Kruche tartaletki z czekoladą 151wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Nadzienie: Do środka tartaletek dodałam mieszankę owoców suszonych z miechunką (złote rodzynki, rodzynki korynckie, zielone rodzynki, żurawina, suszone miechunki i jagody goi) Chwila przyjemności Składniki na masę wypełniającą: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 tabliczka
ClauditteMissCooking
MUFFINKI Z MAKIEM I KREMEM Z RICOTTY 151Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki krem. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (po łyżce na przemian
Kuchnia w opałach
Ciasto z mango i pomarańczą 245margaryny do pieczenia Polewa ciasta: szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao łyżka masła Foremka: forma na babkę z kominem Przygotowanie: W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie sok z manga i pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę
Smaki Brazylii
Serniczki w kokilkach z sosem pomarańczowym i bezą! 216Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka- 100 g cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 100 g margaryny PALMA firmy BIELMARMargarynę ucieraj z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodawaj porcjami ser i mąkę. Kokilki wysmaruj
SMYKWKUCHNI
Zupa krem z zielonego groszku z...groszkiem ptysiowym 245sito. Doprawić solą i ostrą papryką.Ciasto parzone na groszek ptysiowy:1/2 kostki masła,1 szklanka mąki,200 ml wody,3 jajka,odrobina soli, na czubku noża.Wodę z solą i masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę energicznie mieszając aż dokładnie się połączy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajka i ucieramy na gładką masę. Można ręcznie, można mikserem :)Szprycą, workiem cukierniczym
Codzienna kuchnia niecodzienna
World Baking Day! 261schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Wystudzić.Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Zagotować. Jajko ubić na puszystą masę z resztą cukru. Wlać 1/3 gorącego mleka, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Listopadowe Trzy po trzy 179masy dodać rum. Schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 250zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę
chwile dla mnie
Babka nutelle spotkała 231nutellą i orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę
Wypieki Uli
Tarta serowa z brokułem 287większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C. W misce łączymy oba sery z solą i pieprzem oraz jajkiem, brokuła myjemy dzieląc na mniejsze różyczki. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i układamy, brokuła, wszystko posypujemy startym
Niezły Młynek
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 260PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią 3 ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy
Mienta blog
Sernik Karmelowo – Orzechowy 229masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami. Wstawiamy
Made By Mom And Son
GALARETKOWIEC 211ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej wody i odstawiam do stężenia Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę(...)galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki
RAROSSA
Sernik jagodowy 350pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik: ok. 280 g kruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie
Poezja smaku