy twarogowej dodać mąki, żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Przełożyć masę do przygotowanej foremki (keksówka (30 x 13) cm lub tortownica o średnicy
Weekendy w domu i ogrodziepszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery części. Pure malinowe 600g malin (użyłam mrożonych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. Przypomina muffinki, tylko że pieczone w większej blaszce. Jest delikatne, mięciutkie oraz obłędnie pachnie. Naprawdę niesamowicie kusi... Połączenie kwaśnego jabłka ze słodką gruszką jest przepyszne i doskonale komponuje się z cynamonem oraz polewą z gorzkiej czekolady. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach około(...)oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć owoce uprzednio pokrojone w kostkę. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut
Di gotujekremem budyniowym z dużą ilością kokosu smakują świetnie, a ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Raffaello bez pieczenia najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce - herbatniki zmiękną, ciasto łatwo można pokroić i bardzo szybko zjeść Polecam Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm SKŁADNIKI: Krem: 3 budynie śmietankowe bez cukru ( 40 g każdy ) 3/4 szklanki(...)wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: Krem - z mleka, cukru i budyni w proszku ugotować bardzo gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć na puszystą masę - masło i budyń muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę. Do puszystej masy maślanej dodawać po łyżce budyń, utrzeć. Do tak przygotowanego kremu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Krem podzielić
WSZYSTKO SMACZNEmasy mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą najlepiej szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem na spodzie, boków nie smarujemy niczym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy ciasto
Gotuj z Mąkąmasła 1 szklanka przesianej mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie łączymy (można ręką, można mikserem). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to przekładamy ciasto. Wyrównujemy zwilżoną w ciepłej wodzie łyżką (lub dłońmi). Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. WIERZCH: 2 puszki(...)przelewamy do drugiej miski, w której znajdują się kawałki ananasa i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałej części syropu (do tej 1/3) dodajemy jogurt ananasowy i bardzo dokładnie mieszamy. Masę jogurtową wylewamy na wcześniej upieczony spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały jogurt (nie musi być całkiem stężały. Ważne aby nie był płynny i aby nam się
Jedzeniomaniawypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 18-20 minu t. Polewa: Do rondelka wlać śmietanę kremówkę, dodać cukier puder i masło orzechowe. Podgrzewać na najmniejszym ogniu (cały czas mieszając!), aż składniki się połączą i uzyskamy konsystencję polewy. Smacznego To też może Cię zainteresować: Babeczki czekoladowe z ganache Ciasto snickers Brownie Ciasteczka
Oryginalny smakDodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru(...)różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 4 łodygi rabarbaru 100 g masy marcepanowej Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt
Mienta blog